Türkiye'nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı!

Türkiye'nin birçok zirvesinde yapılan ölçümler sonucunda, gökyüzü gözlemlerinin yapılabileceği en karanlık noktanın, Isparta'nın Yenişarbademli ilçesindeki 1700 rakımlı Melikler Yaylası olduğu tespit edildi.

Yaylada, Türkiye'nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı'nın kurulması için de proje hazırlanıyor. Böylelikle halkımız gökyüzünü daha net ve canlı bir şekilde görebilecek.

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü üyesi Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından şimdiye kadar Türkiye'nin pek çok dağlık bölgesinde uzay gözlemlerinin gerçekleştirilebileceği sahaların saptanmasına dönük ölçümler yapıldı. 

Uzay gözlemleri için en uygun karanlık noktanın, Isparta'ya 110 km uzaklıktaki Beyşehir Gölü'nün batısında, Toros Dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşen Yenişarbademli ilçesindeki 1700 metre yükseklikteki Melikler Yaylası olduğu belirlendi.

Türkiye'nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı!

Bundan önce Uludağ, Antalya Bakırlıtepe, Kuşadası Davutlar gibi bölgelerde pek çok ölçüm gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Ethem Derman, “Fakat en karanlığı Melikler Yaylası idi. Geçen yıl ölçtüğümüz 22,04 kadir. Biz, astronomide parlaklığı kadir cinsinden ölçeriz.

Kadir cinsi tersinedir, ne denli karanlık ise rakam da o denli büyüktür. 22,04 rakamı, en karanlık değerdir. İki ölçüm yaptık ve iki ölçümün ortalaması da 22,04 çıktı. Bu seneki etkinlikte yeniden ölçeceğiz" dedi.

Melikler Yaylası'nda Karanlık Gökyüzü Parkı yapılmasını istediklerini de belirten Prof. Dr. Derman, “Burada herkesin gözlem yapabileceği küçük bungalov tipi evlerin olacağı bir yer olsun istiyoruz. Karanlık Gökyüzü Parkı çok önemli ve Türkiye'de yok.

Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde var. Dolayısıyla ilk adımı atmak istiyoruz ama birilerinin yardımcı olması gerekiyor. Belediye, Milli Parklar, Orman Müdürlüğü, hep birlikte Türkiye'nin ilk karanlık park projesi yapılabilir" dedi.