Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ispartalı çok net mesaj verdi. Ama önemli olan siyasilerin bu mesajları iyi okuması. AK Parti ve MHP açısından mesajlar ise oldukça berrak.

10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri Isparta açısından yine ilginç mesajlarla dolu. Tabi anlayan, mesajları sorgulayan siyasetçiler için.

Özellikle AK Parti ve MHP için o kadar berrak mesajlar ki, izah etmeye gerek yok.

AK Parti’den başlayalım isterseniz. AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Isparta’nın AK Parti’yi istediğini, iki dönemdir yapılan hatalar nedeniyle merkez belediyeyi MHP’nin aldığını açıkladı. Yani samimi olarak itirafta bulundu. Özel’in tespitleri oldukça yerinde.

Gelelim sonuçlara: 30 Mart seçimlerinde Isparta merkezinde ve il genelinde alınan sonuçlara bakarsanız, bir çok yerde AK Parti’nin adayının yanlış olduğunu veya seçim sürecini yanlış götürdüğünü görürsünüz.

4.5 ayda bu kadar oy değişimi nasıl yaşanır? Bunun izahı belli. AK Parti açısından özellikle Isparta merkezde seçimi kaybedilmesinin nedeni açık: Kim kızarsa kızsın ama mesele şahıslar değil, ortadaki gerçektir, seçim aday yanlışlığı, sonrasında da süreçteki hatalar nedeniyle kaybedilmiştir.

Bu durumu Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları bir kez daha ortaya koymuştur. Yani Ispartalı siyasi anlamda AK Parti’ye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceğini, kendisini bu kimlikte hissettiğini, ancak yanlış adaylarla karşısına gelindiği zaman yerelde tercihini değiştirebileceğini ikinci kez gösterdi. Genle seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları Isparta’lının AK Parti ile sorunu olmadığını gösterdi. AK Parti’nin Isparta’da ciddi bir tabanı var.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Isparta’nın Başbakan Erdoğan’a verdiği % 55 oy çok ciddi bir oy. Seçim akşamı AK Parti Genel Merkezinde de ilk bakılan illerden biri de Isparta oldu. Zira AK Parti Genel Merkezinde Isparta’da % 50’lik oranı yakalamanın zor olduğu görüşü hakimdi. Çünkü Isparta’nın sosyolojik ve siyasi yapısı nedeniyle daha düşük bir oranın çıkabileceği beklentisi hakimdi.

Sonuçlardan sonra AK Parti İl Başkanı Osman Zabun ve AK Parti Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel aranıp tebrik edildi. Önceki gün AK Parti’nin İstanbul’daki önemli isimlerinden biri de telefonda bana:”Isparta bizi memnun etti, şaşırttı. Böyle bir sonucu beklemiyorduk” dedi. AK Parti adayda hata yapmadığı sürece birinci parti durumunda. Ama şartlı olarak.

MHP’nin ise Isparta’da ciddi bir tabanı var. Ancak bu durum hiçbir zaman AK Parti gibi değil. Belirli bölgelerde hakimiyet var. 

Isparta merkezde ise oy oranı neredeyse AK Parti‘nin  3’te biri. Böyle bir durumda dahi 2 dönem AK Parti’ye karşı Isparta Belediye Başkanlığını MHP kazanıyorsa burada da tablo nettir. Daha öncede defalarca yazdık, yine yazalım: Isparta merkezde MHP’ye belediyeyi kazandıran adayı yani belediye başkanı Yusuf Ziya Günaydın’dır. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları da bu durumu bir kez daha tescillemiştir.

Dün bir internet sitesinde güzel bir başlık vardı:”Ispartalı Erdoğan’ı ve Günaydın’ı seviyor.” Evet, Isparta genelinde AK Parti ve Başbakan Erdoğan’ın ezici bir üstünlüğü var. Isparta merkezde ise Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın ciddi bir oy farkı, kendi oyu, sempatizanı var. AK Parti’nin hataları da Günaydın’ın artılarını çoğaltıyor. MHP’nin tabanına, heyecanlı teşkilatının üzerine Günaydın’ın etkisi konulunca merkezde seçim alınıyor.

Kimse bu tespitlerimize tepki göstermesin. Bu tespitleri ben değil, vatandaş sandıkta yapıyor. Siyaset yapıyorsanız, vatandaşın sandıkta yaptığı tespitlere göre yol çizmeniz gerekiyor. Çünkü size oy verecek, sizi iktidara getirecek vatandaştır, sandıktır. Söylem ve icraatlarınızın vatandaş nezdinde cevabının, karşılığının olması gerekiyor.

CHP’ye gelince söyleyecek bir şey yok. Yine kendi içinde kavgalı. Sürekli kavga için bahane arayan bir yapıya sahip. Böyle bir durumda ne söylenir. Bu tespitim Isparta için değil, Türkiye için geçerli. Ama Isparta’nın da durumu farklı değil.

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, seçim sonuçlarını sandığa gitmeyenlere bağlamış ve yine bahaneler üretmiş. Seçim sonuçlarının bahanesi olmaz, ders çıkarmalar olur. 

Her seçim seçimi kazanan seviniyor, yoluna devam ediyor, kaybeden bahane üretiyor. Sandığın bahanesi olmaz, dersi olur. Dersi alan, önlemini alır, almayan bahane üretmeye devam eder.

Bir seçimi daha geride bıraktık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye için hayırlar getirmesini temenni ediyor ve 12. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ı tebrik ediyorum.