Başkan Tuna başta kiraz olmak üzere, tarımsal ürünle ekonomiye katkı sağlayan ilçede ciddi su sorunu yaşandığını ve bu konuda devlet desteği beklediklerini belirterek; 
‘’ Uluborlu’nun ana geçim kaynağı kiraz. Tonajdan ziyade kaliteye önem veriyoruz. Kiraz sezonu açıldığında piyasada Uluborlu kirazı adıyla kiraz satışı görüyoruz. Oysa bizim kirazımızın hasadına daha bir ay varken. Tüketici Uluborlu kirazını tercih ettiği için biliyoruz ki artık birçok satıcı Uluborlu etiketini kullanıp kazanç elde etmeye çalışıyor. Bununla birlikte maalesef Uluborlu kirazı ünlü ama hak ettiği kazanımı elde edemiyor. Artan kaliteye rağmen üreticimiz istediği geliri elde edemiyor. Globalleşen dünyada güçlü olabilmek için birlik olmak gerekiyor. Bu nedenle çiftçi birliği kurulması taraftarıyız.

Çiftçi birliğini kurduğumuz takdirde birçok engeli aşacağız. Dünyanın hiçbir yerinde üretilen ürünün fiyatını başkasının belirlediği görülmemiştir. Maalesef ilçemize gelen tüccar kendi aralarında görüşüp, kiraza fiyat belirliysor. O fiyatta sabit kalmıyor, hasat devam ettikçe bir düşüş oluyor. Hatta keyfiyetle hareket ediliyor. İki yıldır fiyatı 10-8,5 Tl’de tutmaya çalıştık. Bizden önceki dönemlerde kiraz fiyatı  5-6 Tl’yi geçmiyordu. Bunlar 20-30 yıl önceki fiyatlar aslında. Ama bunun yanında girdiler değişti, çok arttı. İşçi maliyeti 15 Tl iken bugün 100Tl’nin üzerinde rakamlar konuşuluyor. Biz yine de her sezon başında bir fiyat açıklıyoruz. Bu çok etkili olmasa da,hem müstahsil, hem de işçi çavuşları için bir dayanak noktası oluyor ve bunun üzerinden hareket ediliyor. İlaç ve gübre fiyatları da aşırı derecede artmış durumda. Çiftçi birliği kurduğumuz takdirde bu sıkıntıları belli bir seviyede tutma şansımız var. Elimizdeki atıl araçları elden çıkarıp, daha teknolojik araçları birlik aracılığıyla çiftçiye verme imkanımız olacak.

Çiftçimiz bu konuda bize destek olursa, Uluborlu da çiftçi birliğini en kısa sürede hayata geçirirsek ,Uluborlu kirazı hakkettiği rakamlara kavuşacaktır. Çitfçi birliği, üreticinin kaderini tüccarın iki dudağı arasından kurtaracaktır. Tabi bu konuda devletimizin de bize destek olmasını bekliyoruz. Çiftçiyi yalnız bırakmasınlar.

 İlçemizde üreticimizin  yaşadığı su sıkıntısı var. Uluborlu  barajı sulama sahasına şu anda yeterli gelmiyor. Ekonomik ömrünü tamamlamış durumda. Barajın içinde biriken mil tabakasının bir şekilde temizlenmesi dahi gerekebilir. Bununla alakalı DSİ’ye müracaatlarımızı yaptık. Bunun haricinde Kapıdağı bölgemizden barajımıza su aktaran bir açık kanalımız var.DSİ’nin desteğiyle açık olan o kanalımızı kapalı kanala çevirdik. Sezonda tam randımanlı görevini yapacak inşallah. Ama bunlar yeterli değil. Bir yer altı bendi projemiz vardı. Onunla ilgili DSİ’ne dilekçemizi verdik ,DSİ Bölge müdürümüz gelip, incelemede bulunacak.

Toprağımız ve çiftçimiz için en elzem olan su. Uluborlu’nun ekmek kapısı olan kirazın ana kaynağı olan suyun bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Kendi çabalarımızla 10 kuyunun açılması için DSİ’ne müracaatta bulunduk. Şuan baraj sulamasında kullanılan kapalı hattımızda sezon içi su patlakları oluyor. Sistemin  yenilenmesi lazım. 9 yıl önce yapılmış ve yenilenme 15 yıldan önce yapılmıyormuş. Barajın temizliğinin yapılması için de müracaat ettik ve sonuç alamadık. Geçici çözüm üretiyoruz ama daha radikal çözümler bekliyoruz. Açılacak kuyuların da bir ömrü var. Yeraltı kaynaklarının bir ömrü var sonuçta. Bölge tarımının devamı, üreticinin mağdur olmaması için bu konuda devletimizin desteğini bekliyoruz’’ dedi.

Elif AKGÜL