Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Türkav İl Başkan Yardımcısı Oğuz Başaran Isparta’da sağlık turizmi çalışmalarının yapılan toplantılardan öteye gitmesi gerektiğini söyleyerek “Sağlık turizmi elimizden alınmadan bu yönde çalışma başlatmak durumdayız. Çünkü sağlık turizmi konusunda ciddi potansiyellerimiz var” dedi. Başaran sağlık turizm konusunda ilk önceliğin alan belirlemesi olduğuna dikkat çekti.

Isparta sağlık hizmetlerinin sunumu noktasında Türkiye’de ilk beşin içinde yer almasının gurur verici olduğunu söyleyen Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Türkav İl Başkan Yardımcısı Oğuz Başaran “Isparta’nın bu konumunu ileri götürmek için Sağlık Turizmi çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Bu noktada istişare sürecini aşarak adım atmak gerekiyor. 12 yıllık iktidar döneminde sağlık turizmi çalışmalarının şimdiye kadar başlamış olması gerekiyordu.

Isparta Belediyesi olarak mevzuatla ilgili düzenlemeler yapılarak önümüzün açılması durumunda sağlık turizminden vatandaşların daha fazla katma değer elde etmesi için elimizi taşın altına sokacağımızı söylüyoruz. Başkan beyde defalarca bu konuda beyanlarda bulundu” diye konuştu. Sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm sürecinin çalışanları olumsuz etkilediğine de dikkat çeken Başaran “Bugün gelinen noktada birinci basamak sağlık hizmeti verilen yerde sorununa çözüm bulabilecek bir vatandaşı üniversite hastanesinde bir uzman doktorun kapısında görebiliyorsunuz” dedi.

 Kent Konseyi Genel Sekreteri, uzun yıllar sağlık alanında yöneticilik yapmış olan Oğuz Başaran sağlıkta dönüşüm programını değerlendirdi. Başaran “3 Kasım 2002 sonrasında hükümetin başlattığı bir sağlıkta dönüşüm programı var. Bu program çerçevesinde 1. basamak, 2. basamak ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin yeniden planlanarak daha rantabıl bir çalışma yapılması düşünülmüştü. Sağlık ocakları aile hekimliğine dönüştürüldü. Geçiş döneminde vatandaşların bilgilendirilmesi gerekiyordu. Bu olmadı ve geçiş dönemi çok sıkıntılı oldu. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan değişim sonrası değerlendirildiğinde eski sağlık ocağı sisteminin daha rantabıl bir sistem olduğu görülebiliyor” diye konuştu.

SEVK SİSTEMİ YALAN OLDU
Getirilen sistemle aile hekimlerine kişi başı 3 bin hatta 4 bin kişi düştüğünü söyleyen Başaran “Bu performansa dayalı sistem içinde aile hekimi aşı takibi yapıyor. Kişilerin sistem üzerinden bilgilerini giriyor. Gebe ve doğum takibi yapıyor. Ama maalesef birçok aile hekimi bu işlere yetişemiyor. Birde bunun yanında acil nöbetleri gibi işler eklendiği zaman aile hekimlerinin iş yükü iyice artıyor” dedi.

Sistem açıklandığında ortaya atılan sevk zinciri sisteminin işlemediğini belirten Başaran “Bu hem maliyet noktasında hem de sağlık hizmetlerinin daha sağlıklın yürütülebilmesi için bir zorunluluk olarak söylendi. Vatandaş öncelikle aile hekimine gidecekti, ardından sevk zincirine girerek aile hekimi uygun görürse bir üst gruba yani ikinci basamak sağlık hizmetine gönderecekti. Bu sistem işletilemedi. Sevk zinciri konusunda uygulama yapılmaya çalışırken sağlık ocakları önünde kuyruklar oluştu. Sistem kadük oldu ve uygulanamaz hale geldi” şeklinde konuştu.

BASAMAK ATLANIYOR
Sevk zincirinin işlememesi nedeniyle hastanelerde gereksiz yoğunluk oluştuğuna dikkat çeken Oğuz Başaran “Bugün gelinen noktada ise birinci basamak sağlık hizmeti verilen yerde sorununa çözüm bulabilecek bir vatandaşı üniversite hastanesinde bir uzman doktorun kapısında görebiliyorsunuz. Hastalar doğru yönlendirilmediği için devlette bu işten maliyet anlamında ciddi zarar görüyor. Bu sebeple vatandaş katkı payı altında birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri için farklı ücretlendirmeler yapıldı. Vatandaşa bu eczaneler üzerinden yansıtıldığından birçok vatandaş bunu ilaç katılım payı sanıyor” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ ÇOKTAN BAŞLAMALIYDI
Sağlık turizmi konusundaki çalışmaları da değerlendiren Başaran açıklamasında şunlara yer verdi. “Isparta gerçekten sağlık hizmetlerinin sunumu noktasında Türkiye’de ilk beşin içinde yer alıyor. Bundan da gurur duyuyoruz. Ama bu daha ileri götürülmeli. Sadece sağlık hizmetlerinin sunumu noktasında değil, sağlık turizminin geliştirilmesi noktasında çalışmaların hızlanması gerekiyor. Sadece toplantılar ve istişareler yapmak yeterli değildir. Artık toplantı istişare sürecini aşarak adım atmak gerekiyor. 12 yıllık iktidar döneminde sağlık turizmi çalışmalarının şimdiye kadar başlamış olması gerekiyordu. Artık olayın fiiliyata geçirilmesi gerekiyor. Biz Isparta Belediyesi olarak mevzuatla ilgili düzenlemeler yapılarak önümüzün açılması durumunda sağlık turizminden vatandaşların daha fazla katma değer elde etmesi için elimizi taşın altına sokacağımızı söylüyoruz. Başkan beyde defalarca bu konuda beyanlarda bulundu.

POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLMELİ
Sağlık turizmi elimizden alınmadan bu yönde çalışma başlatmak durumdayız. Çünkü sağlık turizmi konusunda ciddi potansiyellerimiz var. Isparta Şarkikaraağaç Kızıldağ’da bulunan atıl durumdaki hastane binası, atıl durumunda ki Gülkent Devlet Hastanesi binası, Isparta’da bulunan özel hastaneler ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Özel hastaneler şimdi yeni yatırımlar yapıyor. Bu yatırımları yaparken sağlık turizmini göz önünde bulundurmalılar. Ama Sağlık turizmi geniş bir alan ve bu alanda uzmanlık alanının belirlenmesi gerekiyor. Sağlık turizmi rehabilitasyon konusunda mı olacak? AB ülkelerinin bazı ülkelerinde olduğu gibi ortopedi ile mi, ağız diş sağlığı konusunda mı olacak? Bunların belirlenmesi gerekiyor. Özel hastane ve devlet hastanelerinin bu yöne doğru kanalize olması gerekiyor.”

Çalışanlar performanstan rahatsız

Sağlıkta dönüşüm sitemi ile getirilen performans uygulamasını eleştiren Kent Konseyi Genel SekreteriOğuz Başaran “performans sistemi her geçen gün sağlık çalışanlarının memnuniyetini azaltmaktadır” dedi.

Oğuz Başaran sağlık çalışanlarına getirilen performans sisteminden sağlık çalışanları memnun olmadıklarını söyleyerek “Çünkü performans adı altında uygulanan sistemin sağlık hizmeti alan vatandaşlarla sürekli karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının imkanlarını ne ölçüde iyileştirdiği ise tartışılır. Bugün ben iddia ediyorum vatandaş memnuniyeti şeklinde ortaya konan performans sistemi her geçen gün sağlık çalışanlarının memnuniyetini azaltmaktadır” diye konuştu.

Şehir Hastanesi bir ihtiyaç

Uzun tartışmaların ardından nihayet inşaatına başlanan şehir hastanesine Isparta’nın ihtiyacı olduğunu söyleyen Oğuz Başaran “Isparta uzun süredir ortaya konan şehir hastanesi inşaatına başlandı. Noktada planlamanın doğru yapılması gerekiyor. Sağlık hizmetlerinin standardizasyona uygun bir iş ortaya çıkmalı. Bu noktada Isparta’nın büyük bir hastaneye ihtiyacı vardır. Isparta halkına nitelikli bir sağlık hizmeti verecek şehir hastanesinin kuruluşundan memnuniyet duyarız” şeklinde konuştu.