Yalvaç Meslek Yüksekokulu'nda yapılan etkinlikte Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası ve fabrikada çalışan Yalvaçlı işçiler konuşuldu.
Akdeniz Üniversitesi Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hulusi Doğan tarafından verilen konferansa öğrencilerin yanısıra Yalvaçlı vatandaşlar da ilgi gösterdi.
Fabrikanın kuruluş öyküsünü ayrıntılarıyla anlatan ve sunumunu fotoğraflarla destekleyen Doğan, ''Fabrika cumhuriyetimizin simge kuruluşlarından biri. 1937 yılında kurulan bu fabrika, fabrika olmanın ötesinde bu bölge ve ülke için çok büyük öneme sahip bir merkez olmuş. İçinde okulu, hastanesi, spor kompleksleri, yaşam alanlarıyla adeta bir cumhuriyet projesi olarak ülkemizde çok nadide bir kuruluş idi. Ancak, bugün bu kuruluşumuzun son hali içler acısı. Kültürümüze, tarihimize yönelik bu duyarsızlık hakikaten içimizi acıtıyor. Yeni neslin bunları bilmesi için bu çalışmayı yaptım. Herkesin bu konuya dikkat kesilmesi gerekiyor'' dedi.
Yalvaçlı işçilerle ilgili de bilgi veren Doğan, yaptığı incelemede fabrikada Türkiye'nin bütün illerinden işçi çalıştığını, hatta yurtdışından birçok sayıdan ülkeden işçi çalıştığını belirtti.
Doğan şöyle devam etti:
''Fabrikada en çok işçi Aydın'dan, ikinci sırada Denizli'den, tüm işçilerin yüzde 11'i civarındakileri de Isparta'dan gelmiş. Bunların yaklaşık 600 tanesi de Yalvaç'tan giden işçiler. Bunları isim isim, yaptıkları görevler, çalışma yıllarıyla tek tek tespit ettik. Bunların büyük kısmının şu anda hayatta olmadığı, bunların çocuk ve torunlarının da Nazilli'de yaşamaya devam ettiğini tespit. Yalvaç'ta bu insanların çocukları ve torunlarına ulaşmak için çaba sarf ettik. Çok az bir kısmına ulaştık. Baktığımız zaman, söz konusu fabrika sadece Nazilli'ye değil, tüm ülkemize hizmet etmiştir. Bu manada, Yalvaç ile Nazilli arasında sıkı bir bağ olduğunu görüyoruz. Nazilli'de halen çok sayıda Yalvaçlı yaşamını sürdürmektedir. Dolayısıyla Yalvaçlılar'ın da bu fabrikanın hatırasına sahip çıkmaları önemlidir diye düşünüyorum.'' dedi.
Doğan'ın ardından kürsüye gelen Yalvaç MYO Müdürü Öğretim Görevlisi Bülent Özgül, ''Cumhuriyet döneminin bu büyük hatırasına, Atatürk'ümüzün emanetine gösterilen saygısızlığı kabullenmek mümkün değil. Her şey maddiyat ve para değildir. Manevi değerlerimize, kültürel değerlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir. Tüm dünyayı elinize geçirseniz, bu milli ve manevi değerlerimizi kaybettiğimiz zaman hiçbir önemi kalmayacaktır. Gençler olarak, sadece başarılı olmak, zengin olmak hedefiniz olmamalı. Değerlerimize sahip çıkmalıyız.'' dedi.
Özgül, Doğan'a Yalvaç yöresel ürünlerinden hediye ederek teşekkür etti.