Emekli öğretmen-Araştırmacı Köşe yazarı  Bayram AYGÜN TRT Radyolarında..

Bölgemizin kültürüne yönelik canlı söyleşilerinin üçüncüsünü Köşe yazarı Bayram AYGÜN 25 Kasım Cumartesi günü saat 11:30’da  TRT Radyo 1 Antalya radyosunda canlı olarak gerçekleştirecek.

TRT Radyo 1’ in bölgesel yayınında Antalya radyosunun programcılarından Aslı Günaydın’ ın hazırladığı canlı yayınlanan “Köşe Bucak Akdeniz” programda Akdeniz bölgesinin 800 yıllık geçmişi olan, bir zamanların Roma köyü Gelendost-Yenice köyünden bahsedilecek.

Yenice köyü sınırları içinde kalan; bir kısmının Eğirdir gölünün suları altında kalan, Konya Selçuklu Sultanı II.Kılıçaslan’ın Haçlı ordusunun kaçmaması için bir bölümünü yıktırdığı Yenice (Yerce) Kemer köprüsünün tarihi dokusundan bahsedecekler.

“Akdeniz’in Sesi” adlı TRT Antalya radyosu programcılarının bu kez dönüşümlü saygıdeğer, deneyimli Radyo programcılarından: Aslı Günaydın’ın hazırladığı sorularla canlı olarak hazırladıkları programşehit köyü Gelendost Yenice’den naklen gerçekleşecek. 

Oldukca radyo hayranlarını can kulağı ile Radyı’1 dinledikleri yine kamuoyu araştırmalarında alınan sonuçlar nedeniyle: ”Köşe Bucak Akdeniz” adlı programını kaçırmamaka gerekir.

TRT1’in başarılı sunucularından: Gülgün Çimen, Aynur Arslangiray,Hatice Ersan, Merve Temiz’ in doğaçlama ( içlerinden geldiği gibi) sorularıyla Radyo TRT programlarının en iyisi olduğu dinleci kamuoyunca da dinlendirilmektedir.

Radyo 1’in günlük bölgesel yayında bölgemizin, özellikle kültür çeşitliliği yönüyle gün yüzüne çıkmamış, yazarımız Bayram AYGÜN’ün çabalarıyla ortaya çıkarılmakta.

Bölgemizin sosyal, ekonomik, kültür zenginliği tarihi mahalli dokusuyla insan ilişkileri, ticari, tarımsal, hayvan yetiştirciliği balıkçılık, elma ve diğer meyve üretim çeşitliliğiyle; günlük  halkın yaşamı, dinamik bir biçimde ele alıncak. 

Bu hafta sonu 25 Kasım Cumartesi günü saat sabah 11:30 da canlı yayına başlayacak TRT Radyo 1 Antalya bağlantısında  Emekli Öğretmen-Araştırmacı Köşe Yazarı Bayram AYGÜN geçtiğimiz 3 kasım günü Isparta’ mızın şehidinin köyü olan Gelendost Yenice köyünün Ekonomik, ticari,  kültür tarihi, doğa güzellikleriyle ortamından canlı sunulacak.

Miryokefalon savaşı, 1071’deki Malazgirt Savaşı’nı müteakip kurulan Türkiye Selçuklu Devleti’nin Anadolu’da var olma mücadelesidir. 1176 yılında Doğu Roma İmparatorluğu ile yapılan Miryokefalon Savaşı’nın son çarpışmalarının geçtiği halen 800 yıldır şehit mezarlarının kaybolmadığı Yenice köyü Kemer bölgesi ve Kemer köprüsünün Anadolu’nun tereddütsüz İslam’ ın merkezi, Türklüğün kalıcı, sonsuz vatanı olması yönüyle de konu dinleyicilerin dikkatlerine çekileceği düşüncesindeyiz.

Yenice ovasında, Kemer Roma köprüsü (şimdi su altında kalmış bir kısmı) Selçuklu Sultanı II.Kılıçaslan Haclı ordusunun kaçabileceğini tahmin edip köprünün bir kısmını yıktırmış. Afyon Çay-Bolvadin bölgesinden gelen Haçlı orduları Yenice kemer köprüsünden geçememişler. Yar -yar Gelendost Canlar Çukuru, Bağıllı, Fatlın bölgelerine ilerleyen kaçkın düşmanburalarda  imha edilmiş. Gelende de (Gelendost) Yenik Haçlı ordusu komutanı Manuel Komenon’ un başı kesilmiş. II. Kılıçaslan ve yenik Haçlı ordusu diğer komutanlarıyla 14 maddelik bir Haçlı savaşının sonunun geldiğini bildiren duyuru, deklarasyon imzalanmış olduğu sohbette umarım konu edilecektir.

Yenice ovasının, Kemer köprüsünün, Yenicenin önemi nedeniyle; 1947 de tarih hayranı  Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve 1953 de de Başbakan Adnan Menderes bu ovayı gezmiş.  Ovada kalıcı olması için Selçuklu sultanı II: Kılıçaslan motifli Yenice ovasına boydan boya kesecek (61. savaş bölgesi) bir sulama kanalı taş yapıt olarak yaptırılmış, 1955 de kanal bitirilmiş. Menderes’in iktidardan uzaklaştırılmasıyla birlikte de sulama projesi atıl kalmıştır.

17 Eylül1176 da yüzlerce şehidimiz bu ovada yatmakta.Selçuklu komutanlarının türbe-mezarları mevcut günümüzde. Balkan, Çanakkale, Kurtuluş savaşımızda, Kore, Kıbrıs,  ve Güneydoğu bölgemizde olmak üzere 800 yıl dır Gelendost –Yenice köyü hep şehit vermiş, gazileriyle ünlüdür.

”Haber32”-2017-Isparta