AK Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı ve YSK Temsilcisi Recep Özel, 16 Nisan referandumuyla birlikte zirve yapan seçim güvenliğine yönelik spekülasyonlara tepki gösterdi.

OY EMANETTİR

Recep Özel, "AK Parti'nin en iyi yaptığı işlerden birisi seçimdir. Türkiye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere yurt dışındaki bütün seçim komisyonlarınca örnek gösterilen seçimler yapmıştır. Vatandaşın oyunu emanet olarak görüyoruz, ihanet edemeyiz. 'Nasıl 1 kişiye daha fazla oy kullandırırız'ın derdindeyiz" dedi.
 
 AK Parti Genel Merkezi Seçim İşleri Başkan Yardımcısı ve Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi eski Isparta Milletvekili Recep Özel, seçim güvenliğine ilşikin spekülasyonlara ve tartışmalara tepki gösterdi. Türkiye'de AK Parti'nin yaptığı en iyi işlerden birisinin seçim güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Özel, 16 Nisan refarandumu ile birlikte zirve yapan tartışmaların yersiz olduğunu söyledi.

16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş için yapılan referandumda mühürsüz oyların geçerli sayılmasına yönelik tartışmaları hatırlatan eski Isparta Milletvekili Özel, YSK'nın kararının ilk olmadığının altını çizdi. Seçmen iradesinin sakatlığa uğramaması için alınan kararın doğruluğuna işaret eden Özel, şu açıklamalarda bulundu:

ALDIĞIMIZ KARAR DOĞRUYDU

"Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına yönelik tartışmalar yaşandı. Bu YSK'nin ilk kez aldığı bir karar değildi. Hemen hemen bütün seçimlerde mühürsüz oyların geçerli olmasın dair kararları vardı. Eskiden oylar sayıldıktan sonra bu karar alınıyordu. Biz seçmen iradesinin sakatlığa uğramaması için alınan bir karardı. Doğru bir karardı. Gerekçesi iyi okunursa doğru olduğu iyi anlaşılacaktır.

SANDIK KURULU BAŞKANI KUR'A İLE BELİRLENİNCE...

16 Nisan referandumunda birkaç yeni uygulama vardı. Bunlardan kaynaklanan bazı eksiklikler vardı. Bu seçimde ilk kez sandık kurulu başkanları kura ile tespit edildi. Bu seçimde her yerde kura ile sandık kurulu başkanı tespit oldu. Eskiden başkanlar atanırdı. Siyasi partilerin verdiği listeler doğrultusunda GBT'si sorunlu olan, okuma-yazması olmayan sorunlu kişilerden sandık kurulu başkanı olanlar oldu. Pusulalar eskiden 3 gün önce teslim edilirdi.

BİR MEMUR HATA YAPIYORSA SEÇMENİN GÜNAHI NE?

16 Nisan seçiminde pusulalar o gün sabah teslim edildi. Bazı yerlerde mühürleme yetiştiremediler. Mühürsüz pusulalarla oy kullanımı yapıldı. Türkiye genelinde böyle bir eksiklik olduğu bilgisi bize ulaşınca daha sandıklar açılmadan böyle bir karar alalım teklifinde bulunduk. Ben vatandaş olarak sabah kalkmışım, pazar keyfimi bozmuşum.

Oyumu kullanmışım. Memurun bir işleminden ötürü benim oyum neden geçersiz olsun ki? Seçmen gerçek, pusula gerçek. Sahtecilik iddiası yok. Sırf bir şekil unsurudan ötürü seçmen iradesini neden sandığa yansıtmayalım? Seçmenin gühanı yok. Oy pusulasının sahte olma ihtimali yok. Filigranlı kağıda basıyor, emniyet sübobu. Yerinde bir karar alınmıştır. Oylar sayıldıktan sonra böyle bir karar alınsaydı daha çok tartışma olurdu. Şaibelerin önüne geçilmiştir. Epey bir süre kurula bizim hakkımızda hakarete varan mesajlar oldu. Bu konuda davalar açıldı.

TÜRKİYE, SEÇİMLERİ ÖRNEKTİR

Bugüne kadar Türkiye'de birçok seçim yapıldı. AK Parti'nin en iyi yaptığı işlerden birisi seçimdir. Türkiye, yurt dışındaki AGİT olsun (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) bütün seçim komisyonlarınca örnek gösterilen seçimler yapmıştır. Ufak-tefek eleştiriler vardır. Ama Türkiye'de en iyi yapılan işlerden birisi seçim güvenliğinin sağlanmasıdır. Bunun üzerine bir gölge düşürmek kimsenin hakkı değildir.

YSK OYU EMANET OLARAK GÖRÜR ASLA İHANET ETMEZ

YSK'daki üye arkadaşlarımız ve benim temsilci olarak düşüncemiz oy emanettir. Ve bir kişinin bile emanetine sahip çıkmak gerekir. Bir cezaevindeki bir tutuklunun oyunu nasıl kullandırabilirizin çalışması yapılıyor. YSK, oyu kendisine emanet olarak görüyor. Emanete ihanet etme noktasında bir karar, bir işlem yapılamaz. Bu hırsızlıkla eş anlamladır.

YSK, Türkiye'deki en güvenilir kurumların başında gelir. Referandum sürecinde muhalefet kendi başarısızlığını bunun üzerine bina etmeye çalıştı. Doğru bir yöntem değildi.

Alınan karar doğru bir karardı. Önümüzdreki seçimlere hazırlık açısından çeşitli çalışmalar yapıyoruz."

2019 seçimleri 2002'den bu yana yapılan tüm seçimlerin finali olacaktır

Eski Isparta Milletvekili Recep Özel, AK Parti için 2019 seçimlerinin önemine dikkat çekti, kurucu il başkanı sıfatıyla bazı uyarılarda bulundu.

AK Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı, eski Milletvekili Recep Özel, 2019 seçimlerinin bu zamana kadar yapılan tüm seçimlerin finali olduğunun altını çizdi. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Özel, şöyle konuştu:

ISPARTA'YI İZLİYORUM

Türkiye siyasetini izlediğimiz gibi tabiki memleketimiz olan, cenazemizin gömüleceği yeri 'gözlemlemiyoruz, izlemiyoruz' desek yalan olur. Siyasetin içinden birisi olarak, aktif siyaset yapan birisi olarak bir vatandaş gibi gözlemlerimiz, yorumlarımız, eleştirilerimiz olacaktır tabiki.

CUMHURBAŞKANLIĞINA FİİLEN GEÇİŞİN TARİHİ 2019'DUR

Önümüzdeki süreç Türkiye açısından, Isparta açısından önemli bir süreç. Önümüzdeki 2019 seçimleri geçmiş bütün seçimlerin finali olacak niteliktedir. Anayasa değişikliği yaptık, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtik. Yapısal değişiklikler ve fiilayatta geçişin süresi Kasım-2019.

PARTİ VE ÜLKE HATIRI, ŞAHSİ HATIRLARIN ÜZERİNDE OLMALIDIR

Parti olarak, Isparta olarak kısır çekişmeleri ve hatıra binayen iş yapmayı kaldıracak bir süreç değil. Önümüzdeki süreç parti hatırının, ülke hatırının şahsi hatırların önünde olacağı bir süreçtir. Evet biz eleştireceğiz, 'doğru şudur' diyeceğiz, başarıya daha iyi nasıl gidebiliriz konuşacağız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin fiilayata geçmesi için elimzden gelen herşeyi yapacağız. Isparta, halk oylamasında çok güzel bir netice aldı. Bunda katkısı olan herkese teşekkür ederiz. 2019 seçimlerinde el birliği ile daha iyi başarıyı yakalamak için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Partinin kuruluşundan bu yana görev alan herkesle ilgili kalp kırıklıklarını ve gönül kırıklıklarını tamir ederek yolumuza devam etmemiz gerekiyor.

SİYASET İŞİNİ YAPACAK BÜROKRASİ İŞİNİ YAPACAK

Siyasetçiler olarak bürokratik oligarşiyi yenmemiz gerekiyor. Maalesef bürokrasiler siyasetçileri iyi kullanıyor. Senin biraz ayağın tökezlesin başka birinin yanında şekil alıyorlar. Kimin yanında gelecekleri ve koltukları garantili olacaksa onun yanında şekil almasını çok iyi biliyorlar. AK Parti'nin başarısında bürokratlarımızın, müdürlerimizin katkısı vardır. Ancak 'ben koltuğumu nasıl korurum' gibi bir dertlenme yaşamadan, kim AK Parti'nin ve ülkemizin başarısı için ne yapması gerekiyorsa onu yapması gereken bir süreci yaşayacağız. Hiçbir zaman siyaseti bürokrasiye ezdirmemiz gerekiyor. Onlar işini yapacak. Bürokrasi işini yapacak, siyasetçi işini yapacak. Bürokrasi siyasetçinin işine karışmamalı. Siyasetçi üst çıtada politikaları belirler ve uygulanmasını takip eder.

AK PARTİ BAŞARININ ÇITASINI YÜKSELTTİ

Isparta'da bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı hususlar olduğunu düşünüyorum ve gözlemliyorum. Ben Isparta'nın siyasetinde söz sahibi olan milletvekillerimizin, il başkanımızın, il yönetimimimizin, ilçe yönetimlerimizin önümüzdeki sürece hazır olduklarını görüyoruz. Kişisel hatırların hiçbir önemi yok. Biz başarının çıtasını çok yükselttik. Eskiden yüzde 40'larda iktidar olabiliyorduk. Şimdi yüzde 50+1 oy almak zorundayız. Vatandaş ile bağı kuvvetlendirip ondan sonra yüzde 50'nin üzerinde oy alacağız. Yüzde 50+1 hedefi kendimiz koyduk. Bu hedefe ulaşmak için cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde koşmamız gerekiyor. O koşuyorsa biz daha fazla koşmak, onun istediği siyasete uygun hareketler içerisinde olmamız gerektiği düşüncesindeyim. "

Akdeniz Gazetesi