Türkiye Yeşilay Cemiyeti Isparta Şubesi Başkanlığı, Isparta Eğitim Gönüllüleri Derneği işbirliğiyle ''Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakma Tedavisi'' konulu konferans düzenlendi.
     Isparta Valisi Memduh Oğuz, Öğretmenevi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, bir dönem sigaranın zararlarının tam olarak bilinmediğini belirterek, ''Hatta bizim gençlik dönemimizde sigara içmeyenler ayıplanırdı. Artık dönem değişti, toplum bilinçlendi, sigara içmeyenin babayiğit, delikanlı olduğu ortaya çıktı'' dedi.
     Sigara kullanımının, diğer insanlara verdiği zarara dikkati çeken Oğuz, şunları söyledi:
     ''Sigaranın başkalarına çok zarar verdiği ortaya çıktı. Bu zarar ifadesinde suç unsuru var, kul hakkı var, o bakımdan kulun hakkına riayet etmeliyiz, saygı göstermeliyiz. Sizin bünyeniz belki de sigaradan kaynaklanan hastalığa mukavemet edebilir, ama etrafınızdaki bir insan hasta oldu, bunun hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Bu manada herkesin yaşama hakkına saygılı olmalıyız. Ne zarar gör, ne zarar ver. Bu zarardan kurtulalım, kendisi için yaşayan, kendimi kurtarayım diyen, toplumdan arkadaşımı da kurtarayım diyen bir toplum olalım. Evet, sigaraya karşıyız, çünkü başkasına zarar vermek istemiyorum demeliyiz.''
     Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal da en büyük salgın hastalığın sigara olduğunu belirtti. Bu hastalığı önlemek için toplum olarak dumansız hava sahası oluşturmak umuduyla kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklandığını hatırlatan Önal, ''Medeniyete adım atmışken hala bu konuda geriye dönüş özlemi çekenler var. Bu tarz düşüncede olanları toplumun sağlığı açısından daha aklıselim olarak düşünmeye davet ediyorum. Her yıl 100 bin insanımızın sigaradan kaynaklanan hastalıklardan kaybettiğimizi düşünürsek bu konunun vahametini daha iyi anlarız'' diye konuştu.
     Konuşmalarından ardından Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önder Öztürk, sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
     Konferansa Vali Memduh Oğuz'un yanı sıra, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, Isparta Müftüsü Mehmet Emin Avcı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Isparta Şubesi Başkanı Hasan Özgüleç, Isparta Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı İbrahim Özgüleç ve vatandaşlar katıldı.