AKDENİZ TOPLANTILARI VE SUAT KOLUKIRIK

Tarih 01 Kasım 2014…Yer Isparta Süleyman Demirel Konukevi toplantı salonu… Bilirsiniz ben hiçbir siyasetçinin toplantısını takip etmem, yemeğine katılmam. Ama Suat Hoca çağırıyorsa; bir sebebi vardır ve  gidilir.  O insan üzerine siyaset yapar, düşünceleri insan odaklıdır nitekim de öyle oldu. Salonda yaklaşık 40-50 kişi ya var ya yok. Önemli olan sayısal çokluk değil gönül çokluğudur onun için zaten o da bu nedenle az ve öze hitap eder. Salondakileri süzdüm, birçoğu tanıdık sima ama inanır mısınız içerisinde kantincisinden istifa etmiş uzman çavuşuna, iş adamından akademisyenine, emeklisinden çiftçisine, esnafından siyasetçisine sanki herkesin bir temsilcisi var. 

Benim işim siyaset değil, gazeteci olmak objektif olmak, doğru adamı övmek işte bu yüzden, siyaset için değil; Suat Kolukırık için oradaydım.  
 
Dünde bugün de görüşlerim aynı; Isparta siyasetinde büyük ölçüde eksikliği hissedilen, halka yönelik, halkın içinde, halk için siyasetçi tipine, Suat hocanın tıpa tıp uyması kendisini sevdiren en büyük unsur. 

Suat hoca, seçimi kaybettiği 12 Haziran 2011 Pazar günü akşamından başlayarak halkla bağını hiç kesmedi.  Partisi aday adayısın bile demeden 30 Mart 2014 seçimleri için hazırlandı. Aday olacağı bile belli değildi ama o partisinin Isparta’da ki makûs talihini yenmek için kapı kapı ev, dükkân, kahvehane bir köşe başı demeden dolaştı. Sıkıntıları dinledi, görüşleri aldı, hiçbir şey yapmasa da hal hatır sorarak hasbi-hal etti. Bu gün yine aynı “AKDENİZ TOPLANTILARI” adı altındaki forumlarda halkı dinliyor, görüşlerini alıyor, sıkıntılar nasıl giderilir, sorunlar nasıl çözülür danışıyor.

Kendisi gerçek bir Ispartalıdan daha çok Ispartalı olduğu halde O’nu yabancı gibi lanse ederek ötekileştirenler bugün Ak parti’nin Isparta’da düşmüş olduğu durumu gayet iyi görmekteler. 

Siyaset öyle bir karalama oyunu haline geldi ki; Adamın hizmetine, görüşlerine, çabalarına hiç aldırmadan ve hatta;

KIZLARINI-OĞLANLARINI HİÇ ÇEKİNMEDEN YABANCI (ISPARTA DIŞINDAN) BİRİSİ İLE EVLENDİRENLER İŞ MİLLETVEKİLİ, BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUNDA SİYASETEN KARALAYARAK 1 OYU ÇOK GÖRÜYORLAR.

Asıl yanlışlık burada işte.

Akdeniz Toplantılarında konuşulanlar bildiğimiz siyasetin hep dışındaydı. Bu memleket için, Isparta için ne yapılabilir. Bu bölgenin kalkınması nasıl sağlanır, fakirlikten, işsizlikten nasıl kurtulunulur ve en büyük konu ise açmaz halini alan Siyasi Partiler ve Milletvekili Seçimlerindeki halk isteğinin yansımaması konularıydı.

Suat hoca hala yılmış yıkılmış biri değil seçim kaybetmiş biri hiç değil. Halk hala tepkili ve Suat hocanın kaybetmediğini Isparta’nın kaybettiğini savunuyor. Az bir oyla kaçırdığı milletvekilliğinde A.Haydar Öner yerine Suat hocanın seçilmiş olduğu hal ile bugün gelinen noktayı açıkgözle görebiliyoruz. Kendi seçmeninin bile eleştirdiği Öner’i ve diğer milletvekillerini halkın içerisinde göremediklerini, halkı dinleyen, sorunlarını dinleyen onları anlayan vekil olmadığı görüşündeydi vatandaşlar.

Ama bu tür yakınmaların bile yapılmamasını isteyen Suat hoca biz geleceğe bakacağız diyerek farklılığını gösteriyordu.

Her şeyden önce bütün milletvekillerinin öğretmenlerin pedagojiden geçtiği gibi sosyoloji bilmeleri gerektiğini bir kez daha anladım. Halkı irdeleyemeyen anlamaz mantığı budur.
Suat hoca yeni dönemde milletvekili adayı olur mu?

Bu sorunun cevabı net değil ama bana göre siyasi parti tabanını hiçe sayan parti yönetimleri olduğu müddetçe Suat hoca 1.nci veya 2.nci sıradan aday yapılmaz. Ya siyasi partiler kanunu değişecek milletvekillerini doğrudan halk tercih edecek ya da tercihli bir sistem getirilmesi gerekecektir.
 
Dünkü toplantı da olsun gerek sokakta olsun; Vatandaş yakınıyor “Diğer siyasetçiler, zaten Ankara’dan pek gelmek bilmiyor. Geldikleri zaman da yanlarında “vatandaş” görmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Vali, rektör, oda başkanları, zenginler, işadamları, parti başkanları, vs. ile temas ediyorlar, halk kendilerine ulaştıklarında da adeta bir dövmedikleri kalıyor. “ diye serzenişte bulunuyorlar. 
 
Ayrıca hala gönüllerde yatan dostun bir siyaset mekanizmasının önüne geçtiği halk; “Suat hoca, kadınlarımıza, öğrencilerimize, halka toplantı yapıyor, berbere gidip çay içiyor, gençlerle sohbet ediyor, esnafın arasında sürekli geziyor, garibanların yanında onların dertlerini paylaşıyor.   Halka tepeden bakan siyasetçiler varken, özellikle seçimler kaybettirilmiş genç bir akademisyen siyasetçinin bu tavrını, diğer siyasetçilerimizden görmediğimiz için örnek olarak gösteriyoruz. “ diyorlar.
 
2011’de 1500 oyla vekilliği kaybeden Suat hoca; Seçimleri kazanamadığında “benim için ağlayanların döktüğü gözyaşı toprağa düştü ve fidanlar yerden fışkırdı. Onun için hala bu halkın yanındayım” diyor.  Eğer diyor “vekillik veya belediye başkanlığını kazanmış olsaydım benim aldığım maaşım yetiremezdim bunun farkındayım. Amaç maddiyat değil bu ülke, bu memleket, bu Isparta için bir şeyler yapmak, yapılmayanları yapmak, işsiz, ekmeksiz, yolsuz bırakmamak. Bakın şu an bile Suriyeli sığınmacılara ev eşyası, barınma, aş, ekmek,  şudur budur bulabilir miyiz kimler bize yardımcı olur biz onun derdindeyiz”.dedi. 
 
Kolukırık; “Vatandaş hangi partiden olursa olsun, biz halkla teması olan, sürekli halkın nabzını tutan siyasetçi istiyoruz. Halkın içinde yaşayan, gezerek siyaset yapılabileceğini ben öğrettim ve gittiğim hiçbir yerde de hep olumlu tepkiler aldım” dedi. ? 

Şu noktayı bazıları, birileri hala idrak etmiş değil;  Suat hoca... İktidar partisinden milletvekili adayı olmak yerine, Ankara'ya yakın olmanın getirilerinin peşine düşüp daha güzel noktalarda da olabilirdi, istediği makama, koltuğa da oturabilirdi.  Ama o hep hizmet etmenin kutsallığını savunarak ve sosyolojik olarak da halkı daha iyi anlayarak;
 
Siyasetçinin kelleyi koltuğa alıp, rahatını bırakarak memleket için hizmet etmesini, halk ile iç içe ve sorun çözücü olarak yaşamasını, halkın vekilin peşinden değil, vekilin halkın peşinden koşuşturmasını seçtiğini açık ve seçik olarak ispatladı.

Akdeniz toplantılarının bundan sonrada devam edeceğini halkın mutlaka katılmasını kafasında oluşan fikir, soru ve sorunlarını açıklaması gerektiğini savunan Kolukırık’a sırça saraylarda oturup keyfine bakmadan halk için çalışmasından ötürü tebrik ediyorum.

Secattin BÜYÜKDAVRAZ-HedefTv