Isparta Süleyman Demirek Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Hasan İbicioğlu,  üniversiteye gelen yabancı öğrencilerin temel sorunun yurt olduğuna dikkat çekti.  Kampüs alanında barınma imkanı bulamayan pek çok yabancı öğrencinin ülkesine döndüğünü  kaydeden İbicioğlu, ” Barınma sorunu çözüldüğünde  üç yıl içinde yabancı öğrenci sayımızı 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi

Öğrenci sayısı 72 bin yabancı öğrenci sayısı 2 bine  ulaşan Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Rektör Hasan İbicioğlu, kampüste acil yurt ihtiyacına vurgu yaptı. Şu anda SDÜ’de 80 farklı ülkeden yabancı öğrenci bulunduğuna dikkat çeken İbicioğlu, “Hindistan’dan Balkan ülkelerine Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden, Avrupa ülkelerine kadar bir çok öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin temel sorunu yurt ve barınma. Bunun aşılması için bildiğiniz gibi yap işlet devret modeliyle 2 bin kişilik öğrenci yurdu yapmak üzere açık ihale usulüyle ihaleye çıktık. Bu ihalede yapıldı. Şimdi bir takım pürüzler var onlar da aşıldıktan sonra bu yurtlarda şu anada ön anlaşmaları yapılmış durumda. Kredi Yurtlar Kurumu bu yurtları işletecek” dedi. İbicioğlu, yurt sorunun çözülmesiyle üç yıl içinde 5 bin yabancı öğrenci nüfusuna ulaşacaklarını  ifade etti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü  Hasan İbicioğlu,  MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Selim Özktutlu  ve bazı  MÜSİAD yöneticileri ile Yaşam Boyu Eğitim Merkezin’de biraraya geldi. İbicioğlu, YBEM’de  Isparta’da görev yapan yabancı uyruklu kamu görevlileri, SDÜ’de görevli yabancı uyruklu öğretim üyesi, üniversitede öğrenim gören öğrencilerin çocuklarına yönelik   verilen eğitimleri inceledi.

2 BİN YABANCI ÖĞRENCİ SDÜ’YÜ TERCİH ETTİ

Gazetecilere açıklamada bulunan Rektör İbicioğlu, “Süleyman Demirel Üniversitesi olarak küreselleşme startejimizin alt yapı taşlarını döşemeye devam ediyoruz. Bugün itibariyle yabancı öğrenci sayımız 2 bine ulaşmış 100 yabancı öğretim üyesi var. Toplam öğrenci sayımız da 71 bin 500’e ulaşmış durumda. Bu anlamda gururluyuz. Sadece sayısal olarak değil nitelik olarak da önemili yerlere gelmiş durumdayız. Nitelik olarak baktığımızda TÜBİTAK Projelerinde, Türkiye’de üniversiteler içinde birinci sıradayız. En çok proje üreten üniversiteyiz. Geçen yıl en yenilikçi üniversite ödülünü Sayın Cumhurbaşkanımızdan almıştık. Bu sene de iddialıyız. Yaşam Boyu Eğitim Merkezimizle yine üniversitemizin küreselleşmesi uluslararasılaşması ülkemizin her alanda bölgesine ve dünyaya liderlik yapması anlamında yeni bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’de bulunan Ortadoğu ülkelerinden gelmiş Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelmiş değişik ülkelerden gelmiş öğretim üyelerinin devlet ricalinin çocuklarına YBEM olarak belirli programları başlatıyoruz. Burada Irak Suriye gibi ülkelerden gelip görev yapan yabancı görevlilerin gruplarına farklı alanlarda  eğitimler veriyoruz” dedi. Gazete32

KÜLTÜR ELÇİLERİ OLACAKLAR

Burada sadece eğitimle kalınmadığını eğitim  verirken öğrenci velileri ve öğrencileri ileride ülkemizin kültür elçileri olarak gittikleri ülkelerde çalışmalarına yönelik faaliyetler de gösterdiklerini aktanan İbicioğlu,  “Bu konuda çok önemli. Bir çocuk anne babasının her şeyi. Bu anlamda  veliler çocuklarına gereken önemi verdiklerinden dolayı bu çocuklarda geleceğin yöneticileri olacaklarından ötürü inşallah velileri vasıtasıyla da Türkiye ile ilgili ülkelerle ticari ilişkilerin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye’yi kendi dilleri ile anlatabilmeleri adına önemli lobi faaliyetleri ortaya koyuyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE BİR TUĞLA’DA SDÜ’DEN

MÜSİAD yönetiminin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden İbicioğlu, “Kendileriyle MÜSİAD’ın Isparta’da yapacağı fuarla ilgili görüşeceğiz. Bu fuarda dünyanın farklı ülkelerinden çok yüksek katılımcılar olacak. MÜİSAD’la yaptığımız programlara bir yenisini eklemiş olacağız. MÜSİAD’ın öncülüğünde iş dünyasında yapılacak yeni programların da çerçevesini hazırladık. Bu programlar vasıtasıyla tam bir sivil toplum üniversite işbirliğini uygulamak suretiyle  ülkemiz ve dünya insanlığı adına önemli işler başarmayı planlıyoruz. Girişimcilik eğitimleri, işletmecilik eğitimleri, farklı alanlardaki eğitimler, küçük işletmelerin kurumsallaşmasına yönelik olarak neler yapılabilir bunları da masaya yatırıyoruz. Mutluyuz gururluyuz. SDÜ olarak ülkemizin geleceğine bir tuğlada biz koyalım diyoruz. Ülkemizin geleceğinin inşasında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya konulan 2023 vizyonuna ve 2071 vizyonuna uygun olarak yapılması gerekenleri yapıyoruz. Çinli Düşünür Laotzu ‘Bir yılı düşünüyorsanız tohum ekin. 10 yılı düşünüyorsanız ağaç dikin. 100 yılı düşünüyorsanız insan yetiştirin’ diyor. Bugün YBEM’in yaptığı bu çalışmalara paralele olarak MÜSİAD’la beraber geleceğimiz adına yapılması gerekenleri üniversite sivil toplum işbirliğiyle planlamış bulunuyoruz. Bu vesileyle emeği geçen özellikle YBEM Müdürümüz Fatih Cebeci’ye, çalışanlarına ve MÜSİAD’ımızın üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum”  diye konuştu.

TEMEL SORUN BARINMA

Şu anda SDÜ’de 80 farklı ülkeden yabancı  öğrencinin SDÜ’de öğrenim gördüğüne dikkat çeken İbicioğlu, ” Hindistan’dan Balkan ülkelerine Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden, Avrupa ülkelerine kadar bir çok öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin temel sorunu yurt ve barınma. Bunun aşılması için bildiğiniz gibi yap işlet devret modeliyle 2 bin kişilik öğrenci yurdu yapmak üzere açık ihale usulüyle ihaleye çıktık. Bu ihalede yapıldı. Şimdi bir takım pürüzler var onlar da aşıldıktan sonra bu yurtlarda şu anada ön anlaşmaları yapılmış durumda. Kredi Yurtlar Kurumu bu yurtları işletecek. Barınma sorunlarını da giderirsek önümüzdeki üç sene içinde yabancı öğrenci sayımızı 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

GERİ DÖNÜYORLAR

Zira yabancı öğrencilere geldiğinde doğal olarak kampüs içinde güvenli şekilde kalabilecekleri yurtlar istiyor. KYK  Genel Müdürümüzle görüştüm. Bu sene 5 bin 500 kişi yurt bulamamış dışarıda kalmış. Bir çok yabancı öğrencide yurt imkanlarının kısıtlı olmasında ötürü ülkelerine geri döndüler. SDÜ’de insan kayanağımız çok güçlü, Isparta uygun bir şehir, Üniversitemizin teknolojik altyapısı çok güçlü huzurlu güvenli bir ortam var. Bu sebeple inşallah bunları hızlı bir şekilde uygulamaya dönüştürmeye çalışıyoruz. Uygulamaya dönüştürdüğümüz takdirde yabancı öğrenci sayımız 5 bin olacak. SDÜ bu konuda Türkiye’de liderliği ele geçirmiş olacak”  dedi.

MÜSİAD OLARAK YARDIMA HAZIRIZ

MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Selim Özkutlu da  “Rektör Hocamızın ev sahipliğinde SDÜ YBEM’de birlikteyiz. Üniversitemizin öğrenci sayısındaki ciddi artışları öğrendik. Bu noktada kendisine ve ekibine teşekkür ediyoruz. Burada 2 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Bu öğrencilerin Türk kültürünü tanıması çok önemli. Gittikleri ülkelerde birer gönül elçileri olacakları muhakkak. Biz MÜSİAD olarak her konuda yardımcı olacağmızı ifade ediyor, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyoruz” dedi.