2015 yılının Mayıs, Yada Haziran ayında yapılması muhtemel Milletvekili seçimleri öncesinde siyasi kulislerde aday adaylarının isimleri dolaşmaya başladı.

Önceki gün yerel bir gazetede Belediye başkanı Y.Ziya Günaydın’ın milletvekili adayı olmayacağı yönünde bir görüş ortaya atıldı. Dünkü yerel bir gazetede ise iki Merkez valisinin Isparta’dan aday olabileceği iddiaları basında yer aldı.

Bu görüş ve iddiaların doğru olup olmayacağını elbette zaman gösterecek ama ihtimaller dahilinde olduğunu ve adaylıklarının mümkün olabileceğini bende düşünüyorum.

Isparta Genel seçimlerde Meclise dört vekil gönderecek. Bir önceki seçimde AKP, MHP ve CHP’nin adayları seçimi kazanarak Ispartayı temsil hakkı kazanmıştı.

AKP kurulduğu günden itibaren Isparta’da genel seçimlerde hep birinci parti çıkmış ve en fazla Millevtekilini kazanmış partidir. AKP’nin yanısıra MHP ve CHP’de birer vekil çıkartarak Isparta’da gücünü ortaya ktoymuştur.

Bir önceki seçimi hatırlayalım ve yorumlarımıza buradan devam edelim.

AKP’de S.sadi Bilgiç ve Recep Özel, CHP’de ise eski vali A.Haydar Öner, MHP’de ise Nevzat korkmaz vekil olurken, Özel bir dönem ara verdikten sonra ikinci kez Meclise gtti. CHP ise süpriz yaparak eski vali A.Haydar Öner’i listenin ilk sırasına koyarak seçimi kazandı.         

MHP ‘de ise Nevzat Korkmaz ikinci kez listenin başını çekerek meclise gitti.

Gelelim 2015 yılında yapılacak olan seçimlere. Bu seçimde süpriz isimlerin listelerde yer alabileceği gibi süpriz sonuçların da çıkabileceğini düşünüyorum.

Nasılmı?

AKP’de mevcut milletvekilleri S.Sadi Bilgiç ile Recep Özel’in yeni dönemde de listede yer alabileceği kuvvetli bir ihtimal. Bu iki ismi destekleyecek diğer iki isim AK Partinin kaç Milletvekili çıkartacağına direk katkı sağlayacak isimler olmalı!..

MHP’de ise mevcut milletvekili Nevzat Korkmaz Genel merkez tarafından sevilen ve olmazsa olmazların arasında yer alan bir isim.

Yeni dönemde adaylığına kesin gözle bakıyorum. Ama nereden aday olacağı noktasında net bir fikrim yok. Isparta’dan da olabilir bir başka ilden de olabilir. Yine MHP’de listede yer alacak diğer isimler seçim sonuçlarına direk etki yapabilecek kapasitede, tabanın ve seçmenin kabul göreceği isimler olmalıdır.

Seçimin bir diğer iddialı partisi CHP’de ise mevcut vekil A.Haydar Öner’in Isparta dışından bir ilden aday olabileceği kuvvetli bir ihtimal.         Isparta’dan yeniden aday gösterileceğini düşünmüyorum.

Peki; Öner Isparta’dan aday gösterilmezse yerine kim gelir sorusunun cevabını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

CHP’de eski Isparta valisi Ertuğrul Dokuzoğlu ismi güçlü bir isim ve CHP’ye artı katabilecek bir tercih olabilir. Bu isme SDÜ eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı’yı’da dahil edebiliriz. Yine CHP’de sıralamada yer alacak diğer isimlerde CHP’nin seçimde vekil çıkartmasına katkı sağlayacak önemli bir etken olacaktır.

Önümüzdeki günlerde Millevtekilliğini düşünen başka isimlerde ortaya çıkacak ve kamuoyunda konuşulmaya başlanacaktır.

Örneğin Y.Bademli belediye başkanı Mustafa Erdem CHP’den adaylığa sıçak bakan isimlerden birisi. Yine CHP il başkanı Vedat Şenol, Milletvekilliğini düşünen bir başka isim.

MHP’de sıralamada yer almak isteyen birçok isim var. Bunlardan bir taneside il başkanı İsa Yalçın. 

Yalçın listede yer alabilecek isimlerin başında geliyor. Belediye başkanı Y.Ziya Günaydın için her ne kadar aday olmaz densede bir süpriz yaparak listenin başına getirilebilir. Yine merkez valisi Nuri Okutan’ın ismi uzun zamandır gündemde

AK partide ise il Başkanı Osman Zabun’un adaylığı Genel merkezin olabilirsin demesine bağlı, aksi halde Zabun il başkanlığına devam eder. Yine AK partide eski vekillerden Sait Dilek, H.Kemal Kurt, eski il başkanı Mehmet Gökgöz, Nuri Uzaktaş, Tekin Bayram, Mevlüt Özdemir, A.Raşit Civan gibi isimlerin yanısıra Bürokrasiden istifa ederek Milletvekilliğine soyunacak isimlerle birlikte yaklaşık 30-35 aday adayının sıralamaya girebilmek için şansını deneyeceğini düşünüyorum.

 Bu arada Esnaf Odaları Birlik başkanı Mehmet Aybatılı, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Rektör Hasan İbicioğlu gibi isimlerde her üç siyasi partinin gündeminde olabilecek ve aday gösterilecekleri partilere katkı sağlayabilecek isimler!...

Şuan itibariyle net bir tablo olmasada bugün itibariyle bir seçim toto oynarsak üç ihtimalli bir sonuç bana göre şöyle olabilir.

1-)    AKP 2
        MHP 2

2-)    AKP 2
        MHP 1
        CHP 1

3-)    AKP 3
        MHP 1

Evet siyasetde 24 saat çok uzun bir süredir. Yarın ne olur, nelerle karşılaşabiliriz bunları şimdiden kestirmek, söylemek zor. Aday adayları ortaya çıkacak. Listeler kesinleşecek, taşlar yerine oturacak ve son sözü her zaman olduğu gibi seçmen sandıkta söyleyecek.

Her siyasi partinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları var. 

Dezavantajları kim bertaraf eder ve süreci iyi yönetirse rakibine oranla bir adım önde gider ve ipi göğüsler!...

Saygılarımla....