Antalya'da yapılan 'Türkiye Sudan Ticaret Köprüsü' toplantısı için Türkiye'ye gelen bir grup Sudanlı işadamı Isparta Valisi Memduh Oğuz'u ziyaret etti.
Vali Oğuz, Sudan'ın güzellik ve zenginliklere sahip bir ülke olduğun belirterek, Türkiye'nin de aynı değerlerle anıldığını kaydetti. İki ülkenin zenginliklerinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Oğuz, ''Biz Sudan'ı Selahattin Eyyubi'den biliriz. Kardeşliğimiz bin yıldan daha eskidir. Sudan değerli güzellik ve zenginliklere sahip bir ülkedir. Sudan'ı arazi genişliği ile dünyanın 10'uncu ülkesi olarak biliyorum'' dedi.
Ispartalı işadamları ile Sudanlı işadamlarının bir arada olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Oğuz, ortak çalışmalara her zaman destekçi olacaklarını bildirdi. Bu ilişkinin kardeşlik ilişkisi olduğunu, ticaret ilişkisi olmadığını söyleyen Oğuz, ''Biz Sudan'a gittiğimizde dünyanın herhangi bir yerine gitmiş gibi olmuyoruz, kardeşlerimizi görmeye gitmiş gibi oluyoruz'' diye konuştu.
Sudan İşadamları Federasyonu Sanayi Odası Başkanı Ali Muhammed Dafalla da Sudan'ın coğrafi konumu itibariyle avantajlı bir ülke olduğunu ve fiziki konumu itibariyle de 7 ülkeye komşu konumunda bulunduğunu belirtti. Sudan'ın avantajlarını Türkiye'nin bilgi ve becerisi ile birleştirdikleri takdirde ortaya güzel projelerin çıkabileceğini savunan Dafalla, ''Bu komşu ülkelerle birlikte 350 milyon kişilik bir birliğe sahibiz. Bu ülkeler arasında gümrük birliği anlaşması gereği sıfır ücretle gümrük anlaşmaları yapılıyor. Türkiye ile de akıllı ortaklıklar yapılması gerekir'' dedi.
Sudanlı işadamları heyetinde yer alan ziraat mühendisi Elawad Abbas Mahdi, Türkiye'nin siyasi olarak her zaman Sudan'ın yanında olduğunu söyledi. Sudan'ın İslam dünyasının Afrika'ya açılan tek kapısı olduğunu belirten Mahdi, şunları kaydetti:
''Sudan bir savaştan çıktı. Kendisinin her türlü kaynak bakımından zengin olması ve özellikle de İslam dünyasının Afrika'ya açılan tek kapısı olması nedeniyle siyasi ve ekonomik engellemeler var. Türkiye'de bize destek veriyor. Akıllı ortaklıklarla birlikte bu sorunu da aşacağımızı inanıyorum. Biz meselelerimizi kardeşlik ve dostlukla birleştirdiğimiz zaman gücümüz artacak. Türk halkıyla birlikte gücümüzü geliştirmeye devam edeceğiz.''
Dafalla, ziyaret sonunda Vali Oğuz'a papirüs kağıdına basılmış Ayetel Kürsi duası ve bir baston hediye etti.