Isparta Valisi Memduh Oğuz, her hafta bir işadamının ev sahipliğinde dostlarıyla ve misafirleriyle Ahiska Sofrası’nda buluşuyor. Bir zamanlar Osmanlı topraklarında olan ancak daha sonra Sovvetler Birliği’ne geçen Ahiska’da yaşamış, ailesinden birçok kişiyi 1944 ölüm sürgününde kaybetmiş Senuber Şakirova’nın Sümerbank Caddesi üzerinde açtığı Ahiska Sofrası’nda yöreye ilişkin eşsiz yemekler bulmak mümkün. Ancak Ahiska Sofrası’nda sadece yöre yemeklerinin lezzeti yaşanmıyor, 2.Dünya Savaşı sırasında Sovvetler Birliği Lideri Stalin’in yaşlılara ve çocuklarına uyguladığı ölüm sürgününün acı hatıraları da hissediliyor.

            Vali Memduh Oğuz dün de Gazetemiz Sahibi İsmail Rüştü Çelik’in evsahipliğinde gazetecilerle Ahiska Sofrası’nda biraraya geldi. Ayfonkarahisar Şuhut Kaymakamı Eyüp Çalışır’ın da bulunduğu yemekte Vali Oğuz, gazetecilere Ahiska Türkleri hakkında bilgilendirme yaptı. SDÜ’de okuyan çocuklarının peşinden Azarbaycan’dan Isparta’ya göç eden, ailesinin geçimi için Ahiska Sofrası’nı kuran Senuber Şakirova, Isparta’nın misafirperverliğinden mutlu olduğunu söyledi. Isparta’yı güzelleştiren olgunun insanlarının güzelliğinden kaynaklandığını kaydeden Şakirova, Ahiska Türkleri ile ilgili şu bilgiyi verdi:

            “Gürcistan sınırı içerisindeki Ahiska önceden Osmanlı Devletinin topraklarıymış. Orada yaşayanlan Türk. Dili ve dini hiç bozulmamış. Osmanlı Türkçesi kullanılıyor. Daha sonra bu topraklar Sovvetler Birliği’ne geçmiş. 1944 yılında 2.Dünya savaşı sırasında Ahiska Türklerinin genç olanları askere alındı. Geride kalan yaşlılar ve çocuklar sürgüne gönderildi. Hayvan vagonlarının arkasında insanlar tek tek dağıtıldı. Çöl ovasında  bırakıldı. Amcam savaşta iken, dedem sürgün edildi. 15 gün dayanabildi, daha 45 yaşında idi. Türk olduğumuzun tescilini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyet Devletinden çalışma izni istiyoruz, Türk tescili vurulsun istiyoruz.”

Ahiska Sofrası

Adres: Turan Mahallesi Eski Sümerbank Caddesi No: 126 Açıköğretim Fakültesi irtibat bürosu yanı

TEL: 0538 010 59 18