Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ve beraberindekiler, Isparta Belediyesi tarafından Gökçay Kavşağına inşa edilen Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesini gezdi. Genel Başkan Yardımcısı Demirel’e MKYK Üyesi Hüseyin Kocabaş, Isparta, Burdur, Antalya teşkilat yöneticileri ile belediye başkanları da eşlik etti.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen müze ziyaretinde MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, “Bu müzenin yapımında emeği geçen belediyemize ve başta belediye başkanımız olmak üzere herkese ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Çünkü bunlar bizim milli sermayemiz, ülkemizin kültürünün, insanlık tarihinin serüvenini anlatan eserler. Bu müze bizim, Türk milletinin geçmişini anlatıyor. Bunları hepimizin görmesi lazım” dedi.

MHP Merkez İlçe Kongresine katılmak üzere Isparta’ya gelen Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ve MKYK Üyesi Hüseyin Kocabaş, kongrenin ardından beraberinde Isparta, Antalya ve Burdur teşkilatlarının yöneticileri ile birlikte Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesinde bulunan binlerce halı, kilim ve diğer objeleri inceledi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen incelemede öncelikle Demirel, müzenin 10’uncu katından şehri izledi. Ardından bütün katları ve içerisindeki objeleri inceleyen Demirel ve beraberindeki heyet böyle bir eserin kazandırılmasından dolayı emeği geçenleri kutladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Isparta’ya her geldiğimde bu müzeyi geziyorum. Müzeyi her gezdiğimde hem Isparta’ya hem Türk tarihine ait yeni bir şeyler öğreniyorum. Dolayısıyla Isparta’ya gelen herkesin mutlaka burayı gezmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta burayı gezmek için Isparta’ya gelme sebebi olarak da görüyorum. Bu müzenin yapımında emeği geçen belediyemize ve başta belediye başkanımız olmak üzere herkese ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Çünkü bunlar bizim milli sermayemiz, ülkemizin kültürünün, insanlık tarihinin serüvenini anlatan eserler var. Tabi bir de Isparta’nın kaybolmakta olan halısı var. Yeni nesil bu halıyı bilmiyor. Dolayısıyla bunların hepsinin canlanması ve mevcudu da korumak için belediyemizin yaptığı bu hizmet bütün Türkiye’ye anlatılmalı. Isparta’ya gelen herkes burayı görmeli. Ben özellikle eğitim için gelen üniversite öğrencilerine de bu vesileyle söylemek isterim ki; Isparta’da okurlarken hiç değilse bir kere buraya gelsinler, onları ziyarete gelen ailelerini getirsinler. Türkiye’de tatil turizmine gidenlerde yollarını bir şekilde Isparta’dan geçirsin ve bu müzeyi görsün. Bu müze bizim, Türk milletinin geçmişini anlatıyor. Bunları hepimizin görmesi lazım”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ve MKYK Üyesi Hüseyin Kocabaş ile birlikte gerek Isparta, gerekse il dışından gelen misafirleri müzede misafir etmekten duyduğu memnuniyetini dile getiren Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da şu görüşlerde bulundu:

“Bu müzemizde bizim sekiz kenar yıldız başta olmak üzere sayısız çeşitte kilimimiz bulunuyor. Tarihimizde 2 bin yıl öncesini izah edecek kilimlerimiz var. Türk milleti yüce duyguları olan bir millettir. Yine müzemizde turnalar kilimi de çok önemlidir. Tarihimizi ve duygularımızı kökten anlatan eserler var. Bugün Mezopotamya’da yer altından çıkarılan taşların üzerindeki motiflerin bizim kilimlerimizde de olduğu ortaya çıktı. Bu da 6-7 bin yıllık tarihe hükmetmiş oluyor. Bu derinliklerden gelen kilimlerimiz de var. Yani kilimin yaşı o değil, yanlış anlaşılmasın ama motiflerin gelmesinden bahsediyorum. Toros kilimleri ağırlıklı bir müzemiz. Müzemiz ile ilgili 4 ciltten oluşan etnografya kitabı hazırladık. Burası kitaplara sığmıyor artık. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kilim müzesi Isparta’da.

Bugün burada bir kez daha gördüğüm güzel bir konu daha var. Müzemize çok eski tarihlerden evinde bulunan ahşap palangalar, çeşitli yabalar, düvenler yine kap, kacak, tablo gibi yeni yeni objeler geliyor. Bunları halkımız getiriyor, bundan dolayı teşekkür ederim. Halkımız tarihine ve özlüğüne bağlı insanlar. Müzemizde 3200 objemiz olmasına rağmen bu sayı her geçen gün halkımızın da desteğiyle artıyor. Gelen eserler arasında yine üzerinde yazı olan eski Isparta halıları da geliyor. Duvar halıları, tarihi sandıklar, 100-150 yıllık fotoğraf makineleri geliyor. Tarihinin bir yerde kapalı kalmasını istemeyip bunları böyle bir müzede sergilenmesini istiyor. Hiçbir karşılık beklemeksizin bu eserler müzemize getiriliyor. Hiç akla gelmeyen güzel eserler geliyor. Atasını, anısını, töresini bilen, duyarlı, milliyetçi, vatanını, milletini ve tarihini seven bu halkımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Tarih, güzellik her şey burada, burada dediğimiz Isparta’da. Isparta ve Türk Milletimize bu müzemizin bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum”