Eski Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, devletin AK Parti döneminde etkin bir şekilde uyguladığı sosyal politikalar için 'çok önemli' dedi ama madalyonun öbür yüzüne dikkat çekti.

Yalvaç'ta 25 yıl belediye başkanlığı yapan 30 Mart 2014'de AK Parti'nin adayı olarak girdiği seçimi kaybeden Tekin Bayram, ilçeye sosyal, ekonomik ve eğitim alanında  önemli hizmetler sunuyor. Yıllar önce 42 kişiyle 12 bin TL'lik sermaye ile kurdukları Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık Eğitim Vakfı, bugün ilçenin eğitim, sağlık, ekonomik ve sosyal hayatına damga vuracak önemli çalışmalara imza atıyor. 12 bin TL'lik sermaye ile kurulan vakıf, bugün itibariyle devam eden yatırımları tamamlandığında 15 milyon TL'lik mal varlığına ve sermaye gücüne sahip olacak. Nihayi hedefte ise Yalvaç Üniversitesi var. Yapılan çalışmalarla adım adım üniversite projesine doğru emin adımlarla gidiliyor.

VAKIF, İŞGEM'İ KURDU

Tekin Bayram'ın başkanlığını yaptığı sadece burs, zekat, aş veren vakıf olmaktan çıkan Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık Eğitim Vakfı'nın son eseri İş Geliştirme Merkezi. Vakfın yüzde 95 katılımıyla KOSGEB tarafından ilçede kurulan İş Geliştirme Merkezi'nde yen işyeri açacaklara makine ekipman, kira, personel maaşı ve SGK primi gibi destekler hibe olarak veriliyor. Yeni işyeri açan girişimci İŞGEM'e ait işyerlerinde 2 yıl boyunca yararlandıktan sonra piyasaya salınıyor.

Isparta'da olmamasına rağmen Yalvaç'ta kurulan ve bu başarıyı gösteren Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Tekin Bayram aynı zamandı İŞGEM'in de yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. 2012 yılında İŞGEM'in kuruluş çalışmalarına başladıklarını anlatan Tekin Bayram, şu bilgiyi verdi:

İŞGEM, MODERN BİR AVM KURDU

"Türkiye’de daha önce kurulmuş olan İŞGEM yerlerine gittim ve buraları gördüğümüzde bizim bu işi daha farklı yapabileceğimizi gördük be proje hazırladık. Belediye olarak KOSGEB’e proje vermiştik. Belediye olarak verilemeyeceğini öğrenince biz de vakfımızla birlikte bu projeyi hazırladık. Biz belediyeden 50 dükkanlı pasajı kiraladık. Metrekare hesabı olarak işsiz ve yeni müteşebbis insanlara kaynak yaratmak istedim. İstekli olmak bu işte çok önemli. Keçi, deri el sanatları gibi sanatlar burada toplansın istedik ve turlar geldiğinde buraya getirmek istedik. Baştan insanlar korksa da yavaş yavaş dolmaya başladı. Artık kadınlarımız %70, erkeklerimiz %60 destek alıyor. Toplantı salonları, idare yeri gibi. 50 işyerinin 40 tanesi dolmuş vaziyettedir. Türkiye’de en iyi merkezin bizim olduğuna inanıyoruz. Biz insanların hepsini bu iş konusunda aydınlatmaya çalıştık. Herkes burada kendi içinde bağımsız ama İŞGEM içerisinde kardeş gibi. AVM’nin daha değişik bir durumu çocukların oyun alanları da bulanacak yani insanlar ailesiyle gelip oturabilecek. Burada el sanatlarının hayat geçmesi için önemli adımlar atılıyor. Çağrı merkezimiz mevcut Türkiye’nin her yerine internetten satış yapılmaktadır. İŞGEM’in bir özelliği var 2 yıl destek veriyor. 5 yıl sürüyor. Daha sonra bu grup dışarıya gidecek yeni bir grup gelecek. Bu grup artık ayakları üzerinde durabilecektir."

ÜRETEN TOPLUM OLMALIYIZ

Türkiye'de özellikle bu dönemde sosyal politikalar alanında çok önemli adımlar atıldığını belirten Tekin Bayram, madalyonun öbür yüzüne dikkat çekti. Sosyal politikaların cari açığı artırdığını kaydeden Bayram, şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye üreten bir toplum olmalıdır. Bu işlerden vatandaş avantajlı olduğu kadar devlete avantajlıdır. Türkiye’nin cari açığı var, sosyal politikalardan da açık ortaya çıkmaktadır. Türkiye tasarım tekniklerini uygulamıyor. Bu insanları, üretime ve kendi ayakları üzerinde durmaya alıştırmaktadır. İstismarlara yer vermemek gerekmektedir. Torunlarımızın hakkını yememeliyiz. Bu yüzden bu gibi yerleri çoğaltmamız gerekmektedir.

YALVAÇ TİCARETE YATKIN BİR BÖLGE

Biz vakıftan 90- 100 öğrenciye burs veriyoruz ama aylık geliri 1000 tl’nin altında olan çocuklara veriyoruz. Bu sınırlamaları doğru yapmamız gerekmektedir. Yalvaç ahilikten geldiği için ticarete yatkın bir bölgedir. Şu anda İŞGEM’in kurulmasındaki proje tutarı 400 bin TL. 170 bin daha 36 ay kullanılacak hibe vardır. İŞGEM’den iş yeri açmış insanların 40 işyerinden 10’u teşviklere başladı süreç ilk etapta proje ile başlamaktadır. KOSGEB’e müracaat edilmektedir. Danışma kurulunda uzmanlar bulunmaktadır. Turlar geliyor buraya yöresel ürünleri oldukça fazla arıyorlar, hediyelik olarak alışveriş yapmak istiyorlar."

ÖZEL KOLEJ YAPILIYOR

Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık Eğitim Vakfı'nın sağlık, eğitim ve sosyal yardımlarının da olduğunu belirten Tekin Bayram, faaliyetleri şöyle anlattı:

"Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık ve Eğitim vakfının kurulmasına önder olan Doktor Türkan Atayalvaç, o zaman kız öğrenci yurdunun yapılmasını istedi. o zaman Amerika’dan köy öğretmenleri haberleşme derneği adındaki dernek vasıtasıyla oradaki Türklerin vergilerinden toplayarak 60.000 dolar gönderdi. O zaman belediyenin arsasına yurdun binasını yaptık. 42 kişiyle bir vakıf kurduk ve bunun da amacı güçsüzlere yardım, eğitim ve sağlık amaçlı kurulmuştur. Bizim o zaman bütçemiz 12 milyardı fakat bugün 5 trilyon üzerinde mal varlığı var. Bugün Türkan Hanım varlığını kolej yapımı için kullanılmasını istedi. Biz ilkokul ortaokul ve lise olması adına icraate geçtik ve şu an buraya kolej yapacağız. Engelliler okulu yaptık. 7000 metrekare bir yer tamamladık. 10 yıllığına hiç kira almadan Milli Eğitime vereceğiz. Atölyeleri falan da mevcut şu anda son aşamadayız. Ödeneğe de ihtiyaç yok, demirbaşlarını da biz vereceğiz. Kreşimiz de mevcut olmaktadır. biz bu konuda da çalışmaları yapıyoruz. Trafik kazasında vefat eden İbrahim- Gamze Yüncü adına kreş yapıldı. 50 çocuğumuz var orada vâkfın işlettiği. Yalvaç köy ve kasabalarından aylık geliri 1000 TL altındaki çocuklarımıza burs veriyoruz. Bunun dışında okullara yardım ve aşevimiz mevcuttur. Her gün evlere 3 çeşit yemek gidiyor. Vakıfla yaptığımız zaman hakkı olmayan gelip isteyemiyor. Vakfın kolejden sonra mal varlığı 15 milyon olacak daha sonra ise bizim idealimiz vakıf üniversitesini kurmak olacaktır. Yalvaç’ın çıkış noktası öğrenci ve kültür olacaktır."

Akdeniz