2011 yılında başlayan ve halen devam eden Suriye’deki savaşta vefat edenlerin sayısı 1 milyonu, %75’ini kadın ve çocukların oluşturduğu muhacirlerin sayısı ise 12 milyonu geçmiş durumda.

Bir de hapishaneler var. 2014 yılında 11 bin kişiye ait işkence fotolarının AA tarafından yayınlanması ardından insanlar hapishanelerde gerçekte ne olduğunu anlamaya başladı.

Aslında hapishane kelimesi çok masum, işkencehane demek daha uygun! Suriye Rejimi fiziki, psikolojik ve cinsel işkence merkezleri olarak kullanıyor bu yerleri; depolar, hangarlar, okul ve hastaneler, metruk binalar ve yeraltı zindanları da hep aynı amaç için kullanılıyor. İnsan Hakları örgütlerinin tahminlerine göre savaşın başından bu güne 220 bin ile 450 bin arası insan hapsedildi ve bunların en az 100 bini hapishanede katledildiler!

Hapishanelerden çıkmayı başarabilenler cesetlerin yakıldığı merkezlerden bahsediyorlar ve bu tıpkı Bosna’da olduğu gibi savaş sonrasında yüzlerce toplu mezarla yüz yüze kalacağımız anlamına geliyor.

Suriye savaşı son yüzyıl içerisinde çıkan savaşlar içerisinde kadın ve çocukların en uzun süre hapiste kaldıkları savaş olma özelliğini taşıyor.

Hak örgütlerinin raporlarına göre bugüne kadar 13,500 civarı kadın hapsedildi ve şu an 7,000’i aşkın kadın ve çocuk hapishanelerde çilelerinin dolmasını bekliyorlar.

Peki bu durumla ilgili neler yapılıyor? 

https://www.vicdanhareketi.org/

Geçen sene Vicdan Konvoyu olarak başlayan çalışma bu sene 110 ülke ve 2000'i aşkın STK'nın destekleri ile VİCDAN HAREKETİ, olarak çalışmalarını yürütmeye devam ediyor. 

Vicdan Hareketi savaşların da bir hukuku olsun istiyor. Hiçbir kadın ve çocuk hangi inanca mensup olursa olsun hapsedilmesin, istismar ve işkenceye uğramasın istiyor.

Kadın ve çocukların savaşların malzemesi yapılmasını, pazarlık konusu edilmesini ve silah olarak kullanılmasını istemiyor Vicdan Hareketi.

*"Suriye’de son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek” amaç ve düsturu ile yola çıkan Vicdan Hareketi’ne imzala.vicdanhareketi.org adresinden online imza vererek (hedef 1 milyon imza), Aşağıda bilgileri verilen sosyal medya hesaplarını takip ederek ve bilgileri yayarak,
Destek veren ülkelerde ve tüm illerimizde de yapılacağı üzere 8 Mart Cuma günü (Dünya Kadınlar Günü) Cuma namazı sonrası düzenlenecek programlara yakınlarınızla birlikte katılarak destek verebilirsiniz.*

Hapishanelerde özgürlüklerini bekleyen 7,000'i aşkın kız kardeşimizi ve çocuklarımızı ilgilendiren bu hassas çalışmaya üst düzey desteklerinizi bekliyoruz. 

https://www.vicdanhareketi.org/

https://www.vicdanhareketi.org

https://twitter.com/vicdanorg

https://facebook.com/vicdanorg

https://instagram.com/vicdanorg/

https://youtube.com/channel/UCdfPn-FvgLBb63JdTaiIlWw