HAK İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası İl Başkanı Ali Akgül, KİT’ler ve bazı kurumlarda çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınmayacağı yönünde kamuoyunda bilgilerin dolaştığını ifade ederek, “Isparta’dan bugüne kadar belki 5 bine yakın Bimer ve Cimer’e mesaj gönderttik. Tüm arkadaşlarımızın kadroya alınması için son gücümüze kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

HAK İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası İl Başkanı Ali Akgül, Kanal32’de katıldığı Birebir programında KHK ile taşeron işçilerin 4D statüsünde kadroya alınması konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bazı taşeron işçileriyle ilgili sorunlar bulunduğunu ifade eden Akgül, tüm taşeron işçilerin kadroya alınması için çalıştıklarını dile getirdi. Akgül, kadroya geçecek taşeron işçilerinin bazı haklarıyla ilgili de bilgiler verdi.

5 BİNE YAKIN BİMER VE CİMER’E MESAJ GÖNDERTTİK

Bazı kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin durumlarıyla ilgili soru işaretleri olduğunu belirten Hizmet İş Sendikası İl Başkanı Ali Akgül, şunları söyledi:  “Örneğin hastanelerde yemek alımıyla ilgili çalışan personellerde soru işareti var. Araçlı şoför kiralaması var. bununla da ilgili ufak tefek sorunlar var. KİT’lerde çalışan arkadaşlarımız var. onların bir bölümünü alıyorlar ama bunlar olmayacak gibi bir şey yok. Isparta’dan bugüne kadar belki 5 bine yakın Bimer ve Cimer’e mesaj gönderttik. Bunların tamamının kapsama girmesi için çalışıyoruz.

HER MESLEĞE GÖRE SINAVLAR KENDİ ALANLARINDA YAPILACAK.

Taşeron işçilerle ilgi bir performans meselesi çıkarmışlardı. Bu çok önemli bir durum değil ama bakacaklar. İkincisi güvenlik soruşturması yapılacak. Yazılı ve sözlü ile uygulamalı sınav yapılacak. Devlet Hastanesi’nden Şehir Hastanesi’ne geçişte de aynı sorunu yaşamıştık. Biz matematikten ne anlarız demişlerdi. Ama örneğin otomasyondaki arkadaşlarımıza 8 soruyla karşılaştılar. Bunlar da bilgisayar programlarıyla ilgili sorulardı. Temizlikçi arkadaşlar da kendi alanlarıyla ilgili sorularla karşılaştılar. Onlar hiçbir sorun yaşamadan yeni hastaneye geçti .Her mesleğe göre sınavlar kendi alanlarında yapılacak. Kamu işçisi olmanın bir bedeli vardır. Bir memurluk sınavına bir arkadaşımız 4-5 kez giriyor ve aylarca çalışıyor. Kimse sınav için kitap almasın. Kimsenin zorlanmayacağı bir sınavdır.

TÜM ARKADAŞLARIMIZIN KADROYA ALINMASI İÇİN SON GÜCÜMÜZE KADAR DEVAM EDECEĞİZ

KİT’ler yok diyorlar. Hastanelerde çalışan veya malzeme alımında çalışan arkadaşlarımız yok diyorlar. Yok diye bir şey yok. Biz bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Daha önceden söylediğimiz asıl, yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın herkese kadro istiyoruz sözümüzü tekrar yineliyoruz. Tüm arkadaşlarımızın kadroya alınması için son gücümüze kadar devam edeceğiz. Çıkan KHK’nın detaylarını daha biz alamadık. Aldığımız zaman arkadaşlarımızı bilgilendireceğiz.

BELEDİYELER ve ÖZEL İDARELERDE ŞİRKET KURULACAK

Belediyedeki arkadaşlarımızın çoğu kadroya nasıl geçeceklerini merak ediyor. Belediye direkt 4D bünyesine almayacak. Ama belediye personel çalıştırmaya dayalı bir şirket kuracak. O şirkette ticaret yapamayacak. Belediyedeki taşeron arkadaşlarımızın tamamı o şirkette istihdam edilecekler ve daimi çalışan arkadaşlarımız olacak. Sendikal haklar, toplu iş sözleşmeleri, ikramiyeler ve fazla çalışma şartları eskisi gibi olmayacak. Burada da o şartlar gelecek. Bu da bir nevi kadro demektir. Özel idare ve belediyeler bu kapsamda olacak.

52 GÜNLÜK İKRAMİYELER KADROYA GEÇENLERE ÖDENECEK

Kadrolu işçi arkadaşlarımızın aldığı 52 günlük ikramiyeler var. 13’er yevmiye olarak bunlar ödeniyor. Taşerondan geçenlere de bunlar ödenecek. 13 yevmiyenin bir tanesi Ocak’ta açıklanacak. Ramazan Bayramı öncesinde ve Kurban Bayramı öncesinde de 13 tane veriyorlar. Diğer 13 yevmiye de belirlenen bir zamanda verilecek.

KIDEM TAZMİNATLARIYLA İLGİLİ KAYIP OLMAYACAK

Taşeron işçilerimizin tamamı kıdem tazminatlarını şirketlerden alıyorlardı. Ya dava açmak zorunda kalıyorlardı ya da şirketin kapısında bekleyerek alıyorlardı. Bu bitti. Devlet Hastanesi’nden emekli olan ya da ayrılan bir arkadaşımızın parası hesaplanıyor ve hemen hesabına yatıyor. Örneğin işçi 15 sene önce kuruma başladı. O özlük haklarıyla beraber kuruma geçecek. Kıdem tazminatlarıyla ilgili kayıp olmayacak. Geçmişe dönük haklardan feragat söz konusu değil. Örneğin kurumla davalık olan arkadaşlarımız var. Davalık olan arkadaşlarımız hem davadan hem de geçmişe dönük haklarından vazgeçerek kadroya geçecek. Çalışan arkadaşlarımızın hiçbir tanesinin geçmişe yönelik kaybı olmayacaktır.”