-Doğal bir antibiyotik olan soğan suyu için Ar-Ge çalışmaları yapılıyor
NGurme Dry Food: “Elmadan çileğe, domatesten patlıcana kadar onlarca meyve ve sebze tüm değerleri korunarak kurutuluyor. Çok önemli bir doğal antibiyotik olan soğan üzerine  Ar-Ge yapıyoruz. Soğan suyu ile katma değeri yüksek bir çalışma içerisindeyiz.”

Seyir Halindeki Kamyonet Alev Alev Yandı Seyir Halindeki Kamyonet Alev Alev Yandı

-Gelecek ‘Gıda’da
‘Türkiye’nin Meyve Bahçesi’ olarak konumlanan Isparta’nın geleceğini şekillendirecek en önemli güç zirai faaliyetleri ve ürün desenleri… Uçucu yağlar ve koku başta olmak üzere elma, kiraz, kayısı, çilek, kesme çiçek vd. ürünlerde ya lider ya da söz sahibi konumda. Bu güçlü yönlerini katma değere dönüştürecek en önemli enstrüman ise tarıma dayalı sanayinin arzu edilen seviyeye erişememesi.
Isparta tarımda güçlü yönlerine zirai ürünlere dayalı sanayi tesisleri kurduğu an, yüksek katma değere erişeceği de ortada.
Dünya’yı etkisi altına alan SARS- CoV-2 Pandemisi ve Küresel İklim Değişikliği de gösteriyor ki geleceği çevreyi koruyanlar şekillendirecek. Atmosfere sera gazı salınımını azaltmak için politikalar geliştiren, su kaynaklarını koruyanlar ve gıdaya sürekli yatırım yapanlar geleceği yönetecek.
Bu da su ve gıdanın her zamankinden daha fazla güçlü bir enstrüman hâle gelmesine yol açıyor. 
Ziraatta toprak yapısı, iklim koşulları başta olmak üzere güçlü bir altyapısı olan, bilgi birikimi ve deneyimi ve üretimi ile Türkiye’nin en önemli ziraat kentleri içerisinde yer alan Isparta, tarımsal sanayiye odaklanmaya başladı.


Bunun en güzel örneklerinden birini de yatırımcı Nuri Özer hayata geçirdi. İş insanı Özer TKDK ile işbirliği açılan  Yalvaç’ta ortalama 12,5 milyon TL finansmanla kurulan NGurme Dry Food, tarımsal sanayi tesisi kurdu. Kavun, karpuz, domates, elma, pancar, portakal, limon, nar, muz, çilek, ıspanak, maydanoz ve dereotu gibi yüzlerce çeşidi  yaş meyve-sebzeyi fırınlarda kurutarak başta bir çok ülke ve kente gönderen NGurme Dry Food, yükselen ve değeri olan bir alanda çalışmalar yapacak.
23.000m2 arazi içerisinde 750m2 kapalı alan ile işe başlayan Başarılı iş insanı Nuri Özer tarafından kurulan NGurme Dry Food, yaş meyve ve sebze son çalışmalarını tamamladıktan sonra Avrupa ve dünya ülkelerine ihraç etme hedefinde. Doğal ve leziz tatlarıyla adından sıkça söz ettirecek olan NGurme Dry Food İşletesinde temizlik ve hijyene de büyük önem veriliyor.
“ÜRÜNLERİMİZ HEM DAYANIKLI OLUYOR HEM DE YÖRESEL OLUYOR”
 Yalvaç’ta faaliyet gösteren NGurme Dry Food Kurutma Fabrikasının hizmet ağıyla ilgili konuşan Gıda Mühendisi Merve Arısoy, “İl k olarak sadece domates, biber, patlıcan, kabak gibi sebzelere yönelmişlerdi. Şimdi biz meyvelere de ağırlık vermeye başladık. Soğan kurutmaya başladık, sebzede meyvede işleyeceğiz. Tabiî ki bunların belli temizlik yapılıyor, havalandırmamız yapılıyor daha sonrasında meyveye geçiyoruz. Gıda uyumlu temizlik kimyasallarımız var. Şimdiye kadar genellikle deneme ürünleri çalıştık; muzdur, ananas, cennet elması, elma, havuç ya da bunun yanında sebze olarak brokoli, pırasa ne düşünüyorsak hepsini denedik.  Normalde kurutmanın amacı içindeki suyu uzaklaştırıp ürünü daha çok dayandırmak, genel amaç bu ama bunu yaparken aynı zamanda ürünün içerisinde ki suyu uzaklaştırınca aroması, tadı, tekstir hepsini daha çok koruyoruz. Yediğimiz şeker tadı zaten onun içinde, aslında onları dayandırmış oluyoruz. Ürünlerimiz hem dayanıklı oluyor hem de yöresel oluyor. Cennet elması sezonu bitti, bittiği zamanda tüketici olarak bunu tüketmemiz daha kolay oluyor. Görsel olarak rengini, dokusunu bunlara tabiî ki de dikkat ediyoruz” dedi.
 Türkiye pazarının yanı sıra yurt dışı pazarlarında da olacaklarını söyleyen Gıda Mühendisi Arısoy, şöyle konuştu:
 “ Türkiye pazarımızda olacak, yurt dışı pazarımızda olacak. Şuan bir firmayla anlaştık soğan  konusunda çalışıyoruz. Ben geldiğimden bu yana arge olarak çalıştım, kendi reçetemi oluşturmak için. Herkesin kendi reçetesi var. Brokoli var çok sağlıklı bir sebze tüketiliyor aynı şekilde brokoliyi hazır çorbalarda kullanırız, tozunu kullanırız çorba fabrikalarına satarız. Orada sebze çorbası olarak bize geri döner. Onu kuruturken yeşil rengini korumak bizim için çok önemliydi. Aynı şekilde dayandırma nemini ayarlamak çok önemliydi. Bunun için brokoliyi haşladık rengini çok güzel koruduk. İnsan gücüne de ihtiyacımız var ama sap almadır, ikiye bölmedir insan gücü, manüel çalıştık. Ben elmayı kaç milim istiyorsam o civarda kesiyorum ki daha sonra kuruduğunda benim istediğim milime gelsin. Bunların hepsini ben arge çalışmasıyla yaptım.


-DOĞAL BİR ANTİBİYOTİK OLAN SOĞAN SUYU İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ
 Raf ürünü olarak mı çalışacağız, ham madde olarak mı çalışacağız? Şuanda soğanlarımız bizim ham madde ürünü. Bizden çıkacak başka bir yerin konserve fabrikası olur, çorba fabrikası olur onların ham maddesi olacak ki, onlar bunu tekrardan işleyip başka bir şeye dönüştürecekler. Bunlar için sebzeleri kullanacağız. Onun dışında ambalajda raf ürünlerimiz olacak. Meyveleri de daha çok raf ürünü olarak düşünüyoruz. Onun içinde ambalaj hazırlanmaya başlıyoruz. Şuan iki fırınla çalışmaya başladık ama böyle giderse o fırınlar bize yetmeyecek.  Sadece buhar ile üretilen şeyler, içerisinde partikül oluşmuyor. Dışarıdan hiçbir şey karışamıyor. Bunun içerisinde ki öz suyu emerek, doz halinde atıyoruz, burada yorumlaştırıp suyunda bekliyor. Dışarıya atılan malzemelerden faydalanmaya çalışıyoruz. Soğan kesildikten sonra çok fazla suyunu bırakıyor, soğan suyu da aslında çok faydalı antibiyotik ve başka yerlerde de kullanılabilecek bir ürün. Onları ayrıca kullanıp konsantre haline getirmek içinde çalışmalar yapmak istiyoruz ki bizim için çok değerli olacak.”
-İletişim:
NGurme Dry Food
Akköprü Mevkii, Gazipaşa Caddesi, No: 116 Yalvaç- Isparta/ Türkiye
Kurumsal: 
0 (533) 617 68 97
Web: 

http://ngurmedryfood.com/

Elektronik Posta:
[email protected]