Isparta Ziraat Odası Başkanı Müslehattin Can Selçuk, tarım alanlarının imara açılmasına şiddetle karşı olduklarını söyledi.
Son 40 yılda Isparta merkezde tarım alanlarının % 50’si imara açılarak yeni yerleşim alanları oluşturuldu.
ARSA İÇİN ISPARTA’YA KUŞ BAKIŞI BAKMAMIZ YETERLİDİR
Isparta’nın içinde bir Isparta daha var diyen Ziraat Odası Başkanı Müslehattin Can Selçuk, konunun önemine binaen şöyle konuştu; “Isparta’ya şöyle kuş bakışı baktığımızda ne kadar çok metruk ve eski bina olduğunu apaçık görebiliriz. Sırasıyla Dere mahallesinden başlayarak Yenice, Gazikemal, Keçeci, Sülübey, Hisar ve Davraz Mahallelerine baktığımızda yukarıdan aşağıya metruk ve eski evlerle dolu olduğunu görürüz. Buralardaki metruk ve eski binaların yıkılmasıyla yeni modern yaşam alanları oluşturabiliriz. Bu aynı zamanda daha güvenli bir Isparta için büyük fayda sağlayacaktır. Metruk binalardaki bali ve uyuşturucu gibi olumsuzluklar ortadan kalkacaktır” dedi.
BİR AVUÇ TOPRAK 25 BİN SENEDE OLUŞUYOR
Bir avuç toprağın ne kadar çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Başkan Selçuk; “Bir insan ömründe 100 tane, 200 tane daire veya ev yapabilir. Ancak ömrü boyunca uğraşsa bir avuç toprağı yapamaz. 20 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşması için en az 25 bin yıl geçmesi gerekiyor. Bunu uzmanlar söylüyor. Toprak bu kadar kıymetli işte. O nedenle küçük menfaatler uğruna, rant uğruna yavrularımızın geleceğini heba etmeyelim diyorum. Isparta çevresinde eskiden bağlarımız vardı, tarlalarımız vardı. Maalesef şimdi hepsi rant uğruna heba olup gitti” dedi.
TOPRAK VARSA HAYAT VARDIR
İnsanoğlu olarak her şeyimizin toprağa bağlı olduğunu belirten Başkan Selçuk; “Şunu kesinlikle unutmamalıyız, toprak varsa hayat vardır. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Yani yaşamımız toprak anaya bağlıdır. Onun için toprağın ne kadar çok kıymetli bir varlık olduğunu, kaybedilmesi halinde geri kazanılması için binlerce yıl geçmesi gerektiğini unutmayalım” diye konuştu.
ARSA SAHİPLERİ VİCDANEN SORUMLUDUR
Arsa sahiplerinin vicdanen sorumlu olduklarına vurgu yapan Başkan Selçuk; “Isparta merkezdeki arsa sahipleri kendi aralarında anlaşamıyorlar. Bu aslında vicdani bir meseledir. Anlaşabilseler, arsalarını birleştirerek daha büyük alanlar oluştursalar hem kendileri kazanacak hem de Isparta kazanacaktır. Son 40 yılda ziraat odası olarak hizmet alanımız içerisinde kalan tarım alanlarının % 50’si imara açılarak yeni yerleşim alanları oluşturuldu. Bunun son örneği olarak Çünür, Deregümü ve Aliköyü gösterebiliriz. Binlerce dönümlük tarlalar rant uğruna imara açıldı. Oralarda şimdi gökdelenler, siteler var. Geçmişte atalarımız bir avuç toprak için savaşmışlar. Savaşlar hep toprak uğruna olmuş. Biz şimdi bu toprakları günlük menfaatlerimiz uğruna heba ediyoruz. Yarını, geleceği, evlatlarımızı hiç düşünmüyoruz” dedi.
ATALARIMIZ HEP YAMAÇLARA EV YAPMIŞ
Isparta’nın deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek konuşmasına devam eden Isparta Ziraat Odası Başkanı Müslehattin Can Selçuk son olarak şunları söyledi; “Deprem bizim konumuz değil. Ancak atalarımız her zaman evlerini  sert zeminlere dağların yamaçlarına yapmışlardır. Bu hem deprem açısından hem de tarım açısından büyük fayda sağlamıştır. Bu kapsamda yerleşime yeni açılacak alanların sert zeminden oluşması çok önemlidir. Düz ovalardan uzak dağ yamaçları şehirleşme açısından iyi olacaktır” dedi. 
İbrahim Demirayak