Milli Eğitim Bakanlığı, pilot olarak seçtiği ve aralarında Isparta’nın da olduğu 8 ilde Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılmasına karar verdi. Konuyu İl İstihdam Kurulu’nun gündemine taşıyan İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, okulun gülcülük üzerine açılmasını teklif etti. Kurulun kabul ettiği bu teklif, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne sunulacak. Ayrıca TOBB Lisesi’nde Uçak Bakımı Bölümü açılması teklifi de kurulda kabul edildi. 

İl İstihdam Kurulu dün İŞKUR Toplantı Salonu’nda toplandı. Toplantıya Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler başkanlık yaparken, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve diğer kurul üyeleri de toplantıda hazır bulundu. Toplantıda İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nün Tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılması ile TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Uçak Bakım bölümü açılması teklifi gündeme geldi. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne tema olarak gülün teklif edileceğini ancak bu konuda kurulun karar alması gerektiğini belirtti.

MİLLİ EĞİTİM KURULA 2 TEKLİF GETİRDİ

Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, “Isparta ilimizde tematik bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılması istenmiştir. Endüstriyel gül ürünleri alanı açılması için sektör temsilcileriyle gerekli protokolleri imzaladık. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu kararı doğrultusunda ilimizde gül sektörü üzerine tematik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılması ile ilgili hazırlanacak rapor, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze sunulacaktır” dedi.

GÜL ÜZERİNE OLMASINI TEKLİF ETTİK

Bakanlığının talebi doğrultusunda bu okulun sadece bir alanda eğitim vereceğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Can, şunları söyledi: “Şuan pilot iller seçilmiş durumda ve bunlardan birisi de Isparta. Bize ne açabiliriz diye sordular. Isparta’da en popüler ürün güldür dedik. Bakanlıkta ilk olarak bu tarım ürünü olarak değerlendirildi. Sonra biz bunu düzelttik. Gülün ekimi, hasadı gibi alanda eğitim veren bir okuldan ziyade gülün işlenmesiyle elde edilecek katma değeri yüksek ürünler elde etmemizi sağlayacak anlamda kalifiyeli eleman yetiştirmeyi amaçladığımız bir okul olacak. bu okulun açılması için il istihdam kurulundan bunun onaylanmasını istiyoruz.

ISPARTA EKONOMİSİNE DEĞİL TÜRKİYE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SUNACAK

Bu okulu istediğimiz anlamda faaliyete geçirecek olursak sadece Isparta ekonomisine değil Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunacak potansiyele sahip olacak. Şuan bakanlıkta eğitim programımızda böyle bir şey yok. Biz bu kararı aldıktan sonra bakanlığı sisteme böyle bir okul açılması için zorlamış olacağız. Tematik olduğu için sadece bir bölüm olacak. Fransa’nın yaptığı bir işi biz yapmaya çalışacağız.”

UÇAK BAKIM BÖLÜMÜ İÇİN ÖĞRENCİ STAJLARININ PROTOKOLÜNÜ İMZALADIK

Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, Gül Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Uçak Bakım Bölümü açılmasını teklif etti. Can, “TOBB tarafından yapılan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde uçak bakım alanıyla ilgili çalışmaları tamamladık. Bunun açılması için kuruldan kararın geçmesi gerekiyor.  Geçen dönemlerde bunun açılması için girişimlerde bulunmuştuk fakat alan açılımı yapılması için önceden çocuklara staj şartı yoktu. Şimdi alan açabilmek için firmalarla protokol imzalayıp çocukların staj göreceği yerleri garanti altına almamız gerekiyor. Geçen yıl bunu yapamadığımızdan dolayı bundan vazgeçmiştik. Şimdi protokolleri imzaladık.  Bunun açılmasını teklif ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAMU MALİYESİNE CİDDİ KATKI SUNACAK

İlyas Can, Uçak Bakım Bölümünün neden açılmasını teklif ettiklerini şöyle açıkladı: “Sektörün avantajları; Bu alanda yetişen uluslararası akreditasyonu olan elemanlar çok yüksek ücretlerle yurtiçi ve yurtdışında istihdam olanaklarına sahip olmaktadır. İlimizde bu alanda eğitim veren bir alanın olması, bu sektörün ve yan sanayinin büyümesine katkı sağlayacaktır. Son olarak ilimizde İŞKUR bünyesinde açılan yaklaşık 100 kişinin alındığı meslek edindirme kursuna 2 bin civarında başvuru olmuştur. Kursun maliyeti de 100 bin Avrolarla ifade edilen rakama ulaşmıştır. Bu durum ilimizde bu alana olan ihtiyacı ve eğitimin teknik bir okulda verilmesinin kamu maliyesine sağlayacağı katkıyı ortaya koymaktadır.

KARA HAVACILIK OKULU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ MEZUNU TEKNİSYEN ALIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm helikopterlerinin her türlü bakımının yapıldığı Kara Havacılık Okulu’nun yerleşkesinin inşaatı yüzde 90 bitmiş durumdadır. Kısa zamanda Isparta’ya taşınması beklenmektedir. Kara Havacılık Okulu bakım elemanı ihtiyacını Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu teknisyen statüsü olan elemanlardan aldığı personelle sağlamaktadır.

ER-AH’IN BAKIM HANGARI KISA SÜREDE FAALİYETE GİRECEK

ER-AH Havacılık Okulu, daha önce tarımsal ilaçlamada kullandığı pervaneli uçaklarla uçuş eğitimi veren bir okuldu. Bu okul uçaklarının tamamının her türlü bakımını SD Havalimanı’nda kendi personeli ile yapmaktadır. İnşaatı biten kendi bakım hangarı da çok kısa zamanda faaliyete başlayacaktır.

ASAL HAVACILIK TEKNİSYENLERİNE EN AZ 8 BİN LİRA ÜCRET ÖDÜYOR

Yine SD Havalimanı’nda faaliyet gösteren ASAL Havacılık, Sağlık Bakanlığı’nın helikopterlerinin bakımının yapıldığı tek bakım hangarıdır. Atlas Hava Yolları’nın boing tipi yolcu uçaklarının tüm bakımlarının yapıldığı tek bakım hangarıdır.  Bu şirket uçak bakım üssü vizyonu olan ilimizde büyüme potansiyeli olan bir şirkettir ve çalıştıracağı teknik personelin uluslararası akreditasyon gerektiren bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Uçak boya ve bakım teknisyeni olarak kalifiyeli eleman ihtiyacı vardır. Şirket çalıştırdığı teknisyen statüsündeki personeline yaklaşık 8 bin liradan başlayan ücretler ödemektedir.”