204 hekim, 19 Mayıs Açık Hava Tiyatrosu ve Öğrenci Meydanı’nda ‘Hipokrat Yemini’ ederek Türkiye’nin dört bir köşesine sağlık götürmek amacıyla çıkacakları yolculuğun ilk adımlarını attı.
2020-2021 Akademik yıl dönem 1’incisi Dr. Betül Arslan ile Dr. Aytül Arslan, ikincilikle mezun olan Dr. Kebire Eylül Akyol ve üçüncülükle mezun olan Dr. Ilgın Kaya, “Eğitim Meşalesi”ni dönem 5 öğrencilerini temsilen Stajyer Mustafa Kayan‘a teslim etti.
Halkın refahı için “bir nefes sıhhat” olacağız
Dönem 6 temsilcisi Dr. Eminhan Uyan, “Pandemi ortamından bir kere bile şikâyetçi olmadan hekimliğin bir sanat olduğunun bilincinde olarak geçirdiğimiz intörlük yılımızda, kendimizi geliştirmek, öğrenmek, ay-yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı her yere din, dil, ırk, kuzey, güney, doğu, batı, demeden bize verileni, ihtiyacı olan herkese götürmek için çalıştık, çabaladık, öğrendik ve tecrübe ettik. Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünden yola çıkarak güzel vatanımızın dört bir yanında halkımızın refahı için “bir nefes sıhhat” olacağız. Ulu Önder Atatürk’ün canını emanet ettiği Türk hekimleri olarak kendimize güveniyoruz. Ve diyorum ki tekrar tıp fakültesine başlayacak olsam yine Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinde siz değerli arkadaşlarımla olmayı tercih ederim.” dedi.
İkiz kardeşler Tıp Fakültesinin birinciliğini paylaştı
SDÜ çatısı altında eğitim almaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını dile getiren Tıp Fakültesi 2020- 2021 Akademik Yıl Dönem 1’incisi ikiz kardeşler Dr. Betül Arslan ile Dr. Aytül Arslan, birlikte mezun olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Betül Arslan, şunları kaydetti: “İnanıyorum ki yıllar geçse de bu aileyi, arkadaşlarımızı, hocalarımızı gülümseyerek hatırlayacağım. Göreve başladığımda mutlaka zaman zaman yüzümde bir tebessüm olacak ve bizim hocamız şöyle derdi, böyle yapardı diyeceğim. Mesleğe inancımızı her daim canlı tutan saygıdeğer hocalarımız sizleri çok seviyoruz ve hiç unutmayacağız. Bugün burada Tıp Fakültesinden mezun olmanın gururunu yaşıyorum. Fakülte birinciliğini ikizim Aytül Arslan ile paylaşmanın haklı gururu ve onuru içerisindeyim.”

Aytül Arslan da “Bugün karmaşık duygularla buradayız. Altı yılımızı uğurluyoruz. Acısıyla, tatlısıyla, bazen hüzünlü, bazen heyecanlı, bazen hüzünlü, bazen içimiz içimize sığmadan, bazen neşe içerisinde tamamladık. Çok kıymetli hocalarımızdan sadece hekimlik mesleğini değil, insanların yaşamına nasıl dokunacağımızı, onlarla iletişim kuracağımızı ve sorumluluklarımızı nasıl üstleneceğimizi öğrendik.” ifadelerini kullandı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, “Sevgili gençler, sizler bugün mezun olmanın ve yeni bir hayata başlamanın heyecan ve coşkusu içindesiniz. Bizler ise bir kez daha mezuniyet heyecanınıza ortak olmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Sizin gibi pırıl pırıl, iyi yetişmiş genç insanları topluma kazandırdığımız için de bir o kadar mutluyuz. Tıp mesleği insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip köklü ve şerefli bir meslektir. Sizler tüm toplumun sağlık düzeyini koruyacak ve yükseltebilecek nitelikte hekimler olarak çalışma hayatına atılıyorsunuz. Unutmayın ki tıbbın babası Hipokrat sadece Ege’de değil, Anadolu'nun illerinde de şifa dağıtmıştır. Sizler de yurdumuzun dört bir yanında şifa dağıtacak ve SDÜ Tıp Fakültesini temsil edeceksiniz. Bugün, bu meydanda, mesleğe başlarken edeceğiniz Hipokrat yemini, sizlerin insanlık ile aranızda bir sözleşme ve bir sorumluluk gömleği niteliği taşımaktadır.Eğitim hayatınız boyunca zorlandınız. Bitmeyen nöbetlerde yorgun düştünüz. Zaman zaman biz hocalarınıza da şikâyetlerde bulundunuz. Ancak umut ışığı olmak kolay değildi, güneşin doğuşu mutlaka geceyi yaşamaktan geçmekte idi, sizler yorulmayı da uykusuzluğu da unuttunuz ve hiç yılmadınız.” dedi.
“Hayat Şimdi Başlıyor”
Prof. Dr. Koşar gençlere şunları söyledi: “Hayatınız boyunca sizlere asıl hayat şimdi başlıyor dediler, doğdunuz öyle, okula başladınız öyle, üniversiteyi kazandınız öyle, şimdi üniversiteyi bitirdiniz yine “hayat şimdi başlıyor” diyoruz. Bugünün gençleri teknolojik gelişmeler sayesinde 100 yaşına kadar yaşama şansına sahip olabilir. Bunun için uzun planlar yapmanız gereklidir. Ve üniversite eğitiminiz yetmeyecektir. Yaşamlarınız boyunca hiç eğitim almadığınız uzmanlık alanları ile karşılaşabilirsiniz. 3-4 kariyer planlamanız gerekebilir. Hayat mücadeleden ibarettir. Sizlerin bu mücadeleyi veren, adil, yenilikçi, kendine güveni tam, hür fikirli insanlar olarak memleketimiz ve insanlık için önemli işler yapacak olan yarının liderleri olacağınıza inanıyorum.”

Tedavide “bıçak”, “ot” bir de “söz” önemlidir
Süleyman Demirel Üniversitesi olarak bize emanet edilen evlatları en iyi şekilde yetiştirebilmek için mücadele verdiklerini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Eminim şu anda hepinizin aklına burada sahnede boy gösteren delikanlılar güzel bayanların ilk doğduğunda kucağınıza aldığınız zaman aklına geliyor. Kucağınızdaki yavrular bugün Türkiye’ye hizmet edecek sağlık ordusunun neferi olacak; o nedenle bugünün en haklı gururu sizlerindir. Sevgili gençler hayatın farklı virajları var. Bu virajların bazıları hafif, bazıları çok sert oluyor. Bugün gerçekten zorlu bir virajı dönüyorsunuz ve elinize diploma alıyorsunuz. Bir abiniz olarak size bir iki nasihatte bulunmak istiyorum.Tedavide “bıçak”,“ot” bir de “söz” önemlidir. Hayatın içerisinde ilaçları, cerrahi müdahaleleri yapıyoruz fakat rutine girdiğimiz zaman sözün kıymetini unutuyoruz. Lütfen bu diplomayı elinize aldıktan sonra hayatınız boyunca sözün tedavinin bir kısmı olduğunu unutmayın. İkinci söyleyeceğim şey ise birinci sınıfta önlüğünüzü giydiğinizde ne kadar mutlu olmuştunuz bugün de yemin ederken de bir gurur yaşayacaksınız. Bugün bu ettiğiniz yemini unutmayınız.”
Ardından Rektör Yardımcı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar ile SDÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Rasih Yazkan, 2020-2021 Akademik Yıl Dönem 1’incisi Dr. Betül Arslan ile Dr. Aytül Arslan, ikincilikle mezun olan Dr. Kebire Eylül Akyol ve üçüncülükle mezun olan Dr. Ilgın Kaya’ya diplomaları verdi.
Son olarak SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, 204 hekime Hipokrat Yemini içirdi. Tıp Fakültesi mezunu 204 hekim, ardından coşku içerisinde keplerini havaya fırlattı. Sevinçlerini aileleri, sevdikleri ve sevenleri ile paylaştı.