TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, IPARD 2’nin 3. çağrı ilanının aldığı  projelerin bir kısmını değerlendirme süreci tamamlandığını belirtti.

IPARD 2’nin 3. çağrı ilanının aldığı  projelerin bir kısmını değerlendirme süreci tamamlandı ve açıklandı. Bu değerlendirme süreci sonunda  sunulan projelerden ilk birincisi PDSK değerlendirme sonucuna göre 13 proje 302 tedbirinden kırsal faaliyetlerin çeşitlendirilmesiyle ilgili tedbirden 13 proje sözleşme imzalamaya hak kazandı.

Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“ Isparta ekonomisine yaklaşık 5 buçuk milyon liralık bir yatırım daha kazandırmış olacağız. Bu hakikaten ülkemizin içerisinden geçtiği şu son süreçte önemli bir katkı olacak. Vatandaşlarımız, üreticilerimiz TKDK destekleriyle Avrupa Birliği standartlarında modern makine ekipmanlarla üretime devam ediyorlar. Bu 5 buçuk milyonluk yatırımın aşağı yukarı 3 buçuk milyon lirasını TKDK olarak hibe şeklinde vatandaşlarımıza geri ödeyeceğiz. Bu da önemli bir katkı olacak. Önümüzdeki süreçte kurum merkezine gönderdiğimiz açıklanmasını beklediğimiz 15 projemiz daha var. Onlarda önümüzdeki süreçte sonuçları ilan edilecek ve biz tamamının geçeceğini umut ediyoruz. Hayvancılık projeleriyle ilgili değerlendirme süreci de şu an sürüyor.

İl Koordinatörlüğümüzde teknik ve idari kontrollerini yapıyoruz. Tamamladıktan sonra da Ankara’ya gönderip son PDSK’da da inşallah onların geçmesini bekliyoruz. Bu 13 projenin 3 tanesi Kırsal Turizm projesi. Isparta için kırsal turizm önemli. Özellikle gül ve lavanta turizminde hakikaten bu tip yatırımlara ihtiyacımız vardı. 3 tanesi kırsal turizm projesi  1 tane gül yağı işleme tesisimiz var. 1 tane mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bir projemiz var. Diğerleri de gül ve lavanta üreticilerinin makine ekipman tedariki amacıyla vermiş oldukları projeler.

Burada dikkat çekme istediğim husus: biz TDKD  olarak kamu oyunda hep yüksek bütçeli projeleri destekleyen bir kurummuş gibi algılanıyoruz ama baktığımızda bu 13 projenin içerisinde 36 bin liralık da proje var, 1 buçuk milyonluk da proje var. Yani 36 bin liralık projenin 23 bin 600 lirasını TKDK hibe olarak yatırımcıya geri ödeyecek. Yani çok küçük bütçeli projelerde TKDK tarafından desteklenebiliyor.

Bizim aslında hedef kitlemiz üreticilerimiz ve küçük yatırımcılarımız. Özellikle kırsal alanda yaşayan üreticilerimizde köylerinde yaşadıkları ortamlarda daha modern ortamlarda daha modern ekipmanlarla Avrupa Birliği standartlarında üretim yapsın istiyoruz. O amaçla bu hibe destekleri geliyor. Bu açıklanmış olan proje sonuçlarına baktığımızda küçük üreticilerin TKDK desteklerinden faydalandığını görüyoruz.”