Birlik Başkanı Ahmet Tural, esnafın taleplerini Bilgiç’e tek tek iletti. TBMM Başkanvekili Bilgiç, sadece hibe bazlı olarak bakıldığında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde ilimize verilen nakdi desteğin 136 milyon lira olduğunu ifade etti.  

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç,  Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne ziyarette bulundu. Birlik Başkanı Ahmet Tural tarafından karşılanan Bilgiç, ilk olarak Birlik özel defterini imzaladı. Ardından Göl Toplantı Salonunda oda başkanlarıyla bir araya geldi. 


İMKANLARIMIZ ÖLÇÜSÜNDE  ESNAFIMIZIN YANINDA OLDUK
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Birlik Başkanı Tural “Sayın Başkanvekilim, sizlerin ilimize ve ülkemize yaptığı hizmetleri çok iyi biliyoruz. Esnafımızın sorunlarının çözümünde verdiğiniz destek ve katkılar dolayısıyla  sizlere çok teşekkür ediyoruz.  Bilindiği gibi dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan salgın nedeniyle hepimiz zor bir yıl geçirdik. Toplum sağlığı için devletimizin aldığı her türlü tedbire esnaf olarak uyum sağladık. Bu zor süreçte Esnaf Odaları Birliği olarak imkanlarımız ölçüsünde esnafın yanında olmaya gayret gösterdik. Salgının başlamasıyla birlikte sahada olduk. Türkiye’de hiçbir ilde olmayan uygulamayı hayata geçirerek dezenfekte ekibi oluşturduk merkez ,ilçe hatta beldelerde dezenfekte çalışması halen yapılıyor. Maske dağıtımı, gıda dağıtımı, maddi yardım yapılmasını sağladık. 65 yaş üstü olup sokağa çıkamayan esnafımızı tek tek arayarak ihtiyaçlarının giderilmesinde yardımcı olduk. Taleplerimizi sürekli yetkili mercilere ilettik. Bu mercilerin başında da siz geliyorsunuz. Ne zaman gelsek bizlere destek oldunuz.  Esnafımız adına teşekkür ediyorum.  Kira ve hibe desteğinden ilimiz esnafının en üst düzeyde yararlanması için sürekli bilgilendirme yapıyoruz. Bu konuda NACE kodlarıyla ilgili yaşanan sıkıntımızı geçtiğimiz hafta Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürümüz Necmettin Erkan’a bizzat aktarmak fırsatı bulduk. Bunun yanında TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ile görüştük. Kooperatiflerimizce kullandırılan kredi ödemelerinde hiç olmazsa Nisan ayına kadar erteleme istedik. Kendileri bu talebimizi değerlendireceklerini söylediler” diye konuştu. 


BAŞKAN TURAL ESNAFIN TALEPLERİNİ İLETTİ 
Kısıtlamaların en çok esnafımız olumsuz etkilediğini kaydeden Birlik Başkanı Ahmet Tural , TBMM Başkanvekili  Bilgiç’e esnafın taleplerini iletti. Başkan Tural “Devletimiz de imkanları doğrultusunda esnaf ve sanatkarı desteklemeye devam ediyor bu desteklerden dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz. Toparlanma sürecine girerken maalesef vaka sayılarını artmasıyla yeni tedbirler alındı. Adeta başa dönüldü. Sayın Cumhurbaşkanımız kira ve hibe desteği yanında esnafımızı rahatlatacak düzenlemelerin hayata geçtiğini müjdeledi.  Esnafımız rahat bir nefes aldı. Yeterli mi değil ama, devletimiz imkanları ölçüsünde veriyor. Allah devletimize zeval vermesin. Bu destekten dolayı Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümetimize ve  şahsınıza teşekkür ediyorum. Tabi bu salgın sürecinden en çok etkilenen kesimler arasında öğrenci servis sektörü, kantinci ve kahveci esnafımız var. Öğrenci taşıyan esnafımızın sigortası, bandrolü, vizesi işliyor. Hiç olmazsa bu giderlerin yok sayılmasını talep ediyoruz.  İlimizin öğrenci şehri olması  nedeniyle ,nedeniyle  apart, yurt, spor salonu kafe işleten hizmet sektörü esnafımıza ayrıcalık tanınarak destek verilmesini bekliyoruz. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı nedeniyle Türkiye’de spor salonları sadece Zonguldak, Eskişehir, Tokat ve bizim ilimizde kapalı. İlimizde spor salonlarının açılması için sizlerin desteğini bekliyoruz.  Kredilerin ertelenmesi, ayrıca esnafımıza bir yıl geri ödemesiz 5 yılda ödemeli 50 bin liralık faizsiz cansuyu kredisi verilmesini istiyoruz. Yine HES kodu uygulaması zorunluluğuyla lokanta ve restoranların müşteri kabul edebilmesini talep ediyoruz.  Hafta sonları büyük AVM’ler alkol satışı yapıyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Bu haksızlığa son verilmesini istiyoruz. TEKEL ruhsatı olduğu için haftasonu dükkanını açamayan bakkal esnafının da dükkan açmasına izin verilmesini istiyoruz. Sayın Başkanvekilim ayrıca hayatımızın bir parçası olan internet dünyası alışveriş alışkanlıklarımız da değiştirmiş durumda E-ticaret artık hayatımızın bir gerçeği Birlik olarak buradan hareketle esnafın sanal ortamda ticaret yapmasına imkan tanıyacak adımları atmak istiyoruz. Bu kapsamda Birliğimiz bünyesinde Esnaf Dijital Değişim Destek Ofisi oluşturmak istiyoruz. Bunun için gerekli istihdam, teknik ve eğitim altyapısı konusunda desteğinizi bekliyoruz. Bir kez daha bizlere bu süreçte verdiğiniz desteklerden dolayı hem şahsım hem de esnafımız adına teşekkür ediyorum” dedi. 

AİLE SOSYAL POLİTİKALAR KONTROLÜNDE  ISPARTA’YA 136 MİLYON LİRA DESTEK 
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, esnafın temsilcileriyle olmaktan duyduğu memnuniyet dile getirerek “Covid 19 salgını tüm hayatımızı etkiledi. İnşallah en kısa sürede bu beladan kurtuluruz. Ülkemiz açısından baktığımızda sorunları görüyoruz. Tabi buna sessiz kalacak değiliz. Devletimizin imkanları ölçüsünde vatandaşımıza yapılabilecek destek yapılmıştır. İşin diğer bir yüzü dünya ülkelerine baktığımızda ülkemizi onlardan çok ileride olduğun gördük. Gerçekten AK parti iktidarıyla başlayan 18 yılda yapılan yatırımların ne anlama geldiğini gördük.  Yatırımların meyvesini bu COVİD döneminde yedik. Sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere onlara yardımcı olan tüm birimlerimizle topyekun bir mücadele verdik. Buradan hepsine teşekkür ediyorum. Sağlık yatırımları, yeni yapılan hastane ve mevcutların rehabilite edilmesiyle Türkiye açık ara bu konuda lider görünüyor. En son alınan tedbirlerle vakaları aşağıya çektik. Türkiye’de diğer ülkelerde olduğu gibi dükkanlar yağmalanmadı. Kimse temel ihtiyaç maddelerine erişmek için birbirini öldürmedi. Bu Türkiye’de ticari lojistiğe yapılmış yatırımların ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Üretimin bu kadar güçlenmesi ve üretim zinciri kurulmuş olması Türkiye’nin 18 yıldır ortaya koyduğu reformların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Tüm bunları sorunsuz atlatmanın temel sebebi sizin üretim gücünüzün artmasıdır. Hastanenizde Telekom sisteminizde göçmedi. Biz bu sıkıntılı süreci bir çok gelişmiş ülkeye göre sorunsuz atlattık. Bugün baktığınızda vaka sayıları, hasta sayıları azaldı. Tabi bekara hanım boşamak kolay. Çıkıp konuşuyorlar. “Her taraf bir ay kapansın. Bu iş biter” bunu söyleyenler hayal görüyor. Biz bunu kademeli geçişlerle götürmek zorundayız. Kendimiz dünyadan soyutlayıp kendi içimize kapanarak hayatımızı idame ettiremeyiz. Dünyada bu iş topyekün çözülmeden tek başınıza bu sorunu çözmeniz mümkün değil. İsterseniz bir yıl kapatın. O zaman bu esnaf ne yapacak? Bakın bir taraftan 1177 liralık nakdi ücret desteği yapıyorduk. Cumhurbaşkanı kararnamesiyle bunu artırdık ve 1431 lira oldu. Sadece Isparta’da 20 milyon 524 bin lira nakdi ücret desteği vermişiz. Kısa çalışma ödeneğinden 10 bin 500 vatandaşımıza 58 milyon 800 bin lira destek verilmiş. İşsizlikle ilgi Isparta’ya 16.5 milyon lira ödeme yapılmış. Normalleşme desteği 7 milyon lira. Hane başına gelir desteği 23 milyon lira olmuştur. Biz bize Yeteriz kampanyasıyla aktarılan rakam 4 milyon 800 bin lira olmuştur. Sadece hibe bazlı olarak bakıldığında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde ilimize verilen nakdi destek 136 milyon liradır. Gönül isterdik ki bu daha fazla olsun. Ama ülkenin gerçekleri budur. Bu yardımlarda önemli yardımlardır” dedi. 


DEMOKRASİ DERSİ ALMAYLANLAR  BİZE DEMOKRASİ DERSİ VERİYOR
Buna rağmen  enflasyonist bir baskı bulunduğunu kaydeden Bilgiç, konuşmasında şunları kaydetti  “Ama bakıyorsunuz üretimde, tedarikte, lojistikte bir sıkıntınız yok fakat enflasyonist baskı var. İnşaat sektöründe bir yavaşlama olduğunu pek çık sektörü etkilediği görüyorsunuz. O zaman uygun konut kredisi imkanı getirelim hareketlendirelim diyorsunuz bakıyorsunuz evlerin fiyatları yüzde 40 yükseliyor. Pazara gidiyorsunuz fiyatlarda ciddi artışlarla karşı karşı kalıyorsunuz. Bu sefer de bir yandan fırsatçılarla mücadele yollarını arıyorsunuz. Bu kez de devletin bu işlerde ne işi var eleştirisiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bir taraftan da parçalanma bölünme gayretinde olan tüm yapıların kendilerini açığa çıkardığı bir süreci yaşıyoruz. Tüm şer odaklarının kol kola girdiklerini ve ülke aleyhinde her türlü gayri ahlaki çalışma yaptıklarını millet iradesini yok saydıklarını ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanına ağza alınmayacak yakıştırmalarla milletin iradesini küçümseme gayreti içindeler. 6-8 Ekim olaylarında vatandaşı devlete karşı ayaklanmaya çağırarak 50’nin üzerinde vatandaşımızın katledilmesine sebep olan ve bundan dolayı terör  örgütü üyeliğinden yargılanan ve PKK’nın net siyasi uzantısı olan Selahattin Demirtaş’ı nasıl sahiplendiklerini görüyorsunuz. Demokrasi dersi alamayanların,  bizlere demokrasi dersi vermeye hakları yoktur. ABD’de Amerika Genel Kurmay Başkanı tüm birliklere yazı göndererek ABD’de 20 Ocakta başkanlık değişiminin yapılacağını demokrasiye bağlılıklarını açıkladılar. Demokrasinin beşiği denilen ABD’de bile ne yapacaklarını bilmiyorlar . Ciddi bir tedirginlik içerisindeler. Ülkemizde Amerikan demokrasisine sahip çıkanlar Türkiye’de milletimin iradesini ayaklar altına alarak Cumhurbaşkanımıza saldırma cüret ve cesaretini gösteriyorlar. 
KURALLARA UYMAYA DEVAM EDELİM
Bir milletvekili çıkmış AK Parti milletvekilleri, üst düzey yöneticileri aşı oluyormuş.  Ben de kürsüden senin dediğin doğru olsa ben COVİD’e yakalanmazdım. Mecliste 290 vekilimizden 100’ü COVİD’e yakalandı. Sen sokak jargonuyla çirkin siyaset yürütmek adına çamur atıyorsun ve vatandaşın zihnini bulandırıyorsun. Oysa bugün birlik olma ve bu illetle topyekün mücadele etmek gerekirken sen milletin zihnimi bulandırarak devlete ve yöneticilere olan güvenini ıradan kaldırmaya diğer yandan da milletin iradesinin temsilcisi olan TBMM’nin onuruyla oymaya kalıyorsun. Bugün birlik ve beraber olma günü. Sizlere gerçekten gönülden teşekkür ediyoruz. Vatanperver çizgide devletin yanında bu mücadelemiz sürdürdünüz. Allah sizlerden razı olsun. En kıs sürede bu işi atlatacağız. Vakalar azaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız son Bakanla Kurulu toplantısında kısıtlamalarda gevşemeler olabileceğini ifade ettiler. Bize düşen maske mesafe hijyen konusunda azami dikkati göstermemiz. Ben COVİD’e yakandım ama hiç yakalanmamışım gibi maske takmadan dolaşmıyorum. Ellerimin hijyenine sürekli dikkat ediyorum. Mümkün olduğunca mesafeyi koruyorum. Bu üç kurala uymaya devam edelim. İnşallah el birliğiyle bu günleri geride bırakacağız”
Açıklamaların ardından program basına kapalı olarak devam etti.