Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Haziran ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,61, yurtiçi ÜFE'de yüzde 3,03, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 23,71 olarak gerçekleşti. Rakamlara göre Haziran ayında en yüksek artışı sergileyen kuru soğanda yüzde 185, havuçta yüzde 110, patateste yüzde 109 artış yaşandı.  Enflasyonun açıklanmasının ardından Gülses Stajyer Muhabiri Hatice Yalın, Salı pazarına giderek, 24 Haziran sonrası fiyatların düşeceği beklentisinin pazara yansıyıp, yansımadığını araştırdı.


PATATES VE KURU SOĞANI LİMON İLE DOMATES TAKİP EDİYOR
Seçimler öncesinde pazarda 6-7 liradan satılan kuru soğan Salı Pazarında 4 TL’den, 6 liradan satılan patates de 4 TL’den satıldı. Fiyatlara bakıldığında patates ve kuru soğanda beklenen fiyat düşüşü az da olsa pazara yansımış görünüyor. Salı pazarında patates ve kuru soğanı takip eden fiyatlarda limon 8 TL, domates ise 4 TL’den satıldı. 24 Haziran seçimlerinden sonra fiyatlarda beklenen düşüşün pazara yansıyıp, yansımadığını pazarcı esnafına sorduk. İşte aldığımız cevaplar;


DÜŞÜŞ HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ
Ramazan Demir: “Seçim öncesi fazlasıyla artmıştı ve halk bu durumdan şikayetçiydi. Çok düşüş olması beklendi öyle bir düşüş henüz gerçekleşmedi. Ancak az da olsa düşüş var. Şimdilik sebze fiyatları normal diyebiliriz.”


1993 ‘TEN BU YANA İLK KEZ KENDİNİ HATIRLATTI
Seydi Ekici: “Geçen sene patatesin para etmemesinden dolayı bu sene herkes kendini geri çekti ve ekim az oldu. Elde olan mallarda depoya kaldırıldı. Talep çok oldukça onlarda fiyatı artırarak pazarlara sundu. Talep çok ve ürün yok bu yüzden sebze fiyatları yüksek, patates 1993 ‘ten bu yana ilk kez kendini hatırlattı diyebilirim.”  

  
GEÇİŞ DÖNEMİDİR BU İLLAKİ DÜŞÜŞLER OLACAKTIR                                              
Hanis Dikbaş: “Birçok üründe seçimden sonra fiyatlar aynı. Soğan ve patatesi takip eden sebzeler domates ve limon. Geçiş dönemidir bu illaki düşüşler olacaktır.”            
 

YEŞİLLİKLERDE FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ OLMADI
Mehmet Kapan: “Yeşilliklerde bir düşüş olmadı seçim sonrası nasılsa öncesi de aynı oldu. Yeşilliklerde ne düşüş ne de bir artış olacağını düşünmüyorum. Olsa da halkın tepkisini çekecek kadar artışlar olmaz.”

Kaynak:Gülses