Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, kazanılan TÜBİTAK proje sayısı baz alındığında SDÜ'nün Türkiye'deki tüm üniversiteler, kamu araştırma merkezleri ve enstitüler arasında 2011 yılında 4. sırada yer aldığını söyledi.

SDÜ'de TÜBİTAK tarafından ulusal ve uluslararası akademik araştırma programları ve bilim adamları desteklerine dair bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenlendi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, toplantının açılışında, bilim için en önemli iki unsurun maddi kaynak ve insan gücü olduğunu söyledi. TÜBİTAK'ın özellikle son yıllarda üniversitelere önemli katkılar yaptığına değinen İbicioğlu, ''Yıllardır içine kapalı, belli sayıdaki dar bir kadronun elinde kendinden beklenen açılımı yapamayan TÜBİTAK, dünyadaki benzeri kurumlar olan İtalyan INFN, İngiliz EPSRC ya da İsveç NSRC gibi bilim dünyasında adını duyurmaya başlamıştır'' dedi.


TÜBİTAK'ın sosyal projelere verdiği desteğin önemine işaret eden İbicioğlu, şöyle konuştu:
''Üniversitemizde TÜBİTAK'tan desteklenen proje sayılarında hızlı bir artış görülüyor. Kazanılan TÜBİTAK proje sayısı baz alındığında SDÜ ülkemizdeki tüm üniversiteler, kamu araştırma merkezleri ve enstitüler arasında 2011 yılında 4. sırada yer aldı. 2010 ve 2011 yıllarında ise TÜBİTAK ARDEB'e (Araştırma Destek Programları Başkanlığı) önerilen proje sayısı baz alındığında ise SDÜ tüm üniversiteler içinde birinci sırada yer almıştır.''

-''Refah için bilim''-

Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, bilgi çağında ülkelerin ürettiği bilgi, geliştirdiği teknoloji ve gerçekleştirdiği yenilikler ölçüsünde dünyada söz sahibi olacağını söyledi.
Tüm bunların ana kaynağının da insan ve eğitim olduğunu vurgulayan İbicioğlu, kalifiye insan kaynağının yetiştirilmesinde üniversitelerin önemine işaret etti. Bu alandaki ihmal veya hatanın, ülkelerin zaman ve kaynak kaybetmesine neden olacağına değinen İbicioğlu, ''Hiçbir ihmal veya hata, eğitimde, özellikle de yükseköğretimde yapılacak bir hata veya ihmal kadar etkili değildir'' dedi.
Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilecek nitelikli insan gücünü yetiştirecek eğitim sistemine sahip olması gerektiğini kaydeden İbicioğlu, şunları söyledi:
''Artık 'Bilim için bilim' anlayışının yerine 'Refah için bilim' anlayışını koymak zorundayız. Sonuç olarak tüm bu çalışmalardan nihai olarak beklediğimiz, yaşam kalitemizin ve ülkemizin rekabet gücünün yükseltilmesidir. Bunun tüm yurt sathına yayılmasıdır. Bilim, teknoloji ve yenilik çalışmalarında gücümüzü birleştirmek ve potansiyelimizi ortaya çıkarmak amacıyla ülkemizde TÜBİTAK'ın değerli uzmanları tarafından düzenlenen Ar-Ge günlerinin önemli olduğuna inanıyorum. Akademisyenlerimizin teknoloji, yenilik ve araştırma faaliyetlerine hız vermelerini özellikle bekliyorum.''
TÜBİTAK adına konuşan Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz de son dönemde tüm Anadolu üniversitelerini dolaştıklarını, amaçlarının TÜBİTAK programlarını tanıtmak ve akademisyenleri tanımak olduğunu anlattı.
TÜBİTAK'tan destek alan SDÜ'nün 4. sıraya yükselmesinin son derece sevindirici olduğunu dile getiren Türköz, ''Birinci sıraya gelmesi için de önünde hiçbir engel görmüyorum'' diye konuştu.