Genel toplamda dış ticaret gelirinde en zayıf halka olan Isparta, ülkeler açısından büyük bir başarı kaydediyor. Isparta, Kasım 2014'te Batı Afrika'da yoksul bir İslam ülkesi olan Sierre Leone'ye 1 Milyon 296 Bin Dolar değerinde ihracat yaptı. İsmi 'Arslanlı Sıradağlar ' anlamına gelen bu ülke ilk kez listeye girdi ve dış ticaret büyüklüğü açısından 4.. ülke oldu

DOĞRU TEŞVİK VERİLİRSE ISPARTA UÇUŞA GEÇECEK

Kasım 2014'te Isparta, Amerika Birleşik Devletleri'ne 3 Milyon 111 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Almanya'ya ihracat ise 948 Bin Dolar oldu. Almanya'ya Ocak-Kasım Dönemi'nde 14 Milyon 227 Bin Dolar değerinde ihracat yaptı. Ki bu 2 ülke dünya ihracat devi ve çok zor ithalat yapıyorlar. Isparta, en yüksek ihracatı bu ülkelere yapıyor. Isparta doğru Teşvik Bölgesi'ne alınırsa bu başarı daha da artacak.

İHRACAT BİRİM DEĞERİNİ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ

Kasım'da 21 Milyon 527 Bin Dolar değerindeki ihracatta ürün kalemleri de artıyor. Maden, meyve, toprak ürünleri, ağaç mamülleri ve iklimlendirme sanayii önemli bir hacme ulaştı. Ancak en büyük eksik katma değer. Isparta'nın ihracatınınn 1 kg değeri ortalama 1 Dolar 70 Cent. Almanya ve Japonya'nınki ise 7 Dolar. Isparta. Araştırma ve Geliştirme'ye (AR-GE) ve katma değer yaratacak ürünlere daha çok yatırım yapmak mecburiyetinde.

SİEERA LEONE NERE ISPARTA NERE?

Kasım 2014'te 21 Milyon 527 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştiren Isparta, genel toplamda en zayıf halka olsa da, ülkeler bazında büyük bir başarıya imza atıyor. Isparta, dış ticaret tarihinde ilk kez, Batı Afrika'da yoksul bi İslam ülkesi olan Sierre Leone'ye ihracat gerçekleştirdi. Sömürge olduğu dönemde Portekiz'in çok fazla aslana ve dağa sahip olduğu için Sierre  Leone ismini koyduğu ülke, Isparta'ya 8 bin 581 km uzaklıkta.

Türkçe karşılığı 'Aslanlı Sıradağlar' olan Sierre Leone'ye sefer tam 93 saat 7 dakika sürüyor. Isparta Kasım 2014'te bu yoksul İslam ülkesine tam 1 Milyon 296 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Ülke dış ticaret geliri büyüklüğü açısından ilk 4'te yer aldı.

DÜNYANIN EN ZOR İKİ ÜLKESİNE ISPARTA EN YÜKSEK İHRACATI GERÇEKLEŞTİRMEYİ BAŞARIYOR

Dış Ticaret Uzmanı ve Ekonomistler, Dünyada en zor ihracatın Almanya ve ABD'ye yapıldığı tezini oratay atıyor. Zira dünyanın ihracat şampiyonu Almanya. Süper güç ABD bu ülkeyi izliyor. Anılan bu iki ülke ithalat değil, ihracat yapıyor. Ama bakın Isparta, hangi başarıyı gösteriyor?

Dış Ticaretin en büyük dilimlerini ABD ve Almanya'ya yapıyor. Zira Isparta Kasım 2014'te ABD'ye 3 Milyon 111 Bin Dolar değerinde ,hracat gerçekleştirmeyi başardı.

Almanya'ya ihracat ise 948 Bin Dolar oldu. Almanya'ya totalde 14 Milyon 227 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Isparta doğru teşvik ile yatırım alsa, dış ticaretteki bu bilgi birikimi ve kazanımları ile daha çok ihracat gerçekleştirecek. Isparta, Kasım 2014'te 60 ülkeye ihracat yaptı. Ocak-Kasım Dönemi'nde ise dış ticaret bağlantısı kurduğuülke toplam 96 oldu.