Özel Davraz Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Birsel Koşar,  2011 yılının 2. ayında selülit tedavisine 10 kişinin başvurduğunu dile getirdi. .

Koşar, AWT’de tedavinin kişilerin günlük yaşamına alıkoymadığını ve ağrısız olduğunu söyledi.  Selülit için önerilen tedavi protokolü, haftada iki seans olarak 3-4 hafta olduğunu belirten Koşar, bölgesel incelme için gereken süre kişiye göre değiştiğini ve haftada 2 seans olarak en az 5 hafta sürdüğünü söyledi.

Özel Davraz Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Birsel Koşar, konu ile ilgili şu bilgileri verdi;

AWT NEDİR, NASIL UYGULANIR?
Selülit tedavisinde etkili bir yöntem olan AWT (Akustik Dalga Terapisi), hem bağ dokusunda hem de yağların dermisin altında oluşturduğu çıkıntılar üzerinde şok dalgaları oluşturarak; bağ dokusunun septalarını deriden ayırıp deriyi serbestleştirerek, daha düzgün görünümlü bir cilt elde edilmesini ve yağ dokusunun kırılmasına yardımcı olmaktadır .

Selülit, ödem yani su toplanması ve yağ birikmesiyle kendini gösterir. AWT cihazı ile verilen şok dalgaları, yağ dokusunda çözülme sağlarken lenfatik damarlarda da özel metabolitleri açığa çıkarıp, geçirgenliği arttırarak ödem sorununu da azaltır.

AWT aslında böbrek taşlarını kırmada kullanılan teknolojinin bağ ve yağ dokularına uyarlanmış halidir, diyebiliriz. AWT şok dalgaları esasına dayanır. Şok dalgalarının ultrasound dalgalarına göre en belirgin avantajı doku harabiyeti yapmaksızın direkt hedef doku yani yağ dokusunda parçalanma sağlayabilmesidir. Ayrıca ultrasound dalgaları sınırlı bir derinlikte etkin iken, şok dalgaları daha derin dokuya ulaşabilmektedir.

Kontrollü gruplarda yapılan çalışmalarda tedavi öncesi ve sonrası alınan kan örneklerinde serbest yağ asitlerinin ve gliserolün yani yağ doku parçalandığında açığa çıkan ürünlerin anlık arttığı biyokimyasal olarak kanıtlanmıştır. AWT dermisin kalınlaşmasına ve yağ tümseklerinin incelmesine yardımcı olmaktadır.

Böylece yeni oluşan kollajen ile daha düzgün, sıklaşmış, daha elastik bir cilt görünümü ortaya çıkmaktadır. Bu oluşum ultrason tetkikleri ile de kanıtlanmıştır. Cilt elastikiyetindeki artış 3. ayda %71,6 olarak bildirilmiştir.

İki şekilde uygulanır ;

Radyal Şok Dalgası Terapisi; Radyal başlıkta, AWT şok dalgasının üretilmesi için cihazın içindeki bir hava bölmesinin iç kısmına yerleştirilmiş olan bir paletten faydalanılmaktadır. Bu palet tarafından kısa süreli ve güçlü bir vibratör hissi veren şok dalgaları üretilmektedir.

Bu şok dalgası septayı ikiye ayırmakta ve dermal kollajeni arttırmaktadır. Radyal başlık aynı zamanda acının kontrol edilmesinde de kullanılmaktadır. Bu başlık sinir hücrelerini uyarmakta ve tedavi bölgesindeki kan akışını arttırmaktadır. Bu tedavinin daha rahat yapılmasını mümkün kılmaktadır. Ayrıca bu radyal başlık, egzersize gerek kalmaksızın yüksek frekanslarda kas tonusunu da arttırmaktadır.

Planar Şok Dalgası Terapisi;  Planar başlıkta ise AWT terapisini oluşturan bir elektrik mıknatısından faydalanılmaktadır. Bu, çok kısa süreli ve yüksek enerjili bir şok dalgası meydana getirmektedir (bu dalganın süresi nano-saniyelerle ölçülmektedir). Yüksek enerjili şok dalgasının hastaya çok kısa bir süre ile uygulanması nedeniyle terapi hemen hemen ağrısızdır.

Bu yüksek enerji ile fibröz septalar birbirinden ayrılmaktadır. Ayrıca alt dermis içindeki kollajen de uyarılmakta ve böylece yağ tümsekleri azaltılmaktadır. Enerjinin bir kısmı tedavi uygulanan alanın yakınındaki yağ hücrelerine dağılmaktadır. Enerjinin bu şekilde dağılması ile yağ hücreleri sahip oldukları içeriğin bir kısmının erimesi nedeniyle incelmektedir.