Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay'ın yaşadığı Cumhuriyet Dönemi eseri yapı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edilerek koruma altına alındı. Devlet de restore etti.  Ancak bu şaheserin hemen yanında; duvarları bitişik ve aynı bahçe içerisindeki ''müştemilat'' fotoğrafta gördüğünüz üzere dokunulmadı. O da ''Koruma Altında ve Tescilli Tarihi Yapı'' olmasına rağmen yok olmak üzere

-O ESERİN DE KURTARILMASI GEREKİYOR

Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay'a ait olan bu yapı da Cumhuriyet Dönemi'nde inşa edildi. Yapı ahşap. Kapı ve pencerelerinde el işçiliği ile yapılan süslemeler yer alıyor. Eser, şu an kaderine terk edilmiş durumda.

-YANARSA, YIKILIRSA, ANA YAPI DA YOK OLUR

Büyük bir tehlike daha var. Bu metruk haline dönüşmüş tarihi miras göçerse ya da yangın çıkarsa, restorasyonu gerçekleştirilen bu çok değerli yapıyı da yok eder. Onun için etkili önlemlerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor.

a5-(2).jpg

İŞTE O KARARGÂH: Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay'ın yaşadığı tarihi yapı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (Antalya) tarafından tescil edildi. Yapı, Devlet tarafından da restore edildi. Kültür mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılıyor. Bu iyi ve güzel…

a5-(3).jpg

YAZIK, GÜNAH DEĞİL Mİ? Burası da Hafız İbrahim Demiralay Konağı'nın ''müştemilatı'' Restore edilen binanın içerisinde. Her iki yapı da aynı bahçe içerisinde yer alıyor. Ancak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilen bu yapı kaderine terk edilmiş durumda.  Yıkılmak üzere. Ana yapı restorasyondan geçirilirken, ''müştemilatı'' neden yok olmaya mahkûm ediliyor. Bu kötü ve çirkin…

a5-(4).jpg

TARİHİN GÖZYAŞLARI: Restore edilen Hafız İbrahim Demiralay Konağı'nın arka cephesi işte böyle. Konak gelecek kuşaklara aktarılırken, duvarları dâhi bitişik; aynı bahçe içindeki diğer tarihi yapı tescili bulunan ve koruma altındaki ahşap yapı için bir işlem yapılmadı. Eser göz göre göre yok oluyor.

a5-(5).jpg

ODUN İSTİFİ: Restorasyonu gerçekleştirilen Hafız İbrahim Demiralay Konağı ile aynı bahçe içerisindeki ''müştemilatın'' bulunduğu tarihi yapının hemen yanında odunlar istiflenmiş durumda. Damgacı Sokak'taki çok önemli korunan bu iki tarihi eserin yanındaki bu görüntü hiç iç açıcı değil.

a5-(1).jpg

BİTİŞİK DUVAR YIKILMAK ÜZERE: Cumhuriyet Dönemi eserleri arasında yer alan Hafız İbrahim Demiralay Konağı ile Müştemilat binasının duvarları fotoğraflarda gördüğünüz üzere bitişik durumda. Restore edilmeyen ve şu an metruk vaziyetteki tarihi değer taşıyan tescilli yapının duvarı yıkılmak üzere. Yapının göçmesi durumunda restorasyonu tamamlanan Hafız İbrahim Demiralay Konağı'nın hasar görmesi de kaçınılmaz…

...................................

Yer: Çelebiler Mahallesi, Damgacı Sokak. Kurtuluş Savaşı'nda Isparta'ya düşman çizmelerini bastırmayan kahraman; Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı Hafız İbrahim Demiralay'ın evi… Bugün Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile tescil edildi; koruma altında. Devlet, bu güzel Cumhuriyet eseri tarihi yapıyı restore ettirdi. Buraya kadar iyi ve güzel.

DUVARA BİTİŞİK, AYNI BAHÇE İÇİNDE

Hafız İbrahim Demiralay Konağı'nın ''müştemilatı'' ise yıkılmak üzere. Fotoğraflarda gördüğünüz üzere bu ahşap Cumhuriyet eseri de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edildi. Koruma altına alındı. Ancak tarihi yapı metruk hale dönüştü ve yıkılmak üzere.

ya-yanarsa.jpg

GÖÇERSE, YANARSA NE OLACAK?

Yapının içler acısı hali, Kurtuluş Savaşı Kahramanı olan Hafız İbrahim Demiralay'a ait restore edilen tarihi yapıyı da tehdit ediyor. Zira yapıların duvarları dâhi bitişik. Yıkılması ya da yangın çıkması durumunda bölgedeki tüm tarihi yapılar tehlike altına düşebilir. İvedilikle önlem alınması gerekiyor.

ya-gocerse.jpg

BU KONAK KURTULUŞ SAVAŞI'NDA BOMBALANMAK İSTENDİ

Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, Hafız İbrahim Demiralay Konağı'nın ve ''müştemilatı'' olan ahşap yapının Kurtuluş Savaşı'nda bombalanmak istendi.

Düşman Yunan pilotlarının uçaktan attığı bombaların hesap hatası sonucu hâlihazırdaki Konak ve müştemilata değil de şu an Tuhafiyeciler Sitesi’nin yerinde olan mezarlığa düştüğünü ifade eden Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar şöyle dedi:

''Saldırı anında Isparta'nın Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay, Konak'ta idi.

Ancak düşman uçaklarını kullanan Yunan pilotlar hesap hatası yapmış olacak ki, Hafız İbrahim Demiralay'ı öldürmek amaçlı gerçekleştirilen saldırıda atılan 2 bomba, konağa değil, mezarlığa düştü.''

BU YAPILARDA ''O''NUN HATIRALARI VAR

Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 23 Mart 1925'te Hafız İbrahim Demiralay'a Kurtuluş Savaşı esnasında fedakârca yaptığı çalışmalar nedeniyle ''Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası'' verildiğini söyledi.

1883'te Isparta'da doğan Hafız İbrahim Demiralay'ın Kurtuluş Savaşı yıllarında çok farklı cephelerde Subay unvanı ile çarpıştığını; Isparta'da İstiklâl Savaşı örgütlenmesinin önderi olduğunu kaydeden Tarih Araştırmacısı- Yazar Ömer Uyar, şöyle konuştu:

''Hafız İbrahim Demiralay, İşgal Güçleri Kuvvetleri Komutanı General Emilton Duryani'ye haber gönderiyor: ''Isparta'ya sakın gelmeyin. Biz Şehit olmadan, bu topraklara düşman çizmesi basamaz.''

Demiralay, işgal olması ve kendisinin de Şehit olması durumunda eşinin erkek kardeşine vasiyet bırakıyor. Diyor ki vasiyetinde: ''Eğer ablan ve yeğenin Düşman eline düşme tehlikesi olursa, her ikisini de öldür.''

Böylesine muktedir ve hürriyete âşık bir Kahraman O

2 kez suikast girişimine uğruyor. Suikast girişiminin birinde kendisi hedef alınarak sıkılan kurşun boynunun derisini sıyırarak geçti. Demiralay, kendisine suikast tertip edenleri bir kez affediyor. Şu anki fotoğraflarda görünen konak bombalanmak isteniyor. Ancak atılan bomba yukarıda da zikrettiğimiz üzere hedefini şaşıyor ve mezarlığa düşüyor.

O an Kahraman Hafız Demiralay evdeydi. Hatıralarından okuyoruz bunu.''

Hafız İbrahim Demiralay, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2, 3, 4, 5 ve 6. Dönem Milletvekili olarak görev yaptı.

29 Mart 1939’da vefat etti. Naşı 31 Mart 1939’da Kutlu Bey (Ulu Bey) Camii'nden kaldırıldı Gülcü Kabristanlığı'na defnedildi.