Antalya'ya içme suyu rezervi olarak tahsis edilen Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri Özel Hüküm Planı kapsamında Isparta Belediyesi atık su arıtma tesisinde 50 milyon dolarlık yatırım istendi.

Antalya'ya içme suyu rezervi olarak tahsis edilen ve irsale hattı döşeme çalışmalarına başlanan Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri'nin özel hüküm planı onay aşamasına geldi. Taslak halinde iken birçok maddesine itiraz edilen ve şehirde tartışma konusu yaratan Özel Hüküm Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek. Geçtiğimiz haftalarda Vali Vahdettin Özkan'ın başkanlığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili ekibinin de katılımıyla gerçekleştirilen kapanış toplantısında taslağın son hali konuşuldu. Isparta'nın itiraz ettiği bir çok maddede iyileştirme ve düzeltem yapılırken, planda Isparta Belediyesi'ne büyük bir yük getirecek bir madde yer alıyor. Belediye yönetimi, söz konusu maddeye itiraz ediyor.

Vali Vahdettin Özkan başkanlığında gerçekleştirilen kapanış toplantısına Isparta Belediyesi adına katılan Başkan Yardımcısı Akif Aslan, Özel Hüküm Planı'nda kendilerini ilgilendiren bir yükümlülüğe isyan etti. Plan kapsamında Belediye Atık Su Arıtma Tesisi'yle ilgili ilave yatırımların zorunluluk olarak sunulduğunu anlatan Aslan, "Isparta Belediyemizin işletmesindeki Yazısöğüt Köyü altındaki Atık Su Arıtma Tesisimiz sürekli çalışıyor. Şehir pis suyu burada arıtıldıktan sonra Sav çayı aracılığıyla Karacaören Baraj Göletleri'ne kadar akıyor. Atık su arıtma tesisinin çalıştırılması ve iyileştirilmesi konusunda Belediye Başkanımızın talimatları doğrultusunda sürekli çalışmalar yapılıyor. Çevreye duyarlı bir yönetimiz. Ancak Özel Hüküm Planı kapsamında arıtma tesisinde azot ve fosfor miktarını düzenleyen ilave tesis yapılması isteniyor. Bir araştırma yaptık bizden istenen tesisin maliyeti 50 milyon doların üzerinde. Belediyemizin bu tesisi yapması mümkün değil. Toplantısa bu tesisin maliyetini üstlenemeyeceğimizi söyledik. 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yer tahsisi yapalım bakanlık yapsın' dedik. Yine bu suyu kullanacak olan Antalya Belediyesi'dir. Belediye olarak bu yatırımı yapabilirler. Bu konudaki itirazlarımızı ilgililere ve yetkili kişilere ilettik. Belediyemiz bu yükün altından kalkamaz" diye konuştu.

Yönetmelik ne diyor?

Isparta Belediyesi'ne şart koşulan azot ve fosfor giderici tesisle ilgili Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde şöyle deniliyor:

"Göl, gölet ve baraj rezervuarlarının en önemli tehdit unsuru olan ötrofikasyon olayının kontrolu için azot ve fosfor sınırlandırması getirilmektedir. Azot ve fosfor girdisi gölün kullanım amacına uyan sınır değerlere yakın veya bunların üzerinde olan göllerde üretkenlik tesbitlerine dayalı hazırlanan havza koruma planı çerçevesinde bir koruma programı geliştirilir.

Arıtılmış evsel atıksuların tam arıtma ilkelerine göre sağlamaları gereken deşarj standartları, bu Yönetmeliğin 32 inci maddesinde verilmiştir. Toplam koliform ve ötrofikasyona yol açan azot ve fosfor elementlerinin ayrıca alıcı göl ortamındaki tolere edilebilen sınırlara uyması esastır. Özellikle ötrofikasyon kontrolu açısından göllere verilecek evsel atıksular, bu Yönetmeliğin 32 nci maddesi uyarınca gerekli deşarj standartlarını sağlamak amacıyla yapılacak olan klasik biyolojik arıtma işlemlerinin ötesinde azot ve fosforu birlikte gideren bir ileri arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra göllere deşarj edilebilir. Bu konuda yapılacak yatırımların çok yüksek bulunması halinde, ekonomik kıyaslaması yapılmak kaydıyla, atıksuların söz konusu gölün su toplama havzası dışına tahliyesi yapılır. Alınan bütün bu tedbirlere rağmen, alıcı ortam olarak göl sularının kalitesi Tablo 2’de istenen düzeylere ulaşmadığı takdirde, su kalitesinin düzenlenmesi amacıyla bir Havza Koruma Planı hazırlanır. Bu yolla hazırlanacak koruyucu plana uyulması esastır."