İş görüşmeleri için Isparta'da bulunan Sudanlı iş adamları, Ispartalı iş adamlarına ülkelerindeki geniş tarım arazilerine yatırım yapma çağrısında bulundu. Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği(ISİAD)'nin davetlisi olarak Isparta'ya gelen Sudanlı heyet Isparta Valisi Memduh Oğuz'u ziyaret etti.

Vali Oğuz, gerek ortaklık, gerekse destek noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.Oğuz, Türkiye'nin Sudan halkına bakışında bir problem olmadığını, iki ülke halkının bin yıldır kardeş olduğunu belirtti. Sudan'ın, dünyanın arazi genişliği açısından 10.sırada yer aldığını bildiğini ifade eden Oğuz, "Yaklaşık 50 milyon nüfusunuz ve geniş arazi kaynakları ile dünya için önemli bir ülkesiniz. Türkiye'de her bakımdan hem doğal zenginlikleri hem de imkanları açısından zengin bir ülkedir.

O zaman iki kardeş ülkenin karşılıklı zenginliklerini değerlendirmesi gerekir. Bundan devletler arsası çok güzel ilişkiler çıkabilir. " dedi. Oğuz, iki ülkenin iş adamlarının iş birliği yapmasının önemli olduğunu ifade ederek, Ispartalı iş adamları ile Sundanlı iş adamlarının biraraya gelmesinin kendilerini son derece memnun ettiğini belirtti. Oğuz, "Bu bakımdan ortak çalışmalarınızla Isparta Valiliği olarak sizin yanınızda yer alacağız. Bizim ortaklığa katılmamız gerekiyorsa, yâda desteklememiz gerekiyorsa destekleriz. Bütün bunların içerisinde bu bir diyalog kardeşlik ilişkisidir" diye konuştu. Memduh Oğuz, konuk heyetin daveti üzerine haziran ayı içerisinde Sudan gidebileceklerini belirtti.

"KARDEŞLİĞİ TİCARETE DÖKMEK İÇİN BURADAYIZ"

Sudan İşadamları Federasyonu Başkanı Ali Ahmet Dafallah da, kardeşlik ilişkilerinin ve yatırım projelerinin daha da ileriye gitmesi gerektiğini söyledi. Sudan'ın geniş arazilere ve önemli ticari imkanlara sahip olduğunu ifade eden Dafallah, "Konum itibariyle avantajlarımız var. Türkiye'nin bilgi ve becerisi, teknik imkanları ile birleştirsek daha iyi olur." dedi. Ziraat Mühendisi Elawad Abbas Mahdi de bu toplantından çok memnun olduğunu belirterek, kardeşlik ilişkisini ispat etmek, bu kardeşliği ticarete dökmek için burada olduklarını söyledi. Mahdi, Türkiye son zamanlar da siyasi olarak dünya siyasetinde Arap alemini memnun edecek şekilde özellikle Filistin ve Kudüs konularındaki siyasetinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Mahdi, "Bu bize güven veriyor. Bu siyasi gelişmelerin yanında ticari güçlülüğüde beraber yaparsak daha da güçleneceğiz. Sudan bir savaştan çıktı. Kaynak bakımından zengin olduğundan dolayı İslam alemi açısından Afrika'ya açılan tek kapı olduğundan dolayı hem ekonomik hem siyasi açısından engellemeler var. Bu sorunları birlikte aşacağımıza inanıyoruz." dedi. Türkiye'ye bakan yönüyle hiçbir şüpheleri olmadığını ifade eden Mahdi, "AB'ye baktığımızda Müslüman ülkeler üzerinde çok değişik projeler var. Biz bu meseleleri daha da güçlendirdiğimizde, gücümüz artacak. Hem ticari hem siyasi bağlarımızı geliştirirsek daha güçlü olacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

"ISPARTA İLE CEZİRE KARDEŞ İL OLSUN"

Sudan Cezire şehri Ticaret Odası Başkanı Muhammed Ömer Abdullah da, Cezire'nin Isparta ile bir bir örtüştüğünü, tarımda ileri noktalarda olduklarını söyledi. Abdullah, Ispartalı iş adamlarını Sudan'ın en büyük illerinden birisi olan Cezire'ye davet ettiklerini, özellikle ticari fuarlar davet ettiklerini anlattı. Abdullah, "Isparta ile Cezire'yi kardeş il olma noktasında bir teklifimiz var.

Arazilerimiz bol, sulak alanlar çok yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızı bekliyoruz." dedi. Konuşmaların ardından Sudan İşadamları Federasyonu Başkanı Ali Ahmet Dafallah tarafından Isparta Valisi Memduh Oğuz'a ülkeyi temsilen asa hediye edilirken Vali Oğuz da Isparta'yı temsile edem cam tabak hediye etti.