Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Stratejik Planı çerçevesinde sorunların tartışılıp çözüm önerilerinin bulunulduğu meslek komite toplantıları devam ediyor. Bu kapsamda Eğitim, Kültür, Eğlence Spor, Bilgi ve İletişim alanlarında faaliyet gösteren üyelerin bulunduğu 2. Meslek Komitesi Toplantısı yarın saat 18.00 de ITSO Park Suare Restoranda yapılacak. Burada meslek komitesi üyeleri, sorunlarını ve beklentilerini anlatacaklar. ITSO Yetkilileri ise, sorunların çözümü noktasında çalışmalar yapacak.

1 MESLEK KOMİTE TOPLANTISI SONUÇLARI   

      Geçtiğimiz haftalarda ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, 1. Meslek Komitesinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Adem Demiralay, Meslek Komite Başkanı Orhan Mavi, yönetim kurulu üyeleri, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Korkmaz  ve meslek komite üyelerinin katıldığı toplantıda gayrimenkul, finans ve sigortacılık yapan üyelerin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili ön rapor açıklandı. Buna göre: 

Merdiven altı sigortacılıkla mücadele edilecek.

Merdiven altı emlakçılarla mücadele edilecek. 

Tapuda emlakçıların yaşadığı sıkıntılarla ilgili çalışmalar yapılacak.

Resmi kurumlarda yaşanan sıkıntıların temeli araştırılıp kurumun en yetkisi ile görüşülüp sorunların çözümlenmesi sağlanacak.

Emlakçılar ve sigortacılara odadan kimlik çıkartılacak.

EN BÜYÜK SORUN KAYIT DIŞI  ÇALIŞANLAR

      ITSO Gayrimenkul, Finans ve Sigorta Faaliyetleri konusunda meslek komite üyelerinin kayıtdışı ile ilgili sıkıntılarına sıkı takip başlatacak. Genel Sekreter Doç. Dr. Korkmaz, gerekirse resmi kurumlarla işbirliği yapılarak kayıt dışı çalışanlarla her türlü hukuki mücadele yapacaklarını bildirdi.

      Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Gayrimenkul, Finans ve Sigorta Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Orhan Mavi ise emlakçılık alanında kayıtdışı çalışan kişilerin çok fazla olduğunu söyledi. Konu hakkında geniş bilgiler veren Mavi, kayıtdışı emlakçıların hem alıcıyı hemde satıyı zor durumda bıraktığını ve hiçbir sorumluluk almayan bu kişilerin emlakçıların imajını bozduğunu söyledi.

      Kafelerde, kasaplarda, bakkal dükkanlarında satılık,kiralık ev ilanlarıyla karşılaştıklarını belirten Mavi, faaliyet alanları başka olup komisyon almak için emlakçılığa soyunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Mavi bununla ilgili sıkı bir çalışma başlatacaklarını bildirdi.

      Alıcı ve satıcıların öncelikle güvenilir kişilerle işbirliği yapması gerektiğini belirten Mavi, piyasada kayıtdışı dolaşanların haksız rekabete yol açmasının yanı sıra yanlış yaptıkları her işte emlakçılara zarar verdiğinden yakındı.

      Kayıtdışı ile mücadele için gerekirse belediye ve maliye ile işbirliği yapacaklarını belirten Mavi, “Bu iş dürüstçe yapıldığı zaman iyi hizmet alınıyor. Vergi levhası olmadan, komisyon almak adına ilgisiz kişiler dükkanlarının önlerine satılık kiralık ilanları asabiliyor. O zaman bizde emlakçılık yapılıyoruz, dükkanımızda domates, odun, kömür veya tost satalım. Böyle şey olmaz. Öncelikle herkesin her meslek grubuna saygı göstermesi gerekiyor.

     Buradan uyarıyorum, kesinlikle ayakta gezenler ve mesleği emlakçılık olmayan kişilerle alışveriş yapılmamalı sonrasında her iki tarafın da başı ağrıyabilir. Ama alım ve satımı güvenilir mesleği sadece emlakçılık olan kişilerle yapılırsa sıkıntı olacağını düşmüyorum. ”dedi.

HARÇ BEDELLERİ HER BANKAYA ÖDENSİN

      Emlakçıların bir diğer sorunları arasında harç bedellerinin tek bankaya ödenmesi olduğunu belirten Mavi, “İlimizde alım satım sırasında harç bedelleri sadece Ziraat Bankasına yatıyor. Örneğin Antalya’da bu bedeller tüm bankalara yatabiliyor. Bununla ilgili de düzenleme yapılmasını istiyoruz. Tek bankada işlem yapmak emlakçılar ile alıcı ve satıcılar arasında sıkıntı yaratıyor. Bu konunun da çözülmesini istiyoruz. “diye konuştu.