Hekimlik görevini uzun yıllar İstanbul’da yapan, Sütçülerli hemşerimiz Diş Hekimi Hüseyin Bayramoğlu, ‘’Hemşerilerime hizmet etmek için İstanbul’dan Isparta’ya geldim. Buraya gelince İstanbul’un yoğun iş temposunda unuttuğum insanlığımı, yeniden hatırladım’’ şeklinde samimi sözlerle duygu ve düşüncelerini paylaşarak, Hastane Caddesi, Soymen Apartmanı’nda bulunan muayenehanesinde gerçekleştirdiğimiz röportajda süt dişlerinin çok önemli olduğuna dikkatleri çekti ve anne-babalara bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Bayramoğlu,’’Öncelikle 2-2,5 yaşlarında süt dişleri tamamlanan çocukların, bu yaş sonrası 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gelmesinde büyük fayda vardır. Böylelikle, süt dişlerinde ki çürüklerin erken tespiti olur ve yer tutucu yapmaya gerek kalmaz veya basit küçük dolgular yapılır. Bununla birlikte çocuklar diş hekimi koltuğuna alışır ve korkularından kurtulur. Çocuk eğer diş ağrısı çekmeden gelirse, ileride alışması daha da kolay olur’’ diyerek konuşmasını şu önemli bilgilerle sürdürdü: ‘’Süt dişlerini önemsiz sanmayın. Yeme içme dışında, daimi dişler için yer tutucudur. Sevgili anne-babalar, yeme içme alışkanlıklarında peynir çürümeyi önler, elma dişleri temizler. Asitli içecekler yasak, içilecekse pipetle içilmeli. Antibiyotikleri doktor yazmadan kullanmayın.

Dişler günde iki defa, iki dakika süreyle fırçalanmalı. TAM İKİ DAKİKA. Fırçalanma diş etinden dişe doğru, yani kırmızıdan beyaza doğru süpürür tarzda yapılmalı. Fırçalarken bir sıra izlenmeli. Mesela, üst çene dişleri yanak tarafı, dil tarafı, çiğneyici yüzeyi, sonra alt çene aynı şekilde.’’ Süt dişlerine uygulanan tedaviler konusunda da, ‘’ Renkli dolgular (pembe, mavi, sarı, lacivert ), çekilmiş süt dişi yerine yer tutucu apereyler, fissur sealant uygulamasıyla,6-7 yaşlarında ana dişin çürümeye müsait çiğneyici yüzeylerine oymadan dolgu ve flor uygulaması’’  şeklinde bilgilendiren Dr. Bayramoğlu, ‘’Okullarda yapılan uygulamayı destekliyorum. Şehir suyunda flor miktarı belediyenin görevi, diş macunlarında flor olmalı. Florlu diş macunları zararlı şeklinde kamuoyunda bir söylenti oldu, bu yanlış bir bilgi. Hatta bu konuda kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere, Türk Diş Hekimler Birliği de, ‘’Florlu diş macunları kullanılmalı ve yararlıdır’’ şeklinde bir bildiri yayımladı.

Emzik emme, parmak emmeye göre daha yaygındır, ancak daha kolay bırakılabilir. Uzun süre emzik emme ön dişlerin açık kapanışına, ayrıca dişlerin çapraz kapanışına yol açar.
Travma (kaza ) sonucu yerinden çıkmış ana dişleri YIKAMADAN, süt içinde veya ağızda (anne-babanın) saklanarak en kısa zamanda diş hekimine gelirse yerine monte edilebilir.
Ortodontik (tel) tedavisine başlama yaşı 9-10’dur.Anne baba, çocuğun ön daimi dişlerinde sıkışıklık veya aralık görürse diş hekimine başvurmalı.
ENDİŞELENMEYİN
Süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişme döneminde, çocukların süt dişlerini sallayıp düşürmesi bir soruna yol açmaz. Aksine  ‘Kendi dişimi kendim çektim’ der, kendine güveni gelişir, endişelenmeyin.
Süt dişlerinin yerine çıkan kalıcı ön dişlerin uçları girintili, çıkıntılı olur. Bu dişin doğal yapısından kaynaklanır ve zaman içerisinde aşınarak düzleşir, endişelenmeyin.
Süt dişlerinin kalıcı dişlerle değişme döneminde, bazen süt dişleri düşmesine rağmen ana dişleri(özellikle ön kesiciler) hemen çıkmaz, endişelenmeyin.’’   dedi. /Elif AKGÜL