Isparta kesme çiçeğinin, Hollanda üzerinden dünyaya pazarlanması noktasında çalışma başlatıldı.

Konuyla ilgili olarak Hollanda’da bu çalışmaları sürdüren Rotterdam Sent Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Baran, Uluslararası Ticaret Danışmanı Ogün Osman Elmacı ve müteşebbis Yunus Özdemir, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk’un da katıldığı görüşmede, şehirde dünya pazarının ihtiyaç duyduğu çeşitlilikte kesme çiçek yetiştiriciliği yapılarak bunun dünya pazarına sunulması konusu ele alınırken, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kent ekonomisine katkı sunulması beklenen bu projeyle ilgili olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Uluslararası Ticaret Danışmanı Ogün Osman Elmacı, “Hollanda’da bulunan böyle güzel bir ekonomik imkânı Ispartalılara sunmak istiyoruz. Küçük üreticiler Pazar bulma noktasında sorun yaşamayacak, paralarını iki hafta içerisinde Euro üzerinde alabilecek. Alım ve satım garantisi olacak. Sizlerin de desteğiyle küçük başlayıp, sistemi takip edip fırsat çıkarmak ve ürünün tüm dünya piyasasıyla buluşturmak hedefleniyor” dedi.

Çiçek borsasını önümüzdeki yıllarda Türkiye üzerinden dünyaya taşıma hedeflerinin bulunduğunu söyleyen Rotterdam Sent Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Baran, “Yavaş yavaş başlayıp, küçük adımlarla büyük iş yapmayı düşünüyoruz. Hollanda üzerinden çiçek piyasasında dönen 500 milyar dolar civarında bir para var. Bunun 11 milyar doları çiçek üzerinden diğerleri de civarındaki dükkânından nakliyesine, işçisine kadar olan bir miktar. Bu para neden Türkiye’de olmasın. Türkiye nakliye için konum olarak dünyanın en güzel noktasında bulunuyor. Böyle bir ekonomik fırsatı Türkiye’ye taşımak için hangi katkıyı yapabiliriz noktasındayız” şeklinde konuştu.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk da, “Sayın belediye başkanımıza bizleri kabul ettiği için teşekkür ederiz. Isparta’mız tarım memleketi, bunu bir şekilde fırsata çevirmemiz gerekiyor. Misafirlerimizi gereken yerlere giderek temasa geçeceğiz. Isparta ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” görüşlerinde bulundu.

Isparta ekonomisi için kendisine gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’da “Şehrimizin ekonomisinin gelişmesi için bizde belediye olarak yardımcı olmak istiyoruz. Konuyla ilgili olarak ziraat odası başkanımızı da bu görüşmeye davet ettim. Oda başkanımızda gerekli yardımlarda bulunacaktır. Bu ziyaretiniz Isparta’mız, Türkiye’miz için hayırlı uğurlu olur temennisinde bulunuyorum” dedi.

Görüşmede ayrıca 20 yıldır bu konu ile ilgili olarak müteşebbislik yapan Yunus Özdemir de, bir sunum yaptı. Çiçekçiliğin üretim ve pazarlanması noktasında bilgiler veren Özdemir, Isparta’nın da çiçek üretimi ile ilgili güzel bir noktada olabileceğini kaydetti. Görüşmenin ardından heyet Isparta Belediyesinin Park ve Bahçeler Müdürlüğüne geçerek burada yetkililerle bir araya geldi, yer konusu, deneme üretimi noktası ve diğer detaylarla ilgili görüşmelerde bulundu.