9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel adına yaptırılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy beldesinde açıldı. Açılışta Demirel'in hayat hikayesi okundu. Ardından CHP Muğla Milletvekili ve sanatçı Tolga Çandar mini bir konser verdi, Demirel'in hayatından kesitler yer alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Müzenin açılış töreninde konuşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "His doluyum, 50 yıllık devlet görevinde bu kadar güzel bir vaka olmamıştı. Ben bu kadar insanın burada bana göstermiş olduğu ilgiyi Cumhuriyet Bayramı armağanı olarak kabul ediyorum." dedi. Ayrıca kendi ismini taşıyan üniversitede eğitim gören 8 öğrencinin Afkonkarahisar'da trafik kazasında hayatını kaybettiğini hatırlatan Demirel, onlar için Fatiha okudu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yılını kutladı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI'NI ZORLA ELİNE ALMIŞ BİR KİŞİ DEĞİLİM"

Konuşmasında, siyasi hayatına değinen Demirel, "Cumhurbaşkanlığını zorla eline almış bir kişi değilim. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim." ifadelerini kullandı. Demirel, zor şartlarda eğitim gördüklerini, bunun karşılığını devlete hizmet ederek ödediklerini, vicdanının rahat olduğunu kaydetti. Ömrünün faydalı olabilecek kısmının tamamını milletin hizmetine sunduğunu ifade eden Demirel, Türkiye'yi karanlıktan kurtardıklarını dile getirdi. İktidarda olduğu dönemde ülkenin büyük gelişmeler katettiğini söyleyen Demirel, "Yeni bir Türkiye ortaya çıktı. Yeni Türkiye daha ileri gitmeli." dedi. Ülkede demokrasinin zaman zaman kesintilere uğradığını hatırlatan eski Cumhurbaşkanı, bu kesintilerden dikkatlice çıktıklarını, sabırlı bir şekilde meseleleri halkla birlikte hallettiklerini kaydetti. Demokrasiye dikkat çekmek amacıyla açılışı yapılan müzenin girişine bir sandık koyduklarını dile getiren Demirel, bu sandıkla kuvvetin halktan geldiğine işaret ettiklerini söyledi. 9. Cumhurbaşkanı, kendi demokrasi anlayışı sayesinde iktidarların kansız bir şekilde el değiştirdiğini anlattı. Demirel, "İktidarlar halkın reyiyle gelmeli ve halkın reyiyle gitmeli. Milli egemenliğin üstün olmasını istiyorsak buna müdahale edilmemeli. İlk isteğimiz istikrardır. Bu, sandıkla başlar." şeklinde konuştu.

Demirel, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Sonra seçim meydanlarını görürsünüz. Halk coşkulu meydanlar, mitingler, herkes istediğini söylüyor, istediğini yapıyor. O meydanların çıkardığı meclisleri görürsünüz. Meclisler icraat yapar. Benim liderliğimde 7 hükümet kuruldu. Kuvveti halktan aldık halka verdik." dedi. İktidarda oldukları dönemdeki icraatlarından da söz eden Demirel, İstanbul'un iki yakasını bir araya getirdiklerini, köprü yaptıklarını hatırlattı ve ülkede boşa akan nehirlerin, çatlamış ve susuz kalmış topraklarla buluşturulduğunu sözlerine ekledi. Kendi dönemlerinde imkanların kısıtlı oluşuna işaret eden Demirel, ülkenin bir ucundan diğer ucuna telefonla haberleşmenin mümkün olmadığını, yaptıkları hizmetlerle ülkeyi bir uçtan bir uca telefon hizmetine kavuşturduklarını hatırlattı. Demirel, "Medeniyetin getirdiği ne varsa halkımız onu kullanmalıdır. Bizim halkımız medeni ülke insanlarının yaşadığı gibi yaşamalı. Türkiye değişmiştir. Dönüşüm olmuştur. Bu dönüşüm yaşatılıp geliştirilmelidir. Medeni ülkelerde ne varsa Türkiye'de o olmalıdır." şeklinde konuştu. Türkiye'nin çiftçi toplumundan sanayi toplumuna geçmiş olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren eski Cumhurbaşkanı, ülkenin hem içeride hem de dışarıda imar ve inşa gücüne sahip hale geldiğini söyledi.

"BENİM HAYATIM BİR ÖRNEK"

Yaşam hikayesinin insanlara örnek olduğunu anlatan Demirel, şöyle devam etti: "Ben bu köyde doğdum. Ailem bu köyde yaşar. Bu köyden çıktım. Türkiye devletinin en yüce makamına kadar geldim. Bu hikaye İslamköy'den Çankaya'ya giden, ince uzun bir yolun hikayesi değildir sadece. Bu, Cumhuriyet'in herkse eşit koşullar sunduğunun göstergesidir. Burada bir örnek var, alın onu kullanın diyoruz. Demokrasi sayesinde neler yapılmış, demokrasiyle neler yapılmış, gelip görün." Yarının yöneticilerine de bir mesaj veren Demirel, onlardan, demokrasiden ayrılmadan yola devam etmelerini istedi. Demokrasinin halkın elinden alınmaması gerektiğine vurguda bulunan Demirel, "Demokrasi zedelenmemeli. Birlik ve beraberlik zedelenmemeli. Kalkınma ancak demokrasi sayesinde olur. Türkiye'nin önünde sıkıntılar vardır. Ama kötümserliğe kapılmayalım. Ülkenin aydınlık geleceği için yürümeye devam edelim." şeklinde konuştu.

ŞEVKET DEMİREL: MÜZE MİLLETİN MALIDIR

Müze fikrinin sahibi olan Şevket Demirel ise "Programa katılan genel başkanlıların elinde sadece demokrasi kılıcı yok, dostluk kırbacı var." dedi. Demirel, insanların Isparta'ya, Demirel'e olan sevgi ve hasreti gidermeye değil, demokrasiyle birlikte gelen kalkınmayı görmeye geldiklerini söyledi. Şevket Demirel, hiçbir siyasi amacı olmayan açılışın, ülke tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Şevket Demirel, konuşmasında, müze sayesinde, "Bugün ve gelecekteki nesiller Türkiye'nin 1923'ten itibaren, nereden nereye geldiğini öğrenecektir. Ayrıca müze halkımızın Cumhuriyet döneminde demokrasiden neler kazanacağını öğretecektir. Demokrasi, kalkınmanın anayasasıdır. Bugünkü gösteri, kalkınmanın demokrasi ile nikahlı olduğunu gösterir. Bundan dolayı ismine 'Demokrasi ve Kalkınma Müzesi' denmiştir. Müze milletin malıdır. Tek sahibi Türk milletidir." ifadelerine yer verdi. Müzenin, 20 yıl devam eden bir çalışma sonucu ortaya çıktığını belirten Demirel, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 17 bin metrekare alandan oluştuğunu açıkladı. Şevket Demirel, şunları ifade etti: "Külliye olarak 1 milyon metrekaredir. Çalça Tepe, 20 senede benim tarafımdan ağaçlandırılarak bir orman haline getirilmiştir. Bu tepede resmi olarak kabul edilen bir anıt mezar arazisi, Milli Emlak'tan tasdik edilip, imar planına işlenmiştir. Müze yapılırken, müze alanına dahil edilen hiçbir köy evi yıkılmamış, restore edilerek muhafaza edilmiştir. 10 ev müzeye katılmıştır. Sahiplerine de yeni evler verilmiştir. Müzenin avan projesi, şimdiki Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, tatbik projesi ise Türkiye'nin yetiştirdiği merhum Yüksek Mimar Behruz Çinici ile yüksek mühendis bana aittir." Müzenin maliyetinin merak konusu olabileceğini aktaran Demirel, devletten, özel ve tüzel kişilerden hiçbir destek alınmadığını söyledi. Eski ve yeninin karşılaştırılabilmesi amacıyla müzenin kurulacağı yer olarak İslamköy'ün tercih edildiğini aktaran Şevket Demirel, müzenin 10 saatte bin kişi tarafından gezilebileceğini açıkladı.

AÇILIŞA YERLİ VE YABANCI DEVLAT ADAMLARI KATILDI

Müzenin açılışına 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DP eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Ürdün Prensi El-Hassan Bin Talal, eski Romanya Devlet Başkanı Emil Consatintinescu, eski Meclis Başkanı Köksal Toptan, CHP Milletvekili Mehmet Haberal, çok sayıda yabancı devlet adamı ve davetli katıldı.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de açılışa bir mektup gönderdi. Mektup'ta, Demirel'i bir efsane olarak tanımlayan Aliyev, müzeyi görmek istediğini ancak Fransa'ya gideceği için programa katılamadığını bildirdi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de programa bir mesaj gönderdi. Yapılan konuşmalarının ardından açılış gerçekleştirildi. Eski Cumhurbaşkanı Demirel ve kardeşi Şevket Demirel, tebrikleri kabul ettikten sonra beraberindeki Bahigo protokolle birlikte müze ve külliyeyi gezdi. Açılışa katılan misafirlere kabune yemeği ve helva ikram edildi.

SÜLEYMAN DEMİREL MÜZESİ

Demirel'in kardeşi iş adamı Şevket Demirel tarafından 1994'te yapımına başlandı. Müzeye bugüne kadar 40 milyon lira harcandı. İslamköy'de 16 bin metrekare alan üzerine kurulu Süleyman Demirel Külliyesi içerisine inşa edilen müzede 46 bin kitap koleksiyonu, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp-video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete-dergi, 500 giysi koleksiyonuyla 6 milyon belge bulunuyor. Müze binası, üzerindeki kubbelerle dikkati çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izlerle Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müzede, gezilerde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.
 

MÜZE HAKKINDA

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında kubbeli olarak inşa edilen Müze, 1500 m2’lik bir alanı kaplıyor. Süleyman Demirel Külliyesi’nin içinde yer alan Müze’de, özellikle Cumhuriyet tarihimizin son 50 yıllık dönemine ait demokrasi ve kalkınma dönüşümünün belge, bilgi ve fotoğrafları sergileniyor.

İslamköy’de, 16 bin m2’lik bir alanı kaplayan Süleyman Demirel Külliyesi’nde, Müze’nin yanı sıra, 9. Cumhurbaşkanı’nın doğup büyüdüğü, 1920 yapımı, ahşap ve kerpiçten inşa edilmiş, baba Hacı Yahya Demirel’in adını taşıyan ev de yer alıyor. Külliye’nin diğer bölümleri ise, şu yapılardan oluşuyor: Demirel Ailesi’nin nineleri Şehriban Hatun adına yapılmış cami, Süleyman Demirel Özel Arşivi, Süleyman Demirel Kütüphanesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Köy Çeşmesi, İslamköy’ün hemen yanı başındaki Çalcatepe’de oluşturulan orman alanı, helikopter pisti ve otopark. Müze’de sergilenen yaklaşık 90 yıllık belge, bilgi, eşya ve giysileri günümüze taşıyan objeler şunlar: 126 bin fotoğraf, 46 bin kitap, diploma, berat, nişan, plaket, maket, heykel ve halıdan oluşan binlerce obje,10 bin klasör içinde korunan 6 milyon doküman, özenle biriktirilmiş, 32 bin nüsha yerli ve yabancı gazete-dergi koleksiyonu, 6 bin kasetlik ses ve bahis siteleri görüntü materyali, 5 kıtadan 500 parça giysi.”

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ AÇILDI

Kaynak: IHA