Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Merkez Teşkilatı, İPAD programındaki tüm başlıkları Isparta’da destek kapsamına aldı. 6 başlıkta başlayan destekler 8.çağrı döneminde 9’a, önümüzdeki ay açılacak 9.çağrı döneminde de 12 başlığa çıkacak. Böylece IPAD programı kapsamındaki tüm başlıklar Isparta’da destekleneme kapsamına alınmış olacak.

            Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Ramazan Çelebi, yüzde 80 oranlara varan hibe desteklerden yatırımcıları ve işadamlarını bilgilendirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. TKDK İl Koordinatörü Çelebi, cumartesi günü Isparta Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleriyle biraraya geldi. Sav Altınbaşak Tesisleri’nde gerçekleştirilen kahvaltılı buluşmada Ramazan Çelebi, TKDK destekleriyle ilgili bilgilendirme yaptı.

            ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun yatırımlara önemli destekler verdiğini belirterek bilgilendirme davetini kırmayan Ramazan Çelebi’ye teşekkür etti.

            ISİAD üyesi işadamlarına hitap eden TKDK İl Koordinatörü Çelebi, Avrupa’ya aday ülkelere tahsis edilen mali kaynakları yatırımlara aktardıklarını söyledi. TKDK teşkilatının 42 ilde kurluduğunu belirten Çelebi, şu an 8.proje çağrı süreci içerisinde olduklarını kaydetti. Henüz istenilen noktaya ve destek uygulama sürecine ulaşılamadığını itiraf eden Çelebi, “önümüzdeki süreçte yatırımların ve hibe desteklerin artacaeğına inanıyoruz. Şu ana kradar 1 milyon TL’lik hibe destek ödemesi yapıldı. Tanıtım faaliyetlerimizi köy köy, kasaba kasaba dolaşarak yürütüyoruz. Ortada bir pasta var. Ancak pastanın dilimleri giderek inceliyor. Biz biran önce yol almalıyız diye düşünüyorum. Hayvancılık, süt üretimi, meyve-sebze gibi alanlarda her aşamayı destekliyoruz. İnşaat süreci, makine alımı hepsi destek kapsamında. Şubat ayından itibaren yeni başlıklarımız da olacak. Et üretimi ile ilgili 30-250 baş arası büyükbaş, 100-300 baş arası küçükbaş hayvan çiftliği kurulması destekleniyor. Süt işleme, et işleme, meyve-sebze işleme destek kapsamlarımız içinde. İster beyaz et, ister kırmızı et olsun hepsini destekliyoruz. Isparta’da beyaz et işleme tesisi yok. Biran önce hayata geçirilmeli. TKDK, yatırımcının riskinin büyük bir bölümünü üstleniyor. Önümüzdeki süreçte meyve ve sebzenen paketlenerek piyasaya sunulması öngörülüyor. Şimdiden hazırlıklı olmak gerekiyor. Meyve ve sebzede işleme ve paketleme tesisi yapılabilir. Isparta, Türkiye’nin meyve bahçesi ise bu yasal düzenlemeye şimdiden hazırlıklı olmalı” dedi.

            TKDK İl Koordinatörü Ramazan Çelebi, şubat ayında açılacak yeni çağrı dönemined IPAD kapsamındaki tüm başlıkların destekleneceğini duyurdu. Et işleme, et üretimine yönelik besihane ve tavukçuluk-hindicliik projelerinin destek kapsamına alındığını duyuran Çelebi, besicilik kapsamında yapılacak biyogaz üretim tesisinin de desteklenebileceğini sözlerine ekledi.

 

 

8.Çağrı dönemi desteğe açık başlıklar

-Süt üreten işletmelere yatırım

-Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

-Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması

-Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

-Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi (tıbbi ve aromatik bitkiler, süs bitkileri ve arıcılık)

-Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi

-Kırsal turizm

-Kültür balıkçılığının geliştirilmesi

 

9.Çağrı döneminde ilave edilecek başlıklar

 

-Et işleme (kırmızı et, beyaz et)

-Et üretimine yönelik besihane

-Tavuk-Hindi üretimi