Antalya Anıtlar Koruma Kurulu Tarihi Üzüm Pazarının üstünün açılıp açılmamasının tespiti için 25 kişilik heyetle yapılan keşfin raporu hazırlanarak Mahkemeye sunuldu. Bukonudaki son kararı Mahkeme verecek. Tarihi pazardaki 120 esnaf merakla çıkacak sonucu bekliyor. Mahkeme’nin kararı olumsuz olursa Tarihi Pazarın üst örtüsü kaldırılacak. 
 
Isparta'nın en eski Pazar yerlerinden olan ve tarihi dokusu nedeniyle uzun süredir hukuki ve bürokratik engellerle uğraş veren Tarihi Üzüm Pazarının mücadelesi tüm hızıyla sürüyor.  
 
ESNAFLAR; “BİZ KORUMA İMAR PLANI İSTİYORUZ”
 
Konu ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan esnaflar, söz konusu üst örtünün tamamen kaldırılması yerine mevcut durum korunarak yapılacak koruma imar planı ile sorunun aşılacağını ifade ederek; "Burada 120 esnaf var. Ne biz esnaflar ne de vatandaşlar buranın üstünün kaldırılmasını kesinlikle istemiyor. Çünkü yazın sıcaktan kışın ise yağmur ve kardan korunma yeri olarak görüyor. Alışverişe çıkan yüzlerce vatandaş yağmur yağışı veya kar yağışı hatta don olaylarında bile Üzüm Pazarını sığınma ve yollardaki olumsuzluklardan kurtuluş olarak görüyor. Neden? Çünkü üstü kapalı olduğu için Üzüm Pazarında yağmur, kar ve don gibi olumsuzluklar olmadığı için vatandaş kendini buraya atarak rahat bir nefes alıyor. Buranın üstünün kapatılması buradaki esnaflar için çok büyük bir ticari kayıp olacaktır. şugünlerde havalar çok soğuk ve kar yağışlı olduğu için vatandaşlarımızın burayı tercih etmeleri açıkça görülmektedir. Hatta; yaşlı, özürlü, hamile veya küçük çocuklu bayanlar özellikle biraz önceki bahsettiğimiz durumlarda burayı adeta bir kurtuluş ve sığınma merkezi olarak görmektedirler. Burası onlar için doğal bir korunak durumundadır. Onun için buranın üstünün açılması düşünülemez. Yani açılması büyük hata olur. Eğer, Belediye eski Başkanı Hasan Balaman tarafından yapılan bu örtü imar planına uygun değil ise sökülüp yerine mutlaka koruma amaçlı imar planı yapılarak ve bu plana uygun şekilde yenisi yapılmalıdır. Mevcut örtü korunarak ve koruma amaçlı imar planına uygun birşekilde bazı yerleri değiştirilebilir veya düzeltilebilir. Öyle yada böyle bu tarihi pazarın üst örtüsü mutlaka olmalıdır. Tamamen sökülüp atılması son derece yanlış olacaktır.
 
25 KİŞİLİK HEYET RAPORUNU MAHKEMEYE SUNDU 
 
Bilindiği gibi; Mahkemenin kararı çerçevesinde bu Tarihi Pazar yerinde 4 Ocak 2013 tarihinde buranın üst örtüsü ile ilgili geniş kapsamlı bir keşif gerçekleştirildi. Keşifte, Mahkeme heyetinin yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesinden ilgili profesörler ile Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan yetkililer olmak üzere 25 kişi yer aldı. Bu Keşif Heyeti aradan yaklaşık 1,5 aylık süre zarfında çalışmalarını tamamlayarak raporunu mahkemeye sundu. 
 
SON KARAR İÇİN GÖZLER MAHKEME’DE 
 
Bizim söz konusu raporla ilgili olarak edindiğimiz bilgilere göre heyetin vermiş olduğu raporun olumlu olduğu yönündedir. İnşaallah tüm temennimiz odur ki, raporun içeriği ve mahkemenin vereceği son karar bu tarihi çarşımızın üst örtüsünün kaldırılmaması yönünde olmasıdır. 
 
ŞİMDİ KARAR BEKLENİYOR 
 
İlgili Mahkeme şimdi; 4 Ocak'ta 25 kişilik heyetle yapılan keşifle ilgili olarak söz konusu keşif heyeti tarafından kendilerine sunulan raporu da değerlendirmeye alarak buranın üst örtüsünün açılıp açılmayacağına dair kararını verecek. Eğer, raporda üstü açılması yönünde karar olursa buranın üst örtüsü açılacak. Açılmasın şeklinde karar olursa uygulama aynen devam edecek. Artık biz esnaflar olarak şimdi mahkemenin vereceği kararı bekliyoruz” dedi.