Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, tarım ve kırsal alanlarda yapılacak yatırımlara ilişkin proje başvurularına kabul etmeye başladıklarını bildirdi.

Çelebi, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği tarafından aday ülkelerin mali ve sosyal yapılarının güçlendirilmesi, bölgesel farklılıkların en aza indirilmesi amacıyla tüm aday ülkelere yönelik ''katılım öncesi mali yardım aracı (IPA)' geliştirildiğini kaydetti.

Toplamda 1,6 milyar Avroluk bütçeye sahip olan program içerisinde tarım ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi için ayrılan fonun 874 milyon Avro olarak belirlendiğini söyleyen Çelebi, bütçenin sürdürülebilir ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı hazırlanarak, kurum haline getirildiğini belirtti.

Kurumun illerde fiziki ve altyapı oluşumunu tamamladığını dile getiren Çelebi, illerde yapılan denetimlerin ardından yetki devri sürecinin de tamamlandığını aktardı. Tüm bu uygulamaların ardından proje çalışmalarına geçildiğini söyleyen Ramazan Çelebi, ''Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği'nin katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın kırsal kalkınma bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlar için proje bekliyoruz'' dedi.

Birinci proje başvuru çağrı süresinin bugün başladığını kaydeden Çelebi, yatırım süresinin ise 30 gün olacağını aktardı. Uygulama süresi 30 günden fazla olacak başvurular ikin ikinci başvuru çağrısı yapılacağını belirten Çelebi, bu sürenin ise ileri ki bir tarihte ilan edileceğini bildirdi.
Projelerin Isparta İl Koordinatörlüğü'nde kabul edileceğini söyleyen Çelebi, başvuruların 1 Ağustos'ta başlayıp, 15 Ağustos'a kadar devam edeceğini bildirdi.

Çelebi, desteklenecek projeleri ise şu şekilde anlattı:
''Isparta'da, süt üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kültür balıkçılığının geliştirilmesi konularındaki projelerin uygun harcama miktarlarının yüzde 50 ile yüzde 65'lik kısımları hibe olarak desteklenecektir.''

Ramazan Çelebi, ayrıntılı bilginin www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebileceğini kaydetti.