Isparta Gazeteciler Cemiyeti’nin, Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından uğradığı hukuksuzluğa, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu sessiz kalmadı. TGK Yönetimi IGC Başkanı Şevket Karahan’a sahip çıktı.  Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada; “Faturası kesilmiş resmi bir alacak” bahane gösterilerek TGF yönetimi akıl almaz bir karar imza atmıştır. Şevket Karahan, hiçbir çıkar gözetmeksizin fedakarca görevini yapmaktadır” denildi. 

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonundan yapılan yazılı açıklamada şu şekilde; “

TGF’NİN HUKUKSUZLUKLARINA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun yaklaşık 6 yıldır devam eden keyfi uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Genel Başkanlık seçimleri öncesi muhalif gördükleri gazeteciler cemiyetlerini çeşitli bahanelerle üyelikten atan TGF yönetimi, yine seçim öncesi bahane uydurarak muhalif gördüğü Isparta Gazeteciler Cemiyeti’ni üyelikten çıkartma kararı almıştır. Gazeteciler Federasyonundaki hukuksuzluklar, TGF tüzüğünün 2009 yılında masa başında değiştirilmesiyle başlamıştı. Bu değişiklikle kurucuların ve cemiyet başkanlarının doğal delegelikleri kaldırılmış, 11 kişilik yönetim kurulu ise antidemokratik bir yaklaşımla doğal delege yapılmıştı. Nitekim 23 Eylül 2012 tarihinde yapılan son genel kurulda seçimi 11 oyla kazanması yapılan ince hesapların bir kanıtı oldu.  2009 yılında yapılan tüzük değişikliği yargıya taşınmış, bilirkişi raporunda; tüzük değişikliği genel kurulunun iptal edilmesi yönünde görüş belirtmiştir. Yargı süreci halen devam etmektedir.

TGF BUNU HEP YAPIYOR

TGF’nin hukuk tanımazlığı Eylül 2012’de yapılan TGF olağan genel kurulunda da sürmüştü.  TGF yönetimi seçim süreciyle ilgili Ankara Dernekler Müdürlüğü’ne görüş sormuş, verilen yanıtın sadece bir kısmı internet sitesinde paylaşmıştı. Delege listesi seçime 2 gün kala, Cuma günü mesai saati bitiminin ardından açıklandı. Açıklanan listede, Atilla Sertel’e muhalif olan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Radyo ve Televizyon Gazeteciler Derneği, Çukurova, Yalova, İskenderun, Karabük ile Çanakkale gazeteciler cemiyetlerinin toplam 28 delegesine yer verilmemişti. Üstelik genel kurullarında federasyon delegelerini seçen, bu süreçte mevcut TGF yönetimini desteklemediklerini deklare eden 4 cemiyet, kongreye alınmadı. Divan kurulu seçimi de oldu bittiye getirildi. Bu sürecin devamında muhalif olduğu bilinen; Bartın, Edirne, Fırat Havzası, Gaziantep, Karabük, Konya, Şanlıurfa, Yalova gazeteciler cemiyetleri ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği ile Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği’nin üyeliklerine de son vermişti. Kısacası çeşitli oyunlarla muhalif dernekler bir bir TGF’den dışlanmıştı. İnce hesaplarını sürdüren TGF yönetimi, TGF Tüzüğü’nün 17. maddesinde yer alan; “TGF delegelerinin organlara aday olabilmeleri için son beş yıl içinde disiplin cezası almamış olması” maddesini hayata geçirebilmek için;  yine muhalif cemiyetlerden Ankara, Antalya, Bursa, Doğu Anadolu, Kütahya ve Yozgat gazeteciler cemiyetlerine önce yazılı uyarı, ardından da Nazmi Bilgin, Nuri Kolaylı ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ne kınama cezası verilmesini sağlamıştır.
 
YENİ HEDEF ISPARTA GAZETECİLER CEMİYETİ

Böylece geçmişte çeşitli oyunlar ve üyelikten atmalarla Nuri Kolaylı’nın adaylığının önünü kesen TGF yöneticileri,  bugün de aynı uygulamanın içinde olmuş ve bu defa hedef olarak muhalif gördükleri Isparta Gazeteciler Cemiyetini seçmişlerdir. Isparta Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye’nin ve Akdeniz bölgesinin köklü basın meslek örgütlerinden biridir. Akdeniz Gazeteciler Konfederasyonu’nun kurucuları arasında yer alan Isparta Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Konfederasyonu’muzun da Denetleme Kurulu’nda yer almakta ve ülkemiz basının gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Isparta Gazeteciler Cemiyeti ve Başkanı Şevket Karahan, hiçbir çıkar gözetmeksizin fedakarca görev yaparken, TGF yönetimi akıl almaz bir karar imza atmıştır. “Faturası kesilmiş resmi bir alacak” bahane gösterilerek Isparta Gazeteciler Cemiyeti’nin TGF üyeliğine hukuksuz bir şekilde son verilmiş, muhalif görülen derneklerin TGF’den dışlanmasına yeni bir halka eklenmiştir. Basının sorunlarının çözümü yolundaki onurlu mücadelemize her zaman destek olan Isparta Gazeteciler Cemiyeti’nin TGF’den ihraç edilmesi, basın tarihimize kara bir leke olarak geçmiştir. Bu kara leke, geçmişte olduğu gibi bugün de Gazeteciler Federasyonu yöneticilerine aittir. Isparta Gazeteciler Cemiyeti ve Başkanı Şevket Karahan ile Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında dayanışma içinde onurlu mücadelemize devam edeceğimizi tüm kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

GAZETECİLER KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU