ŞEBEKELER ELDEN GEÇİRİLMELİ

 
Isparta ve Göller Bölgesi olarak dört bir yanımı sularla çevrili olsa da bizim önemli olan bu su miktarının varlığını korumak ve israftan kaçınarak bu suyu en rantabl biçimde kullanmaktır. Ancak son yıllarda yaptığımız gözlem ve incelemeler neticesinde bulunan mevcut içme suyu şebekelerinde ciddi oranda kayıp ve kaçaklarla karşı karşıyayız. Bunun da nedeni gerek içme suyu şebekelerinin eski olması gerekse bir yerlerden suyun kendini bir şekilde başka yerlere tahliye etmesinden kaynaklanıyor. Elimizde bulunan verilere baktığımızda Isparta’nın yılda kullandığı miktarı diğer yıllara oranla hızla değişim göstermekte. Bunun da nedenin biz çok kullanıldığı için değil, kayıp ve kaçakların fazla olduğu için düşüncesindeyiz."dedi.
 
İKİNCİ BARAJA DOĞRU
 
"bilindiği ilimiz Göller Bölgesi hav/asında yer almaktadır. Her tarafı su ile çevrili olsa da, önemli olan eldeki su potansiyelini doğru ve rantabl kullanmak. Isparta’nın içme suyu ihtiyacının büyük bölümü Eğirdir Gölü'nden temin edilmekte. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yapılan Darıderesi Göleti'de bu içme suyuna paralel olarak önemli bir yer tutmuştur. Bilindiği geçtiğimiz ilimizi ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, ziyaretinde Isparta’da bulunan Darıderesi Göleti'nin ikincisinin yapılması için talimat vermişti."
 
İHALE SÜRECİ YAPIM SÜRESİNDEN DAHA ZOR
 
Darıderesi'ne yapılacak ikinci gölet ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özbal, 5. Kısımda ihale sürecine başlandığı belirterek, 2012 yılındı planmasının yapılacağını 2013 yılında ise barajın tamamlanacağını belirtti, "sayın bakanımızın ilimizi ziyaretinde de belirttiği gibi Darıderesi'nde yapılan ilk göletin ardından ikincisinin de yapılmasına karar verildi. Biz DSİ olarak ikinci göletin ihalesini 5. Kısımda başlattık. Ancak bu işler ihale sürecinde biraz zaman alıyor. Yoksa ihale süreci tamamlanıp yapım aşamasına geçildiğinde daha kısa sürüyor. Bu açıdan planlarımız 2012 yılında yapılacak ve 2013 yılı içinde de inşaat tamamlanmış olacak."dedi.
 
BELEDİYE ELEKTİRKTEN TASARRUF EDECEK
 
Özbal ayrıca, yapılacak ikinci gölet ile belediyenin de elektirk giderlerinden büyük ölçüde hafifleyeceğini şu sözlerle aktardı, "şu an Isparta Belediyesi suyu pompa yoluyla taşımak için elektrik kullanıyor. Ancak biraz daha yukarıya yapılacak ikinci gölet sayesinde elektriğe gerek duymadan pompa yoluyla değil, direkt cazibe yoluyla suyu halkımıza aktarmış olacak. Yani burada beledinin büyük ölçüde elektrikten tasarruf edeceğini g6ruyoruz."dedi.
 
DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR
 
içme suyu temini olan iki projesi mevcuttur. Isparta İlinin içme suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayacak olan Isparta-Merkez Darıdere Göleti olup, gölet inşaatı yapımı tamamlanmış durumdadır. İçme suyuna yönelik su alma kanalı, İçme suyu isale hattı, terfi istasyonu ve depo inşaatı devam etmektedir.
 
SULANABİLİR ARAZİ MİKTARLARI
 
1 162 876 hektarlık tarım arazisi potansiyeli içinde DSİ tarafından etüt edilen sulamaya elverişli ara miktarı 447 391 hektar ve bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı   185 697 hektardır. 72 902 hektarı yeraltı sulamaları, 165 923 hektarı KHGM sulamaları ve Halk sulamaları ve 127 465 hektarı DSİ sulamaları olmak üzere 365 497 hektar arazi halen sulanmaktadır. Yatırım programında olan ve inşaatı devam eden projelerin toplamı 32 603 hektardır. 21 578 hektar alanda da planlama ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir.