Isparta Ticaret Borsası’nın Ramazan Ayı dolayısıyla düzenlediği iftar programları devam ediyor. Ticaret Borsası heyeti, önceki gün de Senirkent ve Uluborlu ilçelerinde bir dizi temaslarda bulundular. Borsa Başkanı Ahmet Adar, Isparta’da ticaretin gittiği yerin tarım ve hayvancılık olduğuna dikkat çekerek “tüketen değil, üreten bir Isparta için hep birlikte çalışacağız” dedi.

            Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Nuri Selçuk ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ilk olarak Senirkent Kaymakamı Niyazi Erten’i ziyaret etti. Borsanın faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgiler veren Adar, “Ticaret Borsamız sayesinde stopajını yüzde 4 olarak ödeyen tüccarlarımız yüzde 2, et ve sütte ise yüzde 2 ödeyen tüccar yüzde 1 vergi ödeme avantajını yakalıyor” dedi.

PARÇALI ARAZİ SORUNU

Senirkent Kaymakamı Niyazi Erten de Ticaret Borsası’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek “Senirkent ilçemizin tarımda potansiyeli hızla artıyor. Şu anda DSİ tarafından devam eden sulama yatırım yüzde 80 gerçekleşme aşamasında 2013 yılında sulama projesi tamamlanacak. Böylece sulanabilir arazi miktarı artacak. Sulama Birliğimizin 3 bine yakın üyesi var. Bu ciddi bir potansiyel olduğunu ortaya koyuyor. Ama ilçemizin en büyük sıkıntısı parçalı, küçük arazilerin varlığı. Çiftçilerimizin birlik içinde hareket etmemesini bu alanda başka bir dezavantaj olarak görüyoruz” diye konuştu.

ÜRETİM YAPALIM

MEYVE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

Senirkent Belediye Başkanı Hüseyin Baykal da Ticaret Borsası ile her zaman işbirliğine hazır olduğunu belirterek ilçede Meyve Üreticileri Birliği kurmak istediğini açıkladı. Birliğin tüzüğünü hazırladığını, Ramazan Bayramı’nda hemşerilerinin fikrine danışacağını anlatan Baykal, hayvancılık projeleri için de yeni bir kooperatif kurulmasının gündemde olduğunu söyledi. Senirkent’te hayvancılığın yapılabileceğine dikkat çeken Baykal, “çıkış yolumuz tarım ve hayvancılıkta” dedi.

Ticaret Borsası heyeti daha sonra Uluborlu ilçesine geçerek burada Belediye Başkanı Mehmet Uğur Ünverdi’yi ziyaret etti. Uluborlu’da kapalı damla sulama sistemi ile Türkiye’ye örnek bir ilçe olduğuna dikkat çeken Adar, kiraz üretimindeki mevcut potansiyelin korunması gerektiğini söyledi.

KİRAZ BORSASI KURULMALI

            Belediye Başkanı Ünverdi de Uluborlu’da üretim adına her şeyin tamam olduğunu söyledi. Uluborlu’da tarım arazilerinin yüzde 98’inin dikili olduğuna dikkat çeken Ünverdi, “İlçemizde üretim bilinci ciddi seviyede. Sertifikalı ürün yetiştirilmesi noktasında önemli bir birikim var. Alıcı ile üretici arasında ciddi bir diyalog kurulmuş. Sorun pazarlamada. Kirazda Pazar gittikçe daralıyor. Üretim çok bölgeye yayıldı. Büyük Kabaca’da eskiden sezonda 65 ton kiraz yetiştirilirdi. Şimdi geçen sezon 1 günde 65 ton kiraz alınmış. Bu büyüyen üretimde Uluborlu nerede olmalı? Bunlar tartışılmalı. Burada yasal olmayan bir borsa var. Türkiye’nin kiraz fiyatı burada oluşuyor. Bu yasal olmayan pazarın resmi sürecini  tamamlayalım. Uluborlu’da Kiraz Borsası’nı kuralım. Zaten üretici borsa şartlarında ürün satmaya alışkın. Sistemin işleyişi ile ilgili unsurları kabullenmiş durumda. 5-6 yıl sonra Uluborlu’da üretim 10 bin tonu geçecektir” diye konuştu.

            Ticaret Borsası’nın programı akşam Uluborlu’da üyelere verilen iftar yemeği ile son buldu. Uluborlu’daki iftara çok sayıda üye ile Belediye Başkanı Ünverdi, Büyük Kabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temuçin, ile daire müdürleri de katıldı.