TKDK Cezbedici Kurum Haline Geldi

Her geçen gün verdiği hibe destek sayısını artıran Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şimdi de yatırımcıyı doğru yönlendirmek ve iş fikri olmayanların önünü açacak önemli bir araştırmaya imza atıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, Isparta’nın yabancı yatırımcıları cezbeden bir tarafı olduğunu ifade ederek "Özellikle süt üretimi konusunda yabancı yatırımcılar ilimize gelmeye başladı. Bunun yanında hayvancılık ve enerji yatırımı da başı çekiyor” şeklinde konuştu. İl Koordinatörü Doç. Dr.Süleyman Gülcü, bu anlamda sektör analizi yaptırdıklarını bildirdi. TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, sektör analizi yaptırdıklarını belirterek, "Hangi sektörlerde ne durumdayız? Hangi sektörlere yatırım yapılmalı ya da desteklenmeli? gibi soruların cevaplarını bulacağız” dedi.

Şu anda tamamlanmadığı için sonuçlarını alamadıklarını ifade eden Gülcü, "Buradaki amacımız; Hangi sektörlerde ne durumdayız? Hangi sektörlere yatırım yapılmalı ya da desteklenmeli? Bazı vatandaşlar geliyor bize ‘Bir miktar param var. Siz de hibe veriyormuşsunuz ben ne yapayım?’ diyor.

Gelenin iş fikri yok. Gelir seviyesi düşük ya da bütçesi dar olanlar genelde ne yapacağına karar veremiyor. Büyük yatırımcılar ise kararını verip de geliyor. Ama illa bize gelip de ‘Ben şu işi yapacağım çünkü onu biliyorum, kararımı verdim’ diyenlere biz zaten ‘Sen o işi yapma’ demiyoruz. Ama böyle kararsız gelen yatırımcıları en azından doğru kanalize edebilmek için ‘Yapabileceğiniz işler şunlar’ deyip yönlendirme düşüncesi ile bu analizi yaptırıyoruz. Sayın Valimizde bu işi çok önemsiyor” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSUNDA HIZLI ARTIŞ OLDU
ÖLÜ YATIRIMA DÖNÜŞMESİNDEN KORKUYORUZ


Öte yandan son dönemde soğuk hava deposu yatırımında patlama olduğunu ve endişelenmeye başladıklarını ifade eden Gülcü, "Ama depo bahçe olacak ki dolacak. Bahçe sayısı depoyla aynı oranda artmıyor. Her yer depo olursa içine ne koyacaksın? insanların önünü görmesi lazım. Gelen yatırımcılarımıza bunu söylüyoruz. Soğuk hava deposunda hızlı bir artış oldu. 3-5 sene sonra ölü yatırıma dönüşmesin istiyoruz, TKDK olarak önceliğimiz yapılan yatırımların sürdürülebilir olması. Bu kadar bütçeyi kır-sala aktarıp buraların atıl vaziyette kalması gerçekten üzücü olur” diye konuştu.