Süleyman Demirel Üniversitesi Biyolojik Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen “10. Biyoloji Günü” etkinliği Fen Edebiyat Fakültesi Türker Taşaltın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Biyoloji alanında yaşanan gelişmeleri öğrencilere ve araştırmacılara aktarmak amacıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşması yapan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz,  “Biyoloji Günü” etkinliklerinin 2005 yılına kadar dayandığına değindi. Prof. Dr. Ayvaz şunları söyledi: “Geçmişten günümüze kadar ilk amacımız hep öğrencilerimize bilimi sevdirmek, öğrenme heyecanını yaşatmak ve bu bilgileri paylaşmalarını sağlamak olmuştur. Bilimin güzelliklerini öğrencilere aktarmakla kalmıyoruz aynı zamanda temel bilimlerin kaybolan değerlerini tekrar hatırlatıyoruz.”

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, “Canlıları Tehdit Eden Antropolojik Uygulamalar” konulu sunumunda şu hususlara değindi: “İnsanların varoluşundan itibaren doğa ile etkileşim içerisinde olmuşlardır. Temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacını karşılamak için yapılan avcılık ve toplayıcılığın 1600’lü yıllara gelindiğinde servet kazanma ve zevke dönüştü. Kıtalar üzerinden baktığımızda birçok türün neslinin tükenmesinde ve popülasyonlarının sona ermesinde iklimin değil insanların neden olduğunu görülmekte.”

Prof. Dr. İrfan Albayrak, avcılığın dışında popülasyonun zarar görmesindeki diğer etkenleri, “hayvanat bahçeleri”, “egzotik türler”, “bilimsel araştırmalar”, “su projeleri”, “fiziksel ve kimyasal nedenler” şeklinde sıraladı.

Etkinlikte “Ispanak Yaprağındaki Hayat”, “Biyoteknoloji ve Biyofarmasötikler”, “Leptin ve Obezite”, “Bitkilerde Elektrik Üretebilir”, “Biyoçeşitliliğin Korunması” başlıklı öğrenciler tarafından hazırlanan sunumlar da yer aldı. Sunumların ardından etkinlik öğrenci posterlerinin sunumları ve fotoğraf yarışması ödül töreni ile sona erdi.