Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Türkiye’nin Anadolu medeniyetindeki kaybolmuş olan Anadolu etnografyasını günümüze getirdik, raflara koyduk. Bu raflardaki eser Anadolu’yu ortaya çıkarıyor. Biz burada tarihimizi tasdikliyoruz, tarihimizi ön plana çıkarıyoruz” dedi.

Isparta Belediyesi, ISMEK Birimi El Sanatları Merkezi ve Ahşap Sanat Merkezi ürünleri ile İstanbul TÜYAP’ta 29 Mart-1 Nisan tarihleri arasında bu yıl 13.’sü düzenlenen Uluslararası İdeal Homex Ev Eşyaları Züccaciye Dekoratif Ürünler ve Çeyiz Fuarına katılıyor. Fuara tek kamu kurumu olarak katılan Isparta Belediyesinin standı büyük ilgi görürken ilk günden yüzlerce ziyaretçiyi ağırladı. İpek iplikten ipek kumaş üzerine işlenmiş birbirinden güzel eserlerle ahşap ürünler ziyaretçiler tarafından tam not aldı.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın fuara eşi Dilek Günaydın ile birlikte katılırken, ziyaretçilerle birebir ilgilenerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın yaptığı değerlendirmede, bu yola çıkarken bir amaç ve gayelerinin olduğunu söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünü hatırlatan Başkan Günaydın, “Yüce Atatürk’ün söylemiş olduğu sözlerde bizlere yön verdi. Böyle bir çalışmayı 3 ve 9 yıl öncesinden başlatmıştık. Sanat ülkeler ve milletler için önemlidir. Milletimizin birlik ve beraberliğinin oluşturulması için özlük ve kimliğimizin de sanata yansıması gerekir. Belediyemiz olarak böyle bir konuları çalışalım ve milletimize hediye edelim istedik. Bu çalışmalar bir literatür ve kitap haline gelsin demiştik. Bu düşünce ve vizyon ile yola çıktık. Sıfırdan başladık ve şu anda TÜYAP’ta ikinci fuarı yapabilecek bir güçteyiz. TÜYAP yönetim kurulu başkanı ısrarla ilk katıldığımızdaki etkiden dolayı bizim bu fuara katılmamızı istedi. Bende fuar yönetimine teşekkür ediyorum. Bu fuarda sanatla ilgili tek firma Isparta Belediyesi. Bu yıl fuar yönetimi bize yüz metrekarelik bir yer verdi.

Ülkemizin vatan ve millet olması için Türk Milletinin sanatı ön plana gelmesi lazım. İpek iplikle, ipek kumaşta, Isparta işi ve çeşitli Türkiye’nin Anadolu medeniyetindeki kaybolmuş olan Anadolu etnografyasını günümüze getirdik, raflara koyduk. Bu raflardaki eser Anadolu’yu ortaya çıkarıyor. Anadolu’yu millet yapması için bu rafa geldi, hem millet yapma çabasındayız, hem de kullanılabilmesine de yol açıyoruz. Isparta’mıza büyük bir müze yapılıyor, burada da bu eserler ebedi olarak yer alacak. Yakında yine bunlar etnografya kitapları olarak da bu eserler olarak tarihe girecek. Burası basit bir satış mağazası, standı değil.  Yani Anadolu’da kaybolmuş olan sanatı ortaya çıkarıyoruz, müzeye koyuyoruz ve ebediyete teslim ediyoruz. Bu hiçbir kurum ve kuruluşun yapamadığı bir çalışmadır.

Tabi bu arada da bu fuara katıldık. Burada da İstanbul halkına ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimize, müşterilerimize sunduk. İtalya ve Moğolistan’da ziyaretçilerimiz vardı. Biz millet, sanat olgusunda mirengi noktaları koymak istiyoruz, sabit noktalar oluşturmak istiyoruz. Biz burada tarihimizi tasdikliyoruz, tarihimizi ön plana çıkarıyoruz” dedi.

İtalyan misafirlere eşlik eden Galip Bilgin, “İtalyan misafirlerimiz ev dekorasyonu ile ilgileniyorlar. İtalya’da dükkanları var. Bu standın önünden geçerken gül kokusu cezbetti, yine gül işlemelerinden yapılmış eserler hanımların dikkatini çekti. Tabi onların çok sevdiği bir şey ve ilk defa burada gördüler. Belediyenin böyle bir organizasyon yapması. İtalya’da belediye ve kooperatif organizasyonları çok var. Çok hoşlarına gitti, el işlerine bayıldılar. Çok başarılı bir stant. Isparta Belediyesinin böyle bir şeye başlamış olması çok büyük bir teşebbüs” şeklinde konuştu.

Yine Moğolistan’dan fuara katılan ziyaretçilerde, eserlerin tamamının el emeği göz nuru olduğunu öğrendiklerini ve bunun karşısında hayran kaldıklarını dile getirirken, “Ev hanımlarını desteklemeniz çok önemli. Çok etkileyici. Bunu tüm illerin yapması lazım” ifadelerinde bulundu.

Yine fuarda belediyenin standını gezen ziyaretçiler ve işadamları da, “Başkanımın sanata verdiği önemi burada gördük. El emeği, göz nuru çok güzel eserler var. Etkilendim. Mümkün olduğunca buradan bir şeyler almaya çalıştık.  Herkesin aslında Isparta’ya gelip bu eserleri yerinde görmesini isteriz. En kısa zamanda ben ailemle birlikte Isparta’yı ziyaret edeceğim. Herkes bu el emeği göz nuru eserleri görür ve gereken değeri verir.

Öncelikle Isparta halkını tebrik ediyorum. Isparta’ya değer veren Sayın Yusuf Ziya Başkanımızı seçtikleri için. Isparta’nın o yok olmaya yüz tutmuş, Türkiye’mizin, Türk kültürümüzün yok olmuş değerlerini adeta oya işler gibi ortaya çıkartıp, kültürel değerlerin ortaya çıkartılmasında ve onun burada dünyaya sergilenmesini takdir etmemek içten bile değil. Kendisine sanatı, kültürü, Isparta’nın değerlerini şiar edinmiş başkanımıza bu gayretlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu hamle ülke genelinde kültür değerlerimizin, sanat, ahi evran kültürünün ortaya çıkarılmasındaki gayretlerin bütün Anadolu’ya yayılmasına vesile olacağına yürekten inanıyoruz” görüşlerinde bulundu.