Vali Oğuz, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Yakaören konusunu bire bir konuştuğunu ifade ederek, Çiçeğin bu konuda bizzat ilgilendiğini belirtti.

VALİ OĞUZ; “BU İŞİN ÜÇ AYAĞI VAR”

     Vali Memduh Oğuz, dün Defterdarlık heyetini makamında kabulünde gazetecilerin konu ile ilgili sorularını yanıtladı. Vali Oğuz, konuşmasında; “Bizim birkaç konumuz var,  birincisi bu kuyunun kapatılması meselesi.  Biz işi sahiplerine teslim ettik” diyen Vali Oğuz, “ Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Isparta Belediyesi ve Isparta Valiliği. Üç ayağı var işin. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bu konuda  vazifelendirildi. 

“BATMAN’DA KAPATILMIŞ BURADA NEDEN KAPATILMASIN?”

     Isparta Belediyesi zaten işini sahiplenenlerden biri. Isparta valisi de bu işi koordine ediyor. Kaynak problemimiz yok, finansman problemimiz yok. Bu konuda ne masraf gerektirilirse onu yapacağız. Jeofizik Mühendisleri Odası’nın son vergi kreasyon ruhsatına bakarsınız geçen ayki böyle bir kuyunun Batman’ da kapatıldığını göreceksiniz.

“BU SON DERECE TEKNİK BİR KONU”

     Hidrojen Sülfür çıkar bir kuyunun nasıl kapattırıldığına dair çıkan makalede var, daha yeni ve son derece de kolay. Bundan yararlanıp yaralanmama meselesinden önce önemli olan kuyu kapatılacak.  Bunu kamuoyu ve arkadaşlarımız ilmi bir iş olduğunu kabul etsinler. Yani bu kafadan dolma laflarla çözülecek mesele değil. Jeofizik Mühendisliğini ilgilendiren bir iş bu. Çok teknik bir iş” dedi.

“BU KUYUYU KAPATACAK TEKNOLOJİ SADECE TPAO’NDA VAR

     Türkiye’de bunun teknolojisinin sadece ve sadece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı olduğunu ifade eden Oğuz,  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın dev bir kuruluş olduğunu söyledi.

“KONUYU CEMİL ÇİÇEK İLE KONUŞTUM”

     Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Yakaören konusuyla bizzat ilgilendiğini söyleyen Vali Oğuz,   “Ben birkaç defa bu konuyla ilgili kendisiyle konuştum” dedi.

     Vali Oğuz, “Bu iş yapılırken yüzey değerlendirilmesi, araştırılması, yanından mı kuyu delinecek yanından mı gidilecek bunların tamamı  yapılacak. Fakat bu konularda ücret meselesi olduğu için bazıları bunu özelde yapabilirim diyenler çıkıyor.  Keşke ben yapsam diyenler çıkabiliyor.  Bunları biz çok fazla ciddiye almıyoruz.  Çünkü bizim meselemiz her hangi bir rahatsızlık veren şeyin bir an önce ihlal edilmesi.

“SORUNU HEP BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”

     Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gayet güzel karar aldı,  yakında bu meseleyi beraberce çözeriz” diyen Oğuz sözlerine  şöyle devam etti: “Neler getiriyor konusu çok  ayrı  bir konu!. Yani bu ticari olarak dünyada kullanılıyor ama onun için özel bir çalışma yapılıyor.  Akdeniz grubunun bir yetkilisiyle patronlarından biriyle görüştüm onların niyeti başka bir kuyu açmak, böyle ruhsat alıp. Burada değil, bunun bulunduğu mahallede değil her hangi bir yerde ama bunun haricinde ben böyle bir kuyuda ekonomik olarak fayda sağlanır, bundan yararlanırım diyen biri varsa biz buna  da kapalı olmayız. Yani böyle birisi diyorsa onun da teknik değerlendirmesini yapacak bilimsel kuruluşlarımız var. Isparta vilayetinde buna karar verecek kişi teknik heyet yok.  Bu çok iç düzeyde TÜBİTAK’ın,  bütün Türkiye petrollerinin, Jeoloji ve Jeofizik uzmanlarının değerlendirebileceği bir konu bu.  Isparta Valisinin, burada iyi, çalışsın da para getirsin veya yok çalışamaz demesi ön yargı böyle bir şeyi asla söyleyemeyiz, bizim konumuz değil.  Bizim olumlu veya olumsuz teşvik veya müessemize birisinin gelmesi gitmesi söz konusu olamaz çünkü bu konuda hüküm verme yetkimiz vermiştir ona ait değildir” dedi.