Nüfusunun yarıdan fazlasının tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Isparta’da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen afaki artış ve süte gelen zammın uygulanmaması üreticileri kesime yönlendirdi.

Isparta’da son zamanlarda yem fiyatlarına gelen artışlar üreticileri kesime yönlendirdi. Süte gelen zammın da uygulanmaması üzerine üreticiler para kazanamadığı gibi zarar nedeniyle şimdi süt üretimi yerine hayvanlarını kesime gönderiyor.

“YEME GELEN ZAMLAR
BESİCİLERİN BELİNİ BÜKTÜ”
Piyasanın böyle gitmesi halinde kış mevsimine kesilmedik hayvan kalmayacağını belirten Besiciler, bunun da hayvancılığın bitmesi anlamına geldiğini söylediler. 30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Yaşar Demirtaş, yem fiyatlarına 1 ay içerisinde 3 sefer zam geldiğini belirterek, “Biz süte zam alamıyoruz. Yeme sürekli zam geliyor. Yemin kilosu 1,80 TL, sütün kilosu 2 lira. Bugün bu halde üretim yapacağım, nasıl vatandaşa ucuz et, ucuz süt içireceğim. Bu mümkün mü? Ben bugün hayvanlarımı kesmeye sıradan başladım. Gebe hayvanlarımı dahi kesime vermeyi düşünüyorum. Artık bunun gidilecek hiçbir yanı kalmadı. Bugün süte zam veriliyor. 12’inci ayda resmi olarak açıklanarak süte zam veriliyor ama 4’üncü ay gelmiş halen süte zam uygulanmıyor. Fabrikalar vermiyor. Ama yeme zam geldiği zaman hemen uygulamaya alıyorlar. 1 ayın içerisinde 3 sefer yeme zam verdiler. Toplam 15 lira zam geldi yeme. 12’inci ayda açıklanan süt zammı vermediler, 10 kuruşluk zammı vermediler, vermiyorlar” dedi.

“YEM ZAMLARI BÖYLE DEVAM
EDERSE KIŞA HAYVAN KALMAYACAK”
Yem fiyatlarındaki afaki artışa rağmen arpada, mısırda hala artış olmadığına dikkat çeken Demirtaş; “Ama yem fiyatları çok arttı. Süt üretiyoruz ama satamaz hale geldik. Süt üretme gücümüz bitti, bittiği gibi satış gücümüzde yok. Yem artışı bu şekilde devam ederse kış mevsimine bir tane hayvan bırakmayacağız. Tümünü kesime vereceğiz ve hayvancılık bitecek. Sadece biz değil, tüm Türkiye aynı.

“SON 2 AYDA YEME GELEN
ZAM HİÇBİR ŞEYE GELMEDİ”
Biz besiciler olarak; son 2 ayda yapılan zamdan çok rahatsız olduk. Yeme gelen zam Türkiye’de başka hiçbir şeye gelmedi. Bu zamlara biran önce dur denilmesi gerekmektedir. Burada gerçekten biz besiciler 2 aydır gelen zamlardan müthiş bir şekilde rahatsızız. Devletimizin burada kesinlikle müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum. Son 2 ayda torba veya çuval başı 15 TL gibi bir zam geldi.

Türkiye’de böyle bir zam hiçbir şeye gelmedi şimdiye kadar. Burada gerçekten besiciler olarak çok zor durumdayız. Yavaş yavaş artık hayvanlarımız Mezbahaneye doğru yönünü çevirdi. Bir yandan da devletimizin et, süt sıkıntısı var. Bunlar varken yem üreticilerinin bunu fırsata çevirip devletimizi zor durumda bırakmamaları gerektiğini düşünüyorum. Sanayiciler cüzi miktarda aldığı ürünleri afaki fiyatlara bize veriyor. İnşallah buna biran evvel dur derler” dedi.