Sevgili dostlar dün Milliyet Gazetesinin internet sayfasında turizmle ilgili bir haber okumuştum.

 Haber aynen şöyleydi;

“Travertenleriyle ünlü Pamukkale ve içerisinde barındırdığı Hierapolis Antik Kenti renkli led ışıklarla aydınlatılacak. Bu yılın 11 ayında 2 milyonu aşkın turisti ağırlayan Pamukkale'nin gece ziyaretine açılmasının ardından, ışıklı görsel şovlar yapılacak, ziyaretçiler için renkli etkinlikler düzenlenecek. Antik Kent'te mezarların bulunduğu yürüyüş yolları ve 2 bin yıllık Antik Tiyatro, turistlerin gece rahatlıkla gezebileceği şekilde ışıklarla donatılacak.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale'de yapılacak bu düzenlemelerle ilgili gerekli izinlerin alındığını söyledi.”

Evet, haber aynen böyleydi. 2018 yılının ilk 11 ayında 2 milyonu aşkın turist ziyareti gerçekleşmiş.

Başarı göreceli bir kavramdır. Kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bir hizmetin, bir icraatın, bir hususun başarılı olup olmadığını ancak kıyaslamayla bilebiliriz.

O zaman hep birlikte kıyaslayalım… Boyu boyuna, huyu huyuna benzer bir kıyaslama yapalım… Yani denk bir kıyaslama yapalım…

Denizli’de bulunan Hierapolis Antik Kenti ile Isparta Yalvaç’ta bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kentini karşılaştıralım. Yalvaç’ta bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Hristiyanlıkta ilk vaazın verildiği yer. Ve antik kentin içerisinde 5 bin kişilik tiyatro mevcut. Kazı çalışmalarında tiyatronun sütunlarında gladyatör kabartmaları bulundu. Günümüzde Yalvaç Müzesi’nde sergilenen ve üzerinde gladyatör resimlerinin bulunduğu kabartmalarda yapılan incelemelerde tiyatronun gladyatör müsabakaları yapılan bir alan olduğu bilgisine ulaşıldı.

Yalvaç aynı zamanda Aziz Paul Yolu’nun son durağı konumunda. Bu yol, Antalya Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında yer alan 500 km’lik ve yürümesi 27 gün süren işaretlenmiş bir turizm rotasına sahip.

Diyeceksiniz ki, Denizli’de Pamukkale var. Ne yapalım yani oturup ağlayalım mı? Bizde de Eğirdir Gölü var, Gölcük Krater Gölü var, Yazılı Kanyon var, Miryokefalon Meydan Zaferi var… Daha sayamadığım birçok zenginliğimiz varda var…

Demem şu ki; Isparta, zengin doğal güzellikleriyle, kültürel ve tarihi zengin mirasıyla Denizli ilimizle aynı şanslara sahip diyebiliriz.

Doğa turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi hepsi Isparta’da var.

Şimdi gelelim saadete; Her ikisi de Roma ve Bizans dönemlerinde çok önemli birer merkez olan bu iki tarihi kenti ziyaret eden turist sayılarını karşılaşıtıralım, kıyaslayalım.

Denizli’de bulunan Hierapolis Antik Kentinin ziyaretçileri milyonlarla ifade edilirken, Yalvaç’ta bulunan Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı on binlerle ifade ediliyor.

Değerlerimizi, zenginliklerimizi biz mi tanıtamıyoruz… Yoksa öğrenci, asker bize yeter ne yapacağız turisti, elin gâvurunu mu diyoruz… Bilemedim gitti…  

Pisidia Antiocheia Antik Kenti’nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, yıllardan beri tek başına cebelleşiyor… Mücadele ediyor. Hem kazıyor, hem de tanıtıyor. Allah kolaylık versin.

2 milyon turist gelse kişi başı en az 20 dolar veya euro bıraksa kötümü olur. Isparta ekonomisine her yıl 500 milyon Euro turizm geliri sağlansa kötümü olur.