Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, bayılma, havale, epilepsi, sinir krizi geçirme gibi yakınmaları olan hastalara kesin tanı koymada kullanılan uzun süreli video EEG monitörizasyon sisteminin hastanelerine kurulduğunu belirtti.

Kutluhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite hastanesi olarak yenilenen ve gelişen teknolojiyi imkanları ölçüsünde takip ettiklerini belirterek, bu doğrultuda hastaneye yaklaşık 75 bin TL'ye mal olan uzun süreli video EEG monitörizasyon sistemi kurulduğunu kaydetti.

Bazı hastalarda epilepsi tanısı konulmasında sıkıntılar yaşanabildiğini, epilepsi dışı nedenlerin de epilepsi gibi algılanabildiğini ifade eden Kutluhan, hastaneye kurulan bu cihaz ile epilepsi dışı hastalıkların ayrımının yapılabileceğini ve epilepsi hastalarına da daha net tanı konulabileceğini aktardı. Kutluhan, ''Bayılma, havale, epilepsi, sinir krizi geçirme gibi yakınmaları olan hastalara kesin tanı koymada en modern yöntem olan uzun süreli video EEG monitörizasyonu sistemi hastanemizde faaliyete geçti'' dedi.

Cerrahi tedavi planlanan epilepsi hastalarında nöbet başlangıç yeri ve yayılma şeklinin ortaya konulmasında kısa süreli EEG kayıtlarının yeterli bilgi vermeyebildiğini ifade eden Kutluhan, bu durumda uzun süreli EEG kayıtlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Cihazın bebek ve çocuklardaki havalelerin hangi tip epilepsi olduğunu, çocuklardaki özellikle ilaca dirençli kasılmalar ile bayılmaların gerçek epilepsi olup olmadığını bu cihazla belirleyeceklerini dile getiren Kutluhan, şu bilgileri verdi:

''Cihaz ile epilepsi ise hangi tip olduğu, beynin hangi bölgesinden kaynaklandığı, epilepsi cerrahisine uygun olup olmadığı belirlenecek. Yetişkinlerdeki dirençli kısmi epilepsilerin beynin hangi bölgesinden kaynaklandığı, cerrahi tedaviye cevap verip vermeyeceği, yetişkinlerdeki bayılmaların gerçek epilepsi olup olmadığı veya sinir krizi mi olduğunu ayırt etmeye yardımcı olacak. Bunun sonucu olarak hastalara kesinleşen tanılara göre uygun tedaviler uygulanacak. Yani doğru tanı konulacak ve hastaya da doğru tedavi uygulanacak.''

Bazen epilepsi diye tedavi uygulanan hastanın gerçekte epilepsi olmadığının anlaşıldığını ifade eden Kutluhan, ruhsal nedenlere bağlı bayılmaların epilepsi ile karıştırılabildiğini kaydetti. Bu durumda hastaya yanlış bir tedavi uygulandığını ileri süren Kutluhan, bu cihazın özellikle bu tür hastalar için büyük önem arz ettiğini aktardı.
 

Kutluhan, bu tür hastaların artık şehir dışına gitmelerine gerek kalmadığını, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de tedavi edilebileceklerini belirtti.