Isparta Belediyesi tarafından inşa edilen Türkiye'nin en büyük Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi düzenlenen resmi törenle açıldı. 

Isparta Belediyesi tarafından Koçtepe Köyü yolu üzerine kurulan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Açılışta hayvan dostları Belediye Başkanı Günaydın’a teşekkür ederken, Başkan Günaydın da artık sokak hayvanlarının sahipsiz olmadığını söyledi. Açılışa katılan Vali Günaydın’da belediye başkanlarına önemli bir çağrıda bulundu.

Isparta’da sokak hayvanlarının bakımı ve tedavileri için Belediye tarafından Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu. Koçtepe yolu üzerine kurulan merkezin açılışı için bir tören düzenlendi. Törene Isparta Valisi Şehmus Günaydın, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, sokak hayvanlarını koruyan derneklerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ÇOK YÖNLÜ REHABİLİTASYON MERKEZİ

Türkiye'nin en büyük bakım ve rehabilitasyon merkezi olma unvanını taşıyan merkezin yaklaşık 450 hayvana barınma imkanı sağlayacağı ve farklı özelliklere sahip birçok hayvana da rehabilitasyon hizmeti vereceği belirtildi. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklara hayvan sevgisinin aşılanması amaçlanılan 49 dönümlük orman arazisi üzerine kurulu merkezde ayrıca, kedi ve köpekler için hastaneler, 11 kapalı alan, ameliyathaneler, kısırlaştırma merkezi ve karantina bölgeleri ve yuvalar da bulunuyor. Çocuklara özel park ve oyun alanları bulunan merkezde, gezinti parkuru da yer alıyor.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Genel Başkanı Nesrin Çıtırık ise hayvan barınağının Türkiye’ye örnek bir proje olduğunu kaydetti. Çıtırık “250’ye yakın il, ilçe ve beldeye gittim. Türkiye’nin hemen hemen tüm barınak ve belediyelerini biliyorum. Her yerde yapılan uygulamayı söylediğim zaman başkanımıza yapılan teşekkürün bir protokol teşekkürü olmadığını anlayacaksınız. Her yerde belediyeler hayvanları serbest bırakırler, kısırlaştırma yoktur. Hayvanların sayısı artar. Hayvanlardan korkan vatandaşları anlıyor ve hak da veriyoruz. Bir sokakta, şehirde sayı artar vatandaş şikayet eder. Hemen bu katliam dengesi devreye girer. Belediyeler hemen o hayvanları topla. Bir kısmını oklu iğnelerle vurur, bir kısmı o sırada ölür. Gözü açılmadık yavruları bile dağa, taşa atar. Ama önemli bir kısmını da başka ilçelere götürür atar. Kısırlaştırmadan atılan hayvanlar üremeye başlarlar. Bu hayvanlar çoğalırlar ve vatandaşlardan tekrar şikayet gelmeye başlar. Bu katliam döngüsü devam eder. Oysa bunun insani, İslami ve vicdani yolu kısırlaştırmadır. Hayvanseverler olarak çok mutluyuz. Burada hayvanlar için güzel, onların yaşam haklarını koruyan bir merkez oluştu.  Bu tesis Isparta halkına çok önemli bir hizmettir. O hayvanların öldürüldüğü, vurulduğu, dağda taşta ölmeye terk edildiği şehirlerin üzerinde ben inanıyorum ki o çaresiz hayvanların vebali karabulutlar olarak dolaşıyor ve dolaşmaya devam edecek. Sayın belediye başkanım siz Isparta’ya sevgi ve merhamet hediye ettiniz. Bu tesis, sadece Isparta'ya değil, Türkiye'ye kazandırılmış bir tesistir. Ben de Sayın Bakan'a buradan ona bir mesaj göndermek istiyorum. Katkısına teşekkürün yanında istiyorum ki; Sayın Bakan Türkiye'deki bütün belediye başkanlarını ve belediye veteriner hekimlerinin Isparta'ya gelmesini sağlayarak, çocuk-hayvan-insan ve hepsinin birlikte en iyi koşullarda yaşatıldığı ve yüksek kısırlaştırmanın yapıldığı bu tesisi lütfen bakanlık örnek göstersin” dedi

Ege Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Funda Bayrı Ersoy “Sayın belediye başkanımızla iftihar ediyorum. Fevkalade çok güzel bir işe atmış. Ülkemiz hukuk devleti. Çok kişi yasayı bilmediği için hayvanlara çok kötü davranıyor ve çocuklarımıza çok kötü örnek oluyor. Şiddete yatkın çocuklar yetiştiriyoruz. Ama başkanımızın sayesinde bu bilgiyi ve yasayı ebeveynlere öğreteceğiz. Bundan sonra da yetiştirdiğimiz çocuklar tüm canlılara saygı ve sevgi dolu, görevlerini bilen bireyler olarak toplumda yer alacak. Sevgi ve yasa bir arada yürüdüğü zaman ses getiriyor.” dedi

"HAYVAN İLE ÇOCUĞU BİRLEŞTİRDİK"

Kedi ve köpeklerin merkezde bakım ve rehabilitasyonunun yapılacağını ardından yine sokağa bırakılacağını dile getiren Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, hayvanların tüm bakımlarının bu merkezde yapılabileceğini aktardı.

Günaydın “Milli Parklar Müdürümüz 350 hayvan kapasiteli dedi ama buranın adeti sonsuzdur.  Burada yeteri kadar veterinerimiz vardır. Yetmediği takdirde burada hizmet vermek isteyen çok sayıda veterinerimiz var. Burada kısırlaştırma yapılacak. Veteriner psikolog tarafından yapılan eğitim sonunda köpek tekrar sokağa bırakılacak. Yasa gereği köpeği aldığımız yere koyuyoruz. Bırakıldıktan sonra sokakta küpelenmiş köpeklerimiz bizim kontrolümüz altında olacak. hayvanı sevmeyen insanı sevmez. Yunus Emre’nin dediği gibi sevelim. Burası hayvana sevgi gösterilen tesis burası olacak. hayvanların gülü sevdiğini biliyor musunuz? Burada her adım başı güller olacak. burada çok ince ayrıntılar var. Bizim en kıymetli varlığımız çocuklarımızdır. Burada önce çocuklarımızı mutlu edecek yerlerimiz var. Ayrıca burada kapalı ve açık çok yerlerimiz var. Burada en sevimli 8-10 köpeğimizi seçeceğiz, serbest gezecekler. Bunlar çocuklarımızla kucaklaşacaklar. Çocuklarımız 70 yaşına gelse buradaki sevgi ve saygıyı unutamayacak. 
Hayvanı en iyi şekilde tanımak ve bilmek lazım. Köpekler gözbebeklerinize bakarak sizin dost mu düşman mı olduğunuzu anlıyor. Bu sevimli hayvanları öldürebilir misiniz? Ama öldürenler oluyor. Öldürenlerle de buraya geldiğinde ruhlarında bir değişme olacak. 

Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra kuzu oluyorlar. O zaman sadece sevilmek istiyorlar. Bu köpekler Isparta’da aramızda olacak. Köpeğe azarlama yapılmasını istemiyoruz. Kış gününde tüm sokaklara köpek ve kedi evleri yapacağız. Onlara hem biz bakacağız hem de vatandaşın bakmasını istiyorum. Bir parça ekmek, bir bardak suyu esirgemeyin. 

Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu bu tesise 700 bin lira katkı da bulundu. Sayın bakanımız bununla da kalmadı. 2 baraj yapılmasını istedim. Bir baraj yarıya geldi, temiz su gelecek. Eğirdir Gölü ileride daha da kirlenecek, suyunu içmek istemiyoruz. İkinci barajın da toprakların analizi yapılıyor ve bir yandan da projesi çiziliyor. Orası da Andık Barajı. Bunu söylediğimde bakan kekelemeden evet dedi. Çünkü çok zeki bir bakan. O suyun altından kıymetli, yukarıdan enerji harcamadan geldiğini bilen birisi. Sayın bakana bundan dolayı teşekkür ederiz.

Burası bakanımızın katkısı ile beraber 2 milyon 250 bin liraya mal oldu. Buraya bir şehir kurduk. Şehirde ne varsa burada hepsi var.” dedi

Günaydın konuşmasında barınağa destek olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na da teşekkür etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Türkiye’ye örnek bir tesisin yapıldığını belirtti. Günal “Güzel bir kalabalık var. Öncelikle belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. Yusuf Başkan tesis açmaktan yorulmadı ve biz de gelmekten yorulmadık. Örnek bir tesis açılışındayız. Üretken belediyecilik anlayışı Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel belediye hizmetlerinin sloganıdır. Alt yapı, üst yapıyla ilgili Yusuf başkanla çok tesis açtık. Ama bugün farklı bir tesisin açılışındayız. Çocukluğumda almış olduğum hayvan sevgisini evimizdeki kediden, gecekondumuzun bahçesindeki köpekten, kuzulardan aldım. Ama şimdi o ortam yok. Hayvanların korunmasıyla ilgili böyle bir doğa ortamında gerçekleşmesi bizim için önemli. Buraya emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Normalde devlet ormanın bir köşesini dahi vermez. Bu kapsamda böyle doğal bir yaşam alanını kazandırdıkları için ayrıca teşekkür ederim. Çok bürokrasi vardır. Hepsini de aşmışlar. Örnek bir tesis. Sayın başkanımızın bu güzel çalışmalarına devam etmesini istiyoruz. Sayın genel başkanımızın belediye başkanlarımıza bir sözü vardır; halka verdiğiniz sözleri yerine getirin, üretken belediyecilik anlayışı çerçevesinde rozetinizi çıkarıp, hizmet edin. Bunu yaptığı için belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi

VALİ GÜNAYDIN: "HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Vali Şehmus Günaydın ise belediye başkanlarına seslenerek, kentte 2 tane daha barınak yapılamasını önerdi; “biz gereken desteği vereceğiz” dedi.

Vali Günaydın “Türkiye’mize örnek olacak bir projenin açılışında, sizlerle bir arada olmaktan ve hayvan haklarına gösterdiğimiz ilginin bir işareti olarak bu tesisi açmaktan büyük bir keyif aldığımı ifade etmek istiyorum. Göreve başladığım 1990’lı yılların başında çalıştığım ilçelerde hep şu sorunla karşılaşıyordum; belediye başkanları gelir derdi ki komşu ilçenin belediyesi sokaktaki hayvanları kamyona yükleyip, ilçe sınırlarının içerisine bırakıyor. Biz bunlara bakamıyoruz, vatandaşlardan çok şikayet geliyor. Bu sıkıntıları yaşaya yaşaya geldik. 2004 yılından sonra devletimiz bu işe el attı. Çok ciddi yasal düzenlemeler yapıldı. Hayvan haklarıyla ilgili kanun ve yönetmelikler çıkarıldı. Hayvanların daha rahat ortamda yaşamlarını sürdürmeleri, her türlü kötü muameleden korunmaları için çok ciddi çalışmalar yapıldı. Yapılan bu çalışmalar önemli ama daha yapılması gerekenler var. hep beraber bu yapılması gerekenleri yaparak hayvan hakları konusunda ülkemizi bir adım daha ileriye götürüp bu sıkıntıyı en aza indireceğiz diye düşünüyorum.

Ben buradan diğer ilçe belediyelerimize de sesleniyorum; bunun gibi bir tesisi yapmak isteyen tüm belediyelerimize biz her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü biz, bu tesisleri yapmakla hem hayvanlarımızı her türlü kötü muameleden korumuş oluyoruz, daha rahat bir ortamda yaşamalarını devam ettirmelerini ve tekrar doğal ortamlara bırakılmalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda sokaklarda insanlarımızın korkularını ortadan kaldırmak adına da çok ciddi bir faydasını görüyoruz bu tesislerin. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız gerek yer tahsisinde, gerekse bu tesislerin yapımında nakdi yardımda da bulunuyor. Belediye başkanlarımız gelsinler, biz her türlü desteği vermeye hazırız” dedi

Konuşmaların ardından hayvan barınağının açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar barınağı inceleme fırsatı buldu.