Çiftçi Kayıt Sistemine göre 2021 yılı için yapılması gereken tarımsal desteklemeler ödenmeye başlandı.
Bu kapsamda 2021 yılı mazot-gübre, kuraklık ve yem bitkisi destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına yatırıldı.
Geriye dönük 5 yıllık stopaj kesintilerinin hesaplamaları devam diyor. Maliyeye müracaat eden çiftçilerin geriye dönük 5 yıllık hesaplamaların Mart ayı içerisinde bitirilerek ödemelerin yapılacağı belirtildi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda İl Koordinasyon Başkanı Mustahattin Can Selçuk, çiftçiye yapılan tarımsal desteklemelerin artarak devam edeceğini söyledi.


MAZOT, GÜBRE VE ENERJİ MALİYETLERİ ÜRETİMİ ZORLAŞTIRIYOR 
Dünya genelinde yaşanan enflasyona bağlı olarak artan tarımsal girdilerin çiftçiyi zorladığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Selçuk; “Dünya genelinde ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. Özellikle enerji maliyetleri çok arttı. Her alanda üretim zorlaştı. Bu durumdan en çok etkilenen kesim tarım sektörü oldu. Çiftçi sonbaharda tarlasını ekerken mazotun litre fiyatı 7 liraydı. Şuan 20 liranın üzerinde. Hasat döneminde nereye kadar yükseleceği belli değil. Gübre fiyatları da aynı şekilde. 2020 yılına göre gübre fiyatlarında 4 katına varan artışlar oldu. Ayrıca artan elektrik fiyatları sulama sezonu öncesinde çiftçiyi kara-kara düşündürüyor. Elektrikle sulanan arazi miktarı çok. Bütün bu zorluklara rağmen çiftçi tarlasını imar etti, ekimini yaptı. Şimdi herkes hasat dönemini bekliyor. İnşallah o güne kadar bir iyileşme olur ve çiftçi kardeşlerimiz hasadını rahatça yapabilir” dedi.

Aziz Yıldırım Olağanüstü Kongreye Katılmayacak Aziz Yıldırım Olağanüstü Kongreye Katılmayacak


ISPARTA ÇİFTÇİSİNE 90 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLANDI
Başkan Selçuk tarımsal desteklere dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti; “Bu sene tarımsal desteklemelerde artışlar sağlandı. 2021 yılı çiftçi kayıt sistemine göre Isparta genelinde 26 milyon 707 bin liralık mazot ve gübre desteği, 23 milyon 307 bin liralık kuraklık desteği, 3 milyon 543 bin liralık yem bitkisi desteği ve 1 milyon 32 bin liralık sertifikalı fidan desteği sağlandı. Toplamda 54 milyon 589 bin liralık destek sağlandı. Hayvancılık desteklemeleri ile birlikte bu rakam 90 milyon lirayı buluyor. Bu ödemeler çiftçi kardeşlerimizin hesaplarına yatırıldı. İnşallah bir nebzede olsa çiftçi kardeşlerimizi rahatlatır” diye konuştu.


ÇİFTÇİYE DESTEK DEVAM EDECEK
Geriye dönük 5 yıllık stopaj hesaplamamalarına devam ettiğine değinen Başkan Selçuk; “Bilindiği üzere çiftçilerimizden stopaj vergisi kaldırıldı. Bununla birlikte geriye dönük 5 yıllık vergilerin ödenmesi için çalışmalar devam ediyor. Hesaplamaların Mart ayı sonu itibariyle bitirilmesi planlanıyor. Biter bitmez çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak. Bununla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda çiftçi kayıt sistemine göre dekar başına sağlanan desteğe ilave olarak 50 liralık artı destek sağlanmıştı. Bu ödemelerde inşallah Nisan ayı içerisinde yapılacak” dedi.


ÇKS DOSYA MÜRACAATLARI 30 HAZİRANDA SON
Son olarak çiftçi kayıt sistemine yönelik olarak uyarılarda bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda İl Koordinasyon Başkanı Mustahattin Can Selçuk; “Saygıdeğer çiftçilerimize şunu söylemek istiyorum. Desteklemeler az veya çok, bu tartışılabilir. Ancak en azından verilen desteklemelerden faydalanmak lazım. Onun için mutlaka ilçelerde ve merkezde ziraat odalarına gidin ve çiftçi kayıt sistemine dahil olun. Buradan ayrıca şunu da belirtmek istiyorum yem bitkisi destekleme müracaatları başladı. 30 Haziran son gün. Yem bitkisi ekimi yapan çiftçi kardeşlerimiz 30 Hazirandan önce mutlaka dosyalarını yaptırsınlar.


MÜNAVEBELİ EKİMDE VERİM ARTIŞI OLUYOR 
Sözlerimi tamamlamadan önce bir konu da daha çiftçi kardeşlerimize hatırlatmada bulunmak istiyorum. Tarlalarınızı mutlaka münavebeli ekmeye özen göstersinler. Bu hem verim alanda ürün miktarını arttıracak hem de ürün kalitesini yükseltecektir. Uzmanlar her zaman münavebeli ekimi tavsiye etmektedirler.  
Buradan tüm çiftçi kardeşlerimize kolaylıklar diliyorum. Bereketli bir yıl diliyorum.” dedi./İbrahim Demirayak