Tekin Bayram milletvekili adayı olduğunu açıkladı. Yalvaç’ta 6 kez seçime giren ve 4 dönem belediye başkanlığı yaparak son seçimlerde aldığı yenilgi ile başkanlıkta son noktayı koyan Tekin Bayram, seçim sürecini değerlendirdi. Bayram, bundan sonra siyasete devam edip etmeyeceği, milletvekili aday adayı olup olmayacağı yönündeki sorularımıza yanıt verdi. İşte o röportajdan çarpıcı açıklamalar.

Neden AK Parti?

Yalvaç’a hizmet verme açısından iktidara yani AK Partiye ihtiyaç vardı. Türkiye çok hızlı bir değişim içerisinde ve Sayın Başbakana 17 Aralık’ta yapılan harekete karşı ben şahsım adına daha fazla dayanamayıp bu olanları tasvip etmemiştim. Önceden askeri darbeler olurken şimdi sivil bir şekilde medya üzerinden darbeler yapılıyor. 17 Aralıktaki amaç hükümeti ve Başbakanı devirmekti başarısız oldular. İktidara yüklenmek Başbakanı devirmeye çalışmak bana çok ters gelmişti o zaman demiştim ki, o halde Türkiye’ye böyle oyunlar oynanıyorsa ben işte şimdi AK Partide olmalıyım Başbakanın bu süreçte yanında olmalıyım demiştim. AK Partiye geçmemde iki neden var, birincisi 17 Aralık operasyonuna tepkimdi ikincisi ise Yalvaç’ın iktidardan hizmet almasıydı.

AK Parti’ye katılmayı kendiniz mi istediniz? Teklifle mi geldiler?

Benim düşüncelerim, yapım, yaşantım milliyetçi muhafazakar bir yaşantıydı AK Partiye ters bir yapıda değildim ama Erkan Mumcu’nun değişmesi o günkü şartlarda Anavatan Partisinde siyasi olarak dik duruş göstermemiz gibi faktörler vardı o yüzden 2009 seçimlerinde bir araya gelinememişti. Ben AK Parti’ye geçme hususunda kimseden bir talebim olmamıştı. Sağ olsun Sayın Başbakanımız Yalvaç’ta yaptıklarımızı ve dik duruşumuzu takdir ederek bana telefonla bildirdiklerinde hiçbir şey sormadan kabul etmek zorunda kaldım. Çünkü Yalvaç’a hizmet açısından düşünüyordum açıkça söylemek gerekirse milletvekili de olmak istiyordum bu yüzden kabul ettim. 

Milletvekillerinin, ilçe ve il teşkilatının size karşı durması sizi tedirgin etmedi mi?

Şunu açıkça söyleyebilirim ki Isparta’da AK Partinin kaybetmesinin sebebi parti teşkilatının kendi çıkarlarını millet ve vatan sevgisinden üstün gördükleri içindir. Süreyya Bey benim yüzüme ‘ben sizi AK Partiden istemiyordum’ dedi. AK Parti yönetimi zaten bana karşıydı. Yalvaç teşkilatının AK Parti kurulurken Anavatan Partisinde olmamız bizim Yalvaç’ta dürüst sağlam ekibin hepsinin Anavatan Partisinde kalması AK Parti’nin kuruluşunda bulunmaması, AK Partiyi çıkar ve menfaatçıların oluşturmasına neden oldu. Bana gerek şimdiki İçişleri Bakanımız Efkan Ala gerekse Demokrat Parti’den eski Genel Başkanım olan Süleyman Soylu tarafından telefonla tarafıma bildirildiğinde teşkilat azl edilmeden bu işin çözülmeyeceğini söylemiştim. Belediye meclis üyelerini bile istişare ederek seçemedik.

Bu bir süreçti ve ben kendimi düşünmedim ama AK Partide ki arkadaşların bu kadar zayıf kendi partisini satıp çıkar peşinde olduklarını ve bunları öne çıkaracaklarını hiç düşünemezdim doğrusu. 

AK Partiye geçmeseydiniz Demokrat Partiden aday olmayı düşünüyor muydunuz?

Evet çıkan adaylara baktığım zaman önce aday olmayı düşünmüyordum. Çıkan adayların Yalvaç’a bir şey verebileceklerine inanmıyordum. Demokrattan aday olduğum takdirde anketlerde %57’nin üzerindeydi oy oranım. Eğer ben Demokrattan aday olsaydım şuan karşımda olan herkes yanımda olacaktı Halil Hilmi Tütüncü bile bundan da bu kadar eminim. Bu durumda benim zaten 4 bine yakın Tekin Bayram oyu vardı buna göre 5 binin üzerinde oy alır seçimi rahatlıkla kazanırdım. Benim bu partiden tekrar kazanmam Yalvaç’a bir şey kazandırmazdı. Ben Yalvaç çıkarlarını düşünmek zorundaydım. Siyasette devlet bürokratlarında tecrübem var Isparta’nın 210 köyünü adım adım tanıyan birisiyim bunu da AK Partiyle değerlendirebilirdim. 

Yalvaç halkı Tekin Bayram’dan bıktı mı? Neden seçimde büyük bir çoğunluk karşısında yer aldı?

Yalvaç halkı benden bıkmadı. Ancak belediyecilikte benden alacaklarının hepsini aldılar. Kendi kafalarında ki senaryoları hayata geçiremeyen insanları cepheleştirdik. Kendilerine vaat edilenleri daha çok istemeye başladılar. Şu Yalvaç toprakları üzerinde dikili taşı olmayanlar kendilerine menfaat sağlamış ve siyasetten kendileri yararlanmış. Bize baktığınız zaman sevdamız Yalvaç oldu sadece. Şu anda ihalesi yapılan otogarı iptal etmeye çalışıyorlarmış, Otogarı iptal etmeye çalışan zihniyet büyük düşünebilir mi? Çünkü otogar dışarıya çıktığında ve tabakhane kalktığında kent ne kadar toparlanacak.

Tekin Bayram’dan bıkıldığından ziyade biz Tekin Bayram’ı kullanamıyoruz biz kullanılacak başka birini bulmamız lazım düşüncesi hakim. Ben hukuksuz ve kanunsuz hiçbir şey yapmadım herkeste bunu biliyor fakat kimsenin işine gelmiyor. Tekin Bayram çalışmıyor, hırsızlık yapıyor, hizmet üretmiyor  bunları hiç kimse söyleyemez ne var Tekin Bayram bağırıyor durduğu yerde hiç kimse hiç kimseye bağırmaz.

Siyasete devam edecek misiniz? Ya da teşkilatlarda görev almayı düşünüyor musunuz?

Evet siyasete devam edeceğim. Teşkilat konusu benden ziyade Sayın Başbakan’ın Isparta için yapacağı revizyonda belli olacak. Ben AK Partide bir şey gördüm arka mutfakta çok sağlam ve mükemmel değerlendirmeler yapılıyor. Bu değerlendirmelerde AK Partinin Isparta’da başarı sağlaması gerekiyorsa ve başarıyı neyle sağlayacaklarını doğru araştırırlarsa ve bize görev verilirse elimizden geldiğince yaparız. 

Milletvekili adaylığını düşünüyor musunuz?

Tabi ki düşünüyorum ben şimdiye kadar yerelciliği savunan bir insanım. Fakat yaşım 62 devlet bile insanların yaşı 65 olunca emekli ediyor. Ben bu nedenle bu dönem olurum veya olmam ama milletvekili adaylığımı koyacağım. Sayın parti yönetimi ve insanlar seçtiği sürece gerçekten hakları korumaya yönelik bir anlayış getireceğim. 

Halil Tütüncü hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?

Tekin Bayram: Demokratik olarak seçime saygı duyuyorum halkın verdiği karara saygılıyım. Benim endişelerim var bunlardan birincisi çok vaatler verildi arkadaşımız bürokrasiyi ve gelir giderleri bilmediği için endişem büyük. Diyor ki organize sanayiyi ben yapacağım oysaki Yalvaç Belediyesinin organize sanayiyle hiçbir ilgisi yok özel idare ve ticaret odasının yapması gereken bir iş bu. Araştırmadan otogarı durdurulması da doğru değil. İmar planı yapılırken neresi sel altında olduğu taranır planı çizen insanlar bütün kurumlardan görüş alır. Orası sel yatağı olsa iddia ettikleri gibi oraya imar verilmez.
Bakın ben hiçbir işi yarım koymadım bana bırakılan çok katlı ota parkı tamamladım yarım koymak çok daha kötü bir şey. İkinci endişem, arkadaşı yalnız bırakmayacaklar herkes bir yerlere çekecek ve işte o zaman birisinin çıkarı birisinin menfaatiyle çatışacak. Bunun dışında imar planından beklentisi olanlar var petrol istasyonu için yer isteyen iki ya da üç Yalvaçlı zenginler var ve benden yer istediler ben vermedim. Yalvaç’ta petrol yıllardır belediye nezdinde gider. Petrol ofisi, Opet ve yeni otogarın olduğu yerde kurulacak 3 tane petrol istasyonu var. Bunların rantı belediyeye ve halka kalacak. Buradan elde edilen parayla halka hizmet verilecek. Bu mu doğru yoksa seçimde ona buna bir şeyler vaat eden insanlara vermek mi doğru? Zamanla göreceğiz ben başarılı olunmasını isterim bakın ben Yalvaç’ın kazanmasını isterim. Bana sorulduğu zaman benim tecrübelerimden yararlanmak istendiği her zaman yardımcı olurum çünkü kişiler geçicidir yapılan işler bakidir.

Az önce Demokrat Parti’den aday olsaydım kazanırdım dediniz. AK Parti’den aday olarak Yalvaç için kendinizi feda mı ettiniz?

Yalvaç için kendimi feda ettim çünkü ben nasılsa Demokrat Partiden seçilsem bir buçuk sene sonra Milletvekilliği için istifa edecektim bunu da açıklamıştım. Yalvaç Üniversitesi, Afyon yolunun karayollarına alınması, duble yolun yapılması benim hayalim. Bizim turizm yönünden potansiyelimiz var işte bunu harekete geçirmemiz gerekiyor. Şuan ki Yalvaç’a baktığımızda 5 yıl sonrası için gelirlerinde hiçbir şey değişmeyecek aksine yerinde sayacak çünkü siyasi iktidara mutlak ihtiyaç vardır. Dedikleri o borca gelecek olursak, Yalvaç Belediyesinin şuanda borcu falan yoktur. Söyledikleri 8 buçuk trilyon borç var demelerini esefle karşılıyorum. Sayın Başkan arkadaşımızın yapması gereken bir iş vardı, iller bankasında bu hesaplar belli resmi kayıtlar altında tutuluyor keşke oradan baksaydı.

Biz 12 buçuk trilyon borç ödedik yeni dönemde açtığımız yol çalışmaları için BELDES’ten %50 hibe, %50’si de on beş yıl vadeli iki trilyon kullandık. Bunun 1 trilyonu borç, 1 trilyonu hibedir. İkinci bir borç var oda otopark hamamın eksiklikleri için alınan 1 trilyon 550 bin tl bu da 5 sene vadeli. Bunun dışında otogar için kullanılmak üzere 3 trilyon kredili bütün işlemler bitmiştir bir lira kullanılmamıştır. Bu bana göre daha başlamadan acemilik göstergesi benim endişelerim bu yöndedir. Son olarak şunları söyleyeceğim, bu makamlar geçicidir insanlarla yüz yüze bakacağız vicdanen rahatsanız verilmeyecek hiçbir hesap yoktur. Yalvaç’ın geleceği için onun bunun aleti olmadan halk için çalışıp halkın yanında olurlarsa ben yine söylüyorum her zaman onların yanındayım."